Yulaf, buğday ve arpa gibi tahıllar yüksek miktarda lif içeren lifli gıdalardır. Sebzelerden bamya, patlıcan ve pancar iyi birer lif kaynağıdır. Sebzelerden bamya, patlıcan ve pancar iyi birer lif kaynağıdır. Etli meyveler (elma, armut ve şeftali gibi) genel olarak iyi birer lif kaynağıdır.
Meyveler; narenciyeler, elma,nektarın, şeftali,muz,portakal, kiraz, greyfurt,ananas, çilek, kayısı, mandalina, böğürtlen, armut ve erik gibi meyveler yüksek oranda lif içerirler.
1 kase brokolinin 2,4 gramı liftir. 100 gram brokolide 2,6 gram lif bulunur. En iyi lif kaynaklarından biri olan enginarı mevsiminde bolca tüketmeye çalışın. Orta boy bir enginarın 6,9 gramı liftir. 100 gram enginarda 5,4 gram lif bulunur. Brüksel lahanası, brokoli gibi turpgillerden gelen bir sebzedir.
Lifli gıdalar, dışkıyı yumuşatarak ve ağırlığını arttırarak bağırsak içerisindeki hareketini ve dışarı atılmasını kolaylaştırarak konstipasyonu (kabızlığı), hemoroid (basur) ve divertikül (küçük cepçikler) gibi bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarını engeller.
İlgili 22 soru bulundu
Posa yani lif sadece meyve, sebze, baklagiller, fındık, fıstık ve çekirdeklerden alınabilir. Süt yumurta ve ette posa yoktur.
Tavuk Etinin Besin Değerleri
1 porsiyon tavuk sote (170 gram) 288 kcal, 28,46 gram protein, 5,2 gram yağ ve 4,14 gram lif ile yüksek oranda kolesterol, sodyum, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini ile demir içerir.
Çok fazla lifli gıda tüketmek zararlı mı? Çok fazla lifli gıda tüketmek veya doğudan aşırı saf lif yemek, demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebilir. Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına neden olabilir.
1 fincan sade Türk kahvesinde 0.42 gram protein ve 0.52 gram yağ bulunur. 1 fincan sade Türk kahvesinde 2.63 gram lif bulunur.
Bulgur. Pirinç yerine bulgur tercih edildiğinde, bir porsiyondan 3.5 gram lif alınır.
Lif oranı yüksek olan gıdalar makarna, tam tahıllı undan yapılan ekmekler, kahvaltılık gevrekler, kuruyemişler, mısır, brokoli, havuç gibi sebzelerdir. Ayrıca ince kabuklu patates, yulaf, çavdar, arpa, narenciye türü meyveler, elma, nohut ve bezelye de lifli gıdalar içindedir.
Ceviz. Bir avuç cevizde günlük ihtiyacınızın 10'da biri kadar lif bulunmakta. Sağlıklı bir atıştırmalık, hem de salatalar ve tatlılar için çok iyi bir ek gıda olan ceviz aynı amanda bir “iyi yağ” kaynağı.
Yulaf, buğday ve arpa gibi tahıllar yüksek miktarda lif içeren lifli gıdalardır. Sebzelerden bamya, patlıcan ve pancar iyi birer lif kaynağıdır. Sebzelerden bamya, patlıcan ve pancar iyi birer lif kaynağıdır. Etli meyveler (elma, armut ve şeftali gibi) genel olarak iyi birer lif kaynağıdır.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Lifli yiyecekler, aslında kiloyu korumaya ve ideal kiloyu bulmaya yardımcı olur. Lifli yiyecekler kilo aldırmaz.
Bazı durumlarda gaz yapması ve hazmetmek açısından zor olsa da fasulye yüksek miktarda lif içerir. Bir porsiyon kuru fasulyede ortalama; 13,9 gram lif bulunmaktadır. Sıfır kolesterol içermesi ile de protein olarak tüketilmesi faydalıdır.
Meyveler: Kabuklu ve çekirdekli meyveler çoğunlukla çözünmez lif içerirken kuru erik, armut ve narenciye (portakal, greyfurt..) gibi meyveler yüksek oranda çözünür lif içerir.
Çeşitli mineral ve vitaminler ile antioksidan özelliği olan ıspanak; karoten, likopen ve zeaksantin gibi pigmentler ve lif açısından oldukça zengin bir sebzedir.
Tam tahıllar; mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller; patates, kabak, domates gibi sebzeler ve elma, portakal, kayısı, muz gibi meyveler suda çözünen lifli besinlerdendir. Suda çözünmeyen lifler, sindirim sistemini hareketlendirir ve destekler.
Diğer Posalılar; Elma, portakal, ahududu, yaban mersini,esmer pirinç,muz, yulaf ezmesi,çavdar ekmeği, kırık bezelye,ay çekirdeği, yeşil fasulye, badem, armut ve enginardır.
Besinlerin bağırsaklarda işlenme sürecinde gaz ortaya çıkmakta ve sıkışabilmektedir. Bazı yüksek lifli yiyecekler insanların büyük miktarlarda gaz üretmesine neden olabilir. Başlıca fasulye ile mercimek gibi baklagiller ve bazı tam tahıllar bu duruma yol açabilir.
Lif eksikliği vücutta sistemik inflamasyona yol açar. Sağlıklı bir diyette 30-50 gram lif olmalıdır. Besin yönünden zengin, kalorisi az, lifi bol yiyecekler ömrü uzatır. Sıvı kaloriler lifsizdir, iştahı azaltmazlar.
Lifli gıdalar, vücutta olumlu etkiye sahip olan gıda türlerindendir. Genel anlamda lifli gıdaların faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Kabızlığın yanı sıra ishal sorununun yok edilmesinde de etkilidir.
Ara öğüne taze meyve ekleyerek lif alımını destekleyebilirsin. ( 1 adet elma ortalama 3 gram, 1 adet ayva 9-10 gram, 3 adet kuru kayısı 2-3 gram, 2 adet kuru incir 3-4 gram lif içerir.) Yağlı tohumlara günlük beslenmende yer ver. Badem, fındık, ceviz, 100 gramda ortalama 10-15 gram lif içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri