Mercimekleri soğuk suda ovalayarak yıkayın. Bu işlemi yaparken mercimekleri kırmamaya özen gösterin ve su berraklaşana kadar devam edin. Yıkanan mercimekleri süzgeçte bekletin.
Mercimeği pişirmeden önce taşlarından ayırmak ve bol su ile yıkamak gereklidir. Mercimek farklı şekillerde pişirilebilir.
Mercimek nişasta. barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem. lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına. sebep olur.
Mercimeği Pişirmenin 3 Püf Noktası
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır. Böylece mercimek haşlanıp dağılmaz.
Bununla birlikte, ıslatmak ya da ıslatmamak tamamen kişisel bir seçimdir. Islatırsanız, pişirmeden 15 dakika ila 1 saat önce ılık suda bekletebilirsiniz. Ama, özellikle kırmızı, beyaz veya sarı mercimek gibi kabuksuz, hızlı pişirilen mercimek çeşitleri için buna hiç gerek yok.
İlgili 24 soru bulundu
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Lokanta usulü tam kıvamında mercimek çorbası yapmanın püf noktaları Mercimeklerin pişerken köpürmemesi için bol suda mercimekleri ovarak yıkıyorlar.
Yeşil mercimeği pişirmeden önce mutlaka ayıklamanızı ve suda yıkamanızı öneririz. Hatta kullanacağınız kadar mercimeği bir gece öncesinden, üstünü 2 parmak geçecek kadar tuzlu suya koyup bekletin. Ertesi gün o suyunu döküp, temiz suyla yemeğini yapabilirsiniz.
Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
Yeşil, kırmızı veya sarı mercimeğin suda bekletilmesi doğal fermantasyon sağladığından, gaz yapma özelliğini gidermektedir. Aynı zamanda kısık ateşte uzun süre pişirilen mercimek yemeğinin gaz yapmadığı görülmektedir.
Bir Internet sitesinde şöyle yazıyordu: “Mercimeği kaynattıktan sonra üzerindeki köpüklü su alınmazsa mercimek çorbası ishale sebep olabilmektedir. Özellikle de bebek ya da çocuklara ağır gelebileceği için çok fazla mercimek çorbası içirilmemesi gerekmektedir.
Kırmızı mercimek çorbası yaklaşık olarak 40 dakika içerisinde pişecektir. Ancak düdüklü tencerede pişireceğiniz kırmızı mercimek çorbası normal tencereye göre daha kısa sürede pişecektir.
Mercimekler bol su ile güzelce yıkanmalı. Temiz su çıkana kadar yıkayınız. Çorbaya tavuk suyu, et suyu ya da kemik suyu eklemeniz lezzetini daha da artıracaktır. 1-2 su bardağı kadar ekleyebilirsiniz.
Mercimek bir gece boyu su içinde ıslatılacak. Ardından bol su ile yıkanacak, süzülecek ve doğrudan yemek yapımında kullanılacak. Soğan yemeklik doğranacak ve kaynar su hazır edilecek.
Yeşil mercimeği pişirirken önemli olan bir nokta var o da bir gece önceden suya koyup ıslatmak ve pişirmeden önce süzüp sudan geçirmek. Bu sayede ağır gelmiyor ve gaz yapmıyor.
Pişirmede en iyi yol mercimekleri yıkadıktan sonra 48 saat suda bekletip, ıslatma suyunu döküp temiz su ile düdüklü tencerede pişirmektir.
Yeşil Mercimek Yemeğinin Püf Noktaları
Yeşil mercimekleri bir gün önceden soğuk suda bekletilmelidir. Bir gün bekleyen yeşil mercimekte oluşan kara suyunu süzülmelidir.
Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır. Pişen çorbanın kıvamı size koyu gelirse biraz daha su ilavesinde bulunabilirsiniz.
- Çorbanın hazırlanışına geçmeden önce mercimekleri bol suda, ovarak yıkayın. Bu püf noktası mercimeklerin pişerken köpürmesini engelleyecek. - Soğan ve sarımsakları yağda kavururken yükse ateşte pişirmeyin. Yanıp çorbanın tadını değiştirebilirler.
Buğday ve mercimeği güzelce yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ilave edip, düdüklüde on beş dk haşlıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine eşit bir şekilde koyuyoruz ve doğru buzluğa gönderiyoruz.
Tüm pişme süresi boyunca bu bohça tencerede kalıyor, pişme tamamlanınca dışarı alınıyor. Pişirirken çorbayı dibi tutmaması için ara sıra karıştırmayı unutmuyorsunuz. Ayrıca yüzeyde biriken köpükleri kepçeyle sürekli alıp atıyorsunuz.
Mercimeğinizi mutlaka yemeği yapmadan önce ıslatıp ayrı bir yerde kaynatmalısınız. Böylelikle hem yeşil mercimeğin gazı gidecektir hem de kara suyunu salacaktır. Eğer bu işlemi yapmazsanız mercimeğin kara suyu yemek içerisinde kendini bırakır ve çamur gibi koyu renkli lapa bir yemeğiniz olur.
Salça da konulduktan sonra tuz ve baharatlar eklenir. Çorbaya fazla su konursa tadı kaçar, az su konursa tam pişme sağlanmaz ve dibi tutar. Karışıma, boyunu 3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Kaynayana kadar altı açık olacak şekilde, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirilir.
Mercimek çorbasına eklemeniz gereken yağı fazla kaçırdığınızda tencere içerisine 1-2 yaprak marul atarak fazla yağın emilmesini sağlayabilirsiniz. Mercimek çorbasının tuzunu fazla kaçırdığınızda tencereye 1 adet bütün patates ekleyerek tuzun dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri