“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır. Böylece gece yapılan tasarruf boşa gider.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
EVDEN ÇIKARKEN KOMBİYİ KAPATMAYIN
“Kombiyi tüm gün kapattığımız zaman hem evimiz hem de sistemde dolaşan ısıtma suyumuz tamamen soğuyacaktır. “Akşam açtığınızda kombiniz evi istediğiniz sıcaklığa eriştirmek için fazla güç sarf edecek ve daha fazla yakıt tüketecektir. “Bu bir tasarruf yöntemi değildir.
Kombiler sürekli kapalı duracağından sistemdeki suyun boşaltılması gibi çok önemli bir hata yapılmaktadır. Sistemdeki suyun hem radyatörlere hem de kombiye zarar vereceği düşünülmektedir.
Bu sebeple doğru olan kombiyi tamamen kapatmak yerine, gece uyurken derecesinin düşürülmesidir. Böylece kombi düşük seviyede çalışsa evin soğumasını engeller ve sabah yüksek derece ile çalıştırılmasına gerek kalmaz. Bu da yapılabilecek en doğru doğalgaz tasarruf yöntemidir.
İlgili 24 soru bulundu
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Özellikle kış aylarında yapılan tatillerde tatile giderken kombi gaz vanası donmaya karşı koruma özelliğinin devreye girebilmesi için mutlaka açık kalmalıdır.
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Vana kapağında vida varsa bir tornavida yardımıyla vidayı gevşeterek saat yönünde ters çevirin. Unutmayın ki kilitli vanalar, çevrilmeye çalışıldığında hiçbir şeye etki etmeyen kapaklara sahiptir.
Tatile çıkarken kombiyi kapalı duruma getirmen ve dairenin dışındaki doğalgaz vanasını tamamen sıkman yaşam alanının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Doğalgaz tesisatları, çeşitli arızalar sebebiyle gaz kaçaklarına yol açabiliyor ve sen evde yokken yaşanacak kaçaklar ciddi kazalarla sonuçlanabiliyor.
Umut32 Mühendislik'in uzman mühendislerinin aktardığına göre: Kombimizi gündüz kapatıp, akşam saatlerinde yeniden açmamız kombimizin gereğinden fazla çalışmasına sebep oluyor. Şöyle ki kombinin çalışması ile ısınan su borulardan radyatörlere aktarılıyor ve bu sıcak su sayesinde mekânlarımız ısınıyor.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 16-18°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 22°C, banyo için 24°C'dir.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kombi elektrik tüketimi Kombiler ortalama olarak kış aylarında günde 8-10 saat arasında çalışmaktadırlar. Ortalama 10 saat çalıştığını kabul edelim günde çektikleri elektrik 1kw ile 1,5 kW arasında bir değerde olacaktır. Kombiler 30 gün*1kw= 30kw ile 30 gün*1,5kw = 45 kW arasında elektrik tüketirler .
Kombilerin odaları ısıtma işlevi yalnızca kış ayları için geçerlidir. Ancak musluktan akan suyun ısınması için dört mevsim kombinin açık kalması gerekmektedir. Havaların ısınması ile birlikte kombilerin ısınma ayarlarının değiştirilmesi gerekir. Odaları ısıtma bölümünün ise tamamen kapatılması gerekmektedir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Yaz mevsiminde sıcak su ihtiyacı olacağı, şebeke suyu sıcaklığının da yüksek olacağı için kombi sıcak su ayarı 40-45 derecelerde olabilir. Kombinizin ısı ayarını kış mevsiminde biraz daha artırabilirsiniz.
Suların kesilmesi, kontrol altına alınmadığı durumlarda kombiye zarar vermektedir. Kuru yanma gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için en doğru yöntem su kesintisi durumlarında kombiyi kullanmamaktır.
Gece yatarken kombi ayarı yapmak yerine kombiyi tamamen kapatmak doğalgaz faturasında tasarruf sağlamaz. Gece yatarken veya evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatmak evin içinin, duvarların ve eşyaların hızlıca soğumasına neden olur. Bu nedenle de sabah kalktığınızda kombiyi çalıştırarak evi ısıtmak istersiniz.
Kombinin devamlı çalışıyor olmasının temel nedenlerinden birisi kalorifer filtresinin tıkalı oluşudur. Kaloriferin dönüş borusu dahilinde bulunan filtrenin tıkanmasıyla peteğe ısının iletilmesi engellenir. Bu nedenle kombiniz peteği ısıtabilmek için devamlı çalışmayı sürdürür.
Petek havası alınırken kombi kapalı mı olmalıdır yoksa kombi açık mı olmalıdır. Kombi açık veya kapalı olması petek havası almanızda aranan şart değildir ancak kapalı olursa daha iyi olur. Kombi çalışırken petek havası alınır bunda da bir sorun yok.
2022 2022 doğalgaz metreküp fiyatı ise KDV dahil yaklaşık 2.3 TL civarındadır. Doğalgaz faturasında Kdv oranı %18'dir. 40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Yoğuşmalı kombilerde genel olarak kalorifer sıcaklığı 30-35°C den başlamaktadır. Başlangıç sıcaklığı kombi marka modeline göre daha düşük veya daha yüksek de olabilmektedir. Maksimum sıcaklık ise genel olarak 80°C civarıdır.
Bir kombi 24 saatte kaç m3 gaz yakar, 40 derece çalışan kombi 24 saatte 10 metreküp doğalgaz tüketir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri