Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Likidite tuzağı, nominal faiz oranının sıfır ya da sıfıra yakın bir değere düştüğü dönemleri ifade ediyor. Tahvillere talebin azaldığı bu durumda para politikalarıyla faiz oranlarını daha da düşürmek veya para arzını artırmak ekonominin kalkınması için yeterli olmuyor.
Tasarruf sahipleri faizin asgari düzeye inmesini, gelecekte tekrar yükseleceğinin bir işareti olarak görürler ve bono-tahvil almak yerine likiditeyi ellerinde tutmayı tercih ederler. Para politikasının etkisini kaybettiği bu duruma likidite tuzağı denir.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
Enflasyon hedefine ulaşınca kur politikasından vazgeçilip, kısa vadeli faiz oranları yükseltilerek likidite tuzağından çıkılabilir (Svensson, 2001). Likidite tuzağı altında izlenen bir başka parasal politika ise parasal genişlemedir.
İlgili 28 soru bulundu
Likidite tuzağında faiz o ölçüde düşüktür ki, iktisadi ajanların tümünde faizlerin yükseleceği ve tahvil fiyatlarının düşeceği beklentisi oluşmaktadır. Bu durumda arz edilen para tamamen atıl tutulacağı için tahvil talebinde artış ve böylece faiz oranlarında azalma gerçekleşmemektedir.
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede 'faiz oranının likidite tercihi teorisi' olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Likidite tuzağı, faizlerin çok düşük olduğu ya da para arzıyla faizlerin düşürüldüğü bir ekonomide, para arzını artırarak faizlerin daha fazla düşmediği durumlardır. Bu durumdaki (likidite tuzağı) 'tuzak' iktisadi literatürde para arzının ekonomiyi canlandıracağı mekanizmanın bozulmasıdır.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Likidite tuzağı, paranın işlevini yitirdiği dönemlerde yaşanır. Bu dönemlerde kurumlar ve bireyler nakit parayı harcamak yerine elde tutmayı tercih ederler. Düşük faiz oranları ile bağlantılı olan tuzak, nakit paranın en çok elde tutulduğu zaman dilimini ifade eder.
kamuoyunda oluşan para arzındaki herhangi bir değişikliğin faiz oranına etki etmeyeceği yönündeki inanç/beklenti sonucu oluşan durum. faiz oraninin belirli bir sinirin altina dusmemesi nedeniyle, gelirin, para arzinin artmasina ragmen beklenen artisi gosterememesi durumu.
Keynes'e göre faiz parasal bir olgu olup, para arzı ile para talebi tarafından belirlenmektedir. Bu yeni görüşe göre, gelir ve istihdam teorisiyle para teorisini birleştiren teori, Keynes'in likidite tercihi teorisi ile efektif talep teorisidir.
Likidite etkisi: Para arzının artması tahvil talebini arttırarak tahvil fiyatlarının yükselmesine, dolayısıyla faiz oranının düşmesine neden olur. Para arzı artışının milli gelir sabitken faiz oranlarında yarattığı bu düşüşe likidite etkisi denir.
İşlem ve ihtiyat saikiyle para talebi söz konusu olduğunda faiz oranının ne derece etkili olduğu tartışmalıdır. Keynes'e göre, kişiler, aynı zamanda spekülasyon amacıyla da para talep ederler.
Ekonomi dünyasında sıklıkla karşılaşılan bir terim olan likidite, bir varlığın kolay şekilde kayıpsız olarak nakde çevrilebildiğini ifade eder. Likiditenin yüksek olması, söz konusu varlığın hızla nakit paraya dönüştürülebileceği anlamına gelirken, düşük likidite ise dönüşümün daha zaman alıcı olduğunu gösterir.
Bir ekonomide likiditenin fazla olması o ekonomide nakit fazlası olduğunun bir göstergesidir. Nakit paranın çok olması o ülkede nakit işlemlerin fazla gerçekleştiğini gösterir.
Borçlar nakit olarak ödenmediği için likidite yani nakit para kullanımında azalma olur. Likidite krizi olmaması için şirketlerin dönüştürülebilir varlıkları ile nakit paranın dengeli olması gerekiyor. Likidite krizi yaşandığında ise şirketin varlıklarının değeri düşeceği için bu varlıkların nakde dönüşme oranı azalır.
Cambridge Yaklaşımına göre, paranın hızı söz konusu ülkedeki kurumsal faktörler tarafından belirlendiği kabul edilmekte ve bu nedenle bugünden yarına değişmeyeceği varsayılmakta olup dolaşım hızı sabit kabul edilmektedir.
Likidite, bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Kişiye ait ev, otomobil gibi gayrimenkuller veya herhangi bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlere örnektir.
Tahvilin likiditesi: Tahvilin likiditesi artarsa para talebi düşer faizler azalır LM sağa kayar. Tahvilin geri ödenmeme riski: Tahvilin geri ödenmeme riski artarsa para talebi artar faiz oranları yükselir LM sola kayar.
Sabit fiyat düzeyinde, para arzı artışı LM eğrisini sağa kaydırır. Faiz oranlarını düşürür. Bu sayede yatırımlar artar.
Friedman'a göre para talebi; kişinin sürekli gelirine, para, tahvil ve hisse senedi gibi varlıkların getirilerine, tüketicinin zevk ve tercihlerine göre değişmektedir.
Taylor kuralı (1993) hedeflenen enflasyon oranını nominal çıpa olarak içeren bir faiz haddi kuralıdır. Para otoritesinin enflasyonu yada fiyatlar genel düzeyini kontrol altında tutma yükümlülüğü, faiz kuralına nominal çıpa sağlamaktadır.
IS/LM kısaltmasında “Yatırım (Investment) Tasarruf (Saving) / Likidite Tercihi(Liquidity preference) Para arzı (Money supply)” ifadelerinin baş harfleri kullanılmıştır. IS Eğrisi: Mal piyasasındaki denge bileşimlerini ifade eden eğridir. Yani bu eğri üzerinde yatırımlar tasarruflara eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri