Güneşin dik açıdan geldiği yerleri sevmeyen lilyum çiçeğinin toprağı her zaman nemli kalmalıdır. Düzenli sulama ve bakım yapılmadığında toprağının kuruduğunu görebilirsiniz.
Lilyum çiçeği toprağını kurutacak derecede sıcak ve soğuk havaları sevmez. Lilyum çiçeği sulaması lilyum toprağı her zaman nemli kalacak şekilde yapılmalı, bol su vermekten kaçınılmalıdır. 21 - 25 derece sıcaklık için uygun olan lilyum çiçeği rüzgardan korunmalı ve direkt güneş alacağı ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Lilyum çiçeğinin bakımı konusunda sulama işlemine ciddi derecede önem göstermeniz gerekmektedir. Bunun asıl nedeni ise bu çiçek her gün su istemektedir. Her gün düzenli aralıklar ile sulama yaparak bu çiçeğin gelişimini sağlayabilirsiniz. Köklerinden sulama işlemini yapmanız daha doğru olacaktır.
Toprağın daima nemli kalması Lilyum çiçeğinin çiçek açması açısından son derecede önemlidir. Sulama es geçildiği zaman ertesi gün fazla su vermek yanlış olacaktır. Bundan dolayı aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Aşırı sulama olduğu durumlarda lilyum çiçeği hemen solar ve çiçek vermez.
Halk arasında zambak olarak da bilinen lilium kesme çiçek olarak kullanımı en eski türler- dendir. Çok yıllık otsu ve soğanlı bir bitkidir.
İlgili 44 soru bulundu
Çok yıllık bir bitki olan bu çiçeğin kökleri yatay olarak gelişiyor. Uzun, zarif bir gövdeye sahip. Nisan ayında filizlenen bu bitki, mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek vermeye başlıyor.
Kök kısmını aldığınız çiçek soğanı lilyum çiçeğini, kendi saksısına ektikten sonra doğru adımları izlemek gerekmektedir. Öncelikle nemli bir toprağa ekim yaptıktan sonra evinizin ılık olan bir yerini seçmelisiniz. 21 - 25 derece olan bir ortamı sağladıktan sonra düzenli olarak sulamalısınız.
Zambak çiçeği (lilyum), zambakgiller familyasının 110 farklı bitki türünden biridir. Mevsimsel bir çiçek olan zambak, soğan köklü bir bitki türüdür. Zarif çiçeklere sahip olan zambak bitkisi 60 ila 180 cm arasında büyüyebilmektedir.
Bitki Hakkında
Lilyum diğer isimleriyle Zambak Çiçeği ve Lilyum Çiçeği olarak da bilinen bir ithal çiçektir. Yeşil yaprakları arasından büyüyen beyaz zarif çiçeklere sahiptir. 20°'nin altına düşmeyen gölge bir alana yerleştirilmeli ve kontrol edildiğinde toprağın tamamı daima nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.
Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan, bahçelerde ve evlerde genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilen zambak, zarif çiçekleriyle adeta bir güzellik abidesidir. Ilıman bölgeleri seven zambak, soğanlı bir bitkidir. Kimi kültürlerde besin olarak da tüketilebilen bu bitkinin yaklaşık 110 türü vardır.
Lilyum çiçekleri, doğru budama ve çiçeklenme dönemi yönetimiyle daha sağlıklı ve çekici bir şekilde büyüyebilirler.
Lilyum çiçeği, beyaz, sarı, pembe gibi çeşitli renklerde açsa da en güzel ve kalıcı koku, beyaz lilyumlarda bulunur. Zambakgiller familyasından olan lilyum çiçeğinin kokusu, alt tonlarda karamelize şeker içeren, üst tonlarda ise kremsi karanfili çağrıştıran bir kokudur.
Lilyum, farklı kültürlerde farklı anlamlar taşır. Genellikle saflık, masumiyet, kutsallık, zarafet ve gizem ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda lüks, zenginlik ve rafinmanın sembolü olarak da kabul edilir. Batı kültüründe, lilyum genellikle düğünlerde ve özel kutlamalarda kullanılan popüler bir çiçektir.
Bu durumda, sararan yapraklar doğal bir süreçtir. Yaprakların sararması, bitkinin hastalık veya zararlı organizmalarla enfekte olması sonucu da olabilir. Yetersiz sulama veya beslenme bitkinin yapraklarının sararmasına neden olabilir. Özellikle su stresi veya besin eksikliği yapraklarda sararma ve solmaya yol açabilir.
Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz renk, saflığın ve temizliğin simgesidir. Soğuk kanlılığı, asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Lilyumlar ise güveni temsil eder. Tüm bu anlamları tek bir sunumda birleştiren vazo içinde beyaz lilyumlar.
*Pembe Lilyumun Anlamı
Pembe lilyum: Şefkat ve sadakat anlamını ifade eder. Aranjmanlar ve buketlerde kullanılır. Kokulu çiçek arayanların çokça talep gösterdiği bir çiçektir.
Buketinizde kapalı lilyumlar var ise çiçekler hafif açıldıktan sonra içlerindeki polen kesesini kesip çıkarın. Bu lilyumunuzun ömrünü uzatırken aynı zamanda polenden leke bulaşmasını da önleyecektir. Vazodaki çiçekleriniz gül ise saplarını kestikten sonra vazonuzu serin ve karanlık olan bir odada 1 gün bekletin.
Zambak çiçeğinin bir diğer ismi ise lilyum çiçeğidir. Zambakgiller familyasına ait olan bu çiçek, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymamaktadır. Karanlık bir evi bile görüntüsü ile neşelendiren bu çiçek, çok yıllık bir çiçek türüdür.
Lilyum, zambakgiller familyasının (Liliaceae), Lilium cinsinde olan çiçeklerine verilen isimdir. Bu familyada yaklaşık olarak 110 farklı tür bitki bulunmaktadır. Birçok kültürde önemli bir yeri olan zambak, edebiyat alanında da önemli bir çiçektir.
Lilyum zambakgiller ailesindendir. Soğanlı bir bitkidir. Zambakgiller ailesinden genellikle turuncu, pembe, kırmızı, sarı gibi renklerede rastlanmaktadır. Lilyumun en çok tercih edilen rengi beyazdır.
Bu çiçeğin bakımı için ideal ortam sıcaklığı 10 ile 19 derecedir. Güneş ışığına doğrudan maruz bırakmamanız gereken Atatürk çiçeği, aydınlık ortamlardan hoşlanır. Pencerenizin iç pervazlarında doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan hafif serin bir ortam oluşturarak çiçeğinizin bakımını burada yapabilirsiniz.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Filizli kısmı üste gelecek şekilde ekilmelidir. Düzenli sulama ister. Her gün aynı miktarda su verilmesi gerekir. Zambak soğanı ekimi için, en uygun zaman sonbahar dönemidir.
5) Soğanlar söküldükten sonra 2oC'de depolanır 6) Soğanlar dezenfekte edilir 7) Aralık/Ocak ayında soğanlar yetiştirme ortamıyla birlikte plastik kasalara yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri