Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı renk verici özellikte, doğal bir kimyasaldır. Karotenoidler adlı pigment grubunda yer alır. Severek tüketilen domates, karpuz, kırmızı portakal, pembe greyfurt, kayısı, kuşburnu ve guavalar likopen içerir.
En önemli likopen kaynakları domates ve domates ürünleridir. Domates, likopen açısından vazgeçilmezdir ve doğadaki en zengin likopen kaynağıdır.
Taze, olgun, kırmızı bir domatesin 4-10 mg/100g likopen içerdiği tespit edilmiştir. Domateste bulunan likopenin miktarı çeşit, yetişme koşulları ve olgunluk aşamasına bağlı olarak önemli seviyede değişmektedir.
Domatesin pişirilmesi sonucu kullanılabilir likopen oranı artar. Likopen suda çözünmediği için ve bitkisel liflere bağlı durumda olduğu için domatesin yemek için hazırlanması (parçalanması, yağ ile karıştırılması, pişirilmesi) likopenin vücut tarafından kullanılabilirliğini artırır.
Güçlü bir antioksidan olan likopen bazı kırmızı meyvelerde, özellikle de pişmiş domateste ve karpuz, papaya veya pembe greyfurta bulunuyor. Bilindiği gibi bu pigment,cildi güneşin zararlı UV ışınlarından koruyor. Likopen, UV ışınının ürettiği serbest radikallere bağlanarak, cilt dokusunu hücre hasarından koruyor.
İlgili 27 soru bulundu
Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı renk verici özellikte, doğal bir kimyasaldır. Karotenoidler adlı pigment grubunda yer alır. Severek tüketilen domates, karpuz, kırmızı portakal, pembe greyfurt, kayısı, kuşburnu ve guavalar likopen içerir.
Pek çok besinde bulunur. En iyi kaynakları elma, soğan, brokoli ve çilektir.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Domates diğer meyvelerden farklıdır. Şöyle ki diğer meyve sebzeler pişirildiğinde vitamin içeriklerinde azalma olur. Domatesin içerdiği C vitamini azalabilir ancak likopen pişirmekle daha da aktif hale gelmektedir.
Kabızlık sorunu olanların beslenmelerinde yer vermesi destek olabilir. Ancak bazı kişiler için pişmiş domates asidik yapısı nedeniyle reflü veya hazımsızlığı tetikleyebilir.
Domates: Yüksek oranda C vitamini ve likopen (anti-kanser) içeren domates, vücudun yağ yakma işlemini hızlandıran karnitin isimli amino asit üretimini uyararak kilo vermeye yardımcı oluyor.
Likopen domatese, karpuza yoğun kırmızı rengini veren maddedir. Likopen sadece bir renklendirici değil aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
Karpuzdaki yüksek likopen içeriğinin bir diğer olumlu etkisi de kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olmasıdır. Önemli bir bitkisel bileşen olan likopen, arterlerin esnekliğinin korunması ve güçlendirilmesi üzerinde etkilere sahiptir.
Domates hapının kan damarlarının fonksiyonlarını arttırdığı gözlendi.Uzmanlar domates hapının tam olarak faydalı olduğunu ispat etmek için daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Domates hapı domatese kırmızı rengini veren ve doğan antioksidan olarak bilinen likopen içeriyor.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Likopen, birçok meyve ve sebzeye kırmızı rengini veren karotenoiddir, fazla miktarda likopen yemek, cildin ve karaciğerin sarı bir renge sahip olmasına neden olabilir. Diğer karotenlerin aksine, likopen A vitaminine dönüşmez. Likopen, karotenoid ailesinde bir antioksidandır.
Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur. Elbette domates tüketeceksiniz.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
toksinlerden arınmak için tüketilmesi gereken doğru besin seçeneklerinden biridir. organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur. Pişirilmiş domates, kan basıncını düzenlediği gibi kanın temizlenmesine de yardımcı olur.
Domatesin Zararları
Bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olan domates, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda domates hariç, bitkinin diğer kalan tüm bölümleri çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Domates yaprağı zehirlenmesi meydana gelebilir.
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
Likopen gerçekte antioksidan bir madde olup vücudumuzu hücre ve doku bozulmalarına karşı korumaktadır. Bu denli önemli bir yere sahip Likopen domatesin kabuğuna yakın bir yerde bulunmaktadır. Bu gün birçok kişi domatesin kabuğunu soyarak tüketmek şekliyle domatesin hayati bir fonksiyonunu azaltmaktadır.
Domates suyu içinde çok yüksek miktarda K vitamini yer alır. Bu da kemik sağlığını büyük ölçüde olumlu yönde etkiler ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Domates suyu, cilt hücrelerinin kendini yenilemesini hızlandırır. Düzenli olarak domates suyu içmek, ciltte bulunan sivilcelerin çoğalmasını engeller.
Bağışıklık sistemi likopen maddesini fazla algıladığında ciddi sağlık sorununa neden olabilir. Cilt sorunu olarak görülen sağlık sorunu bazılarında ise dil şişmesi nefes darlığı bulantı ve kusma gibi durumlara da yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri