Gebeliğe Bağlı Ölüm: Ölüm nedenine bakılmaksızın gebelik sırasında veya gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içerisinde meydana gelen ölümlerdir.
"Anne ölümlerinin yarısı önlenebilir"
Doğum sonu kanamasının en sık sebebi, rahmin yeterince kasılamaması olduğundan, dakikalar içinde anne ölümü gerçekleşebilir. Bunun için de doğum yapmış gebenin ilk birkaç saat yalnız bırakılmaması ve rahimlerinin sık sık kontrol edilmesi önemlidir.
DSÖ uzmanları, kadınların özellikle doğum sırasında kaliteli sağlık hizmetlerine daha az erişimi olduğunda anne ölümlerinin arttığını söylüyor. Anne ölümlerinin önde gelen nedenleri arasında şiddetli kanama, yüksek tansiyon, enfeksiyon ve güvenli olmayan kürtajdan kaynaklanan komplikasyonlar bulunuyor.
Doğrudan anne ölümü, gebelikte yapılan müdahaleler, ihmaller, yanlış verilen bakım hizmeti ya da adı geçen olaylar zinciri sonucunda meydana gelen obstetrik komplikasyonlar nedeniyle meydana gelen ölümler olarak tanımlanmaktadır.
Gebelik sırasında veya gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içinde meydana gelen ölümlerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Anne Ölümü: Bir kadının gebelik sırasında, doğumda ya da gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içinde, gebeliğin süresine ve yerine bakılmaksızın, gebelik durumuna veya gebelik sürecine bağlı (doğrudan) ya da bunların şiddetlendirdiği (dolaylı) ancak tesadüfi olmayan nedenlerden kaynaklanan ölümüdür.
Anne ölüm oranı, bir yıl içerisinde gerçekleşen yüz bin canlı doğum başına anne ölümlerinin sayısı olarak tanımlanmaktadır.
Ölüm zamanına göre bebek ölümleri erken yeni doğan (erken neonatal) dönem (0-7 gün), geç yeni doğan (geç neonatal) dönem (8-28 gün) ve yeni doğan sonrası (postneonatal) dönem (29-365 gün) olmak üzere üç dönemde incelenmiştir.
Gelişmiş ülkelerde en sık maternal mortalite nedeni emboli iken, ülkemizde hemoraji, eklampsi, gibi yeterli prenatal bakım ve etkin sağaltımla, önlenebilecek nedenlerdir.
Doğum sancısının aynı anda 20 kemiğin kırılmasının acısıyla benzer olduğu söylenmektedir.
Normal vajinal doğum sonrası anne ölümü yaklaşık 1/10000 den daha az iken sezarye- ne bağlı ölüm riski 1/2500 civarında olup bu oran normal doğumun 4 katıdır. Sezaryen sonrası kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar nedeniyle mortalite görülmektedir (1,2,4).
Bazen kontrolde plasenta tam olsa da aksesuar plasenta dediğimiz gerçek plasenta dışında küçük bir parçası ya da amnion zarları içerde kalmış olabilir. Bu durum doğum sonrası ciddi kanamalara sebep olur. Nadir olarak plasenta rahim duvarlarından ayrılmaz ve beklenen süre içerisinde çıkmayabilir.
Vajina çok hızlı bir iyileşme yeteneğine sahiptir; doğumdan sonra 40 gün içinde doğum dikişleri iyileşmekte, vajina eski yapısını kazanmaktadır.
Tekrarlayan sezaryen sayısı arttıkça; komşu organlar olan, mesane ve barsak yaralanmaları, plasenta ile ilgili aşırı kanama ve kan kaybına hatta rahmin alınmasına kadar gidebilecek komplikasyonlar artar. Bu nedenle, her tekrarlayan sezaryen, ciddi riskler taşır. En çok korkulan konu; rahim yırtılmasıdır.
EN AZ ŞUBATTA
En az bebek ise 86 bin 223 ile şubat ayında dünyaya geldi. Şubat ayını ise 87 bin 760 bebek ile aralık ve 91 bin 970 bebek ile kasım ayı izledi. Ölüm rakamlarına bakıldığında ise ocak ayında 49 bin 223 kişi, aralık ayında 37 bin 507 ve mart ayında ise 37 bin 488 ile en fazla ölümün olduğu aylar oldu.
Kaba ölüm hızı: Belli bir yıl içinde her 1000 nüfus başına düşen ölüm sayısıdır.
Bebek ölümü, bir yaşın altındaki bir çocuğun ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölüm hızı ile ölçülür, bu değer bir yılda canlı doğan 1000 bebekten bir yıl içinde kaçının öldüğünü gösterir.
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2022 yılında %35,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini %15,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, %13,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.
Tanımlar: Masere ölü doğum: 22 hafta veya 500 gramın üzerindeki bebeklerde anne karnında ölümün ve maserasyonun gerçekleştiği ölü doğumlardır. (Maserasyon dokuların, su tarafından yumuşatılıp tahriş olması durumudur.)
Anne ölümü, gebeliğin şekline ve süresine bakılmaksızın gebelik, do- ğum ve doğumdan sonraki ilk 42 gün içinde görülen ölümler olarak tanımlanmakta ve oran olarak da 100.000 canlı doğuma karşılık ifa- de edilmektedir.
Kaba Ölüm Hızı (Mortalite Hızı)
En sık kullanılan ölüm ölçütüdür.
Doğumlar ile ölümler arasındaki fark Doğal Nüfus Artışını verir.
Perinatal Ölüm Hızı=Bir toplumda, bir yılda ölü doğan veya canlı doğup 0-7 günlük ölen bebek sayısı/Aynı toplumda aynı süre içindeki toplam (canlı+ölü) doğum sayısı) x k (1000) (9).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri