Limited ve anonim şirketlerin ticaret unvanlarında; “Limited Şirket”, “Anonim Şirket” ve “Kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Ticaret unvanında gerçek bir kişinin ad veya soyadı bulunması halinde şirket türünü gösteren ibarelerin rumuzla veya kısaltılmış olarak yazılmaları mümkün değildir.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Şubenin ticaret unvanı nasıl olmalıdır? CEVAP: TTK md.48/1 hükmünde; “Her şube, kendi merkezinin ticaret unvanını, şube olduğunu belirterek kullanmak zorundadır. Bu unvana şube ile ilgili ekler yapılabilir.” denmiştir. Şubelerin ticaret unvanlarında, merkezin ticaret unvanının tamamına yer vermek zorundadır.
Örneğin “ABC Anonim Şirketi” veya “XYZ Limited Şirketi” gibi unvanlar kullanılabilir. Şirket unvanı genellikle şirketin kuruluş belgelerinde belirtilir ve o şirketi diğer şirketlerden ayırt etmek için kullanılır. Unvan aynı zamanda şirketin ticari markası veya logosu ile de ilişkilendirilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Özellikle gerçek kişilerin ticaret unvanlarına bir şirketin mevcut olduğu zannını uyandıracak ilaveler yapmaları yasak. Kolektif şirketin ticaret unvanı, bütün ortakların veya hiç olmazsa ortaklardan birinin adı ve soyadını, şirketi ve şirket nevini gösterecek bir ibareden oluşması gerekiyor.
Tescil işlemi: Ticari unvanın tescil edilmesi, marka hakkı ile aynı şekilde koruma sağlar. Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurarak, ticari unvanın tescil edilmesi ve korunması mümkündür.
Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Türkçe olmayan bir kelimeyi kullanabilir ve tescil ettirilebilirsiniz. "Türk", "Türkiye", "Cumhuriyet" ve "Milli" kelimeleri kullanılamaz. Söz konusu kelimeler, ancak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi kararı ile kullanabilir.
Tasarı m.41'e göre, gerçek kişi olan tacirin ticaret unvanı, çekirdek olarak tarif edilen ad ve soyadın aynen yazılmasından[21] ve 43. maddede düzenlenen ek veya eklerden oluşur. Bir tacirin aynı sicil müdürlüğünün sınırları içerisinde başka ticari işletmeleri de olabilir.
Tıpkı anonim şirket gibi limited şirket de bir sermaye şirketidir ve buna göre asgari sermayesinin olması gerekir ve bu asgari miktar da 10.000 TL'dir. Limited şirkette de payların toplamı sermayeyi verir ancak farklı olarak limited şirketin ortaklarına ise “pay sahibi” değil, “ortak” denir.
Ticaret unvanı, bir işletmenin ismi veya adı olarak da düşünülebilir. Bir şirket, ticari kuruluş veya bireysel işletme, faaliyet gösterdiği alanda müşteriye kendini tanıtmak ve ayırt edilebilir olmak için bir ticaret unvanı kullanır.
Gerçek kişi tacirlerin unvanı onların ad ve soyadlarından meydana gelir. Ad ve soyadı kısaltılmaksızın bütün harfleriyle yazılır. Ad ve soyadına uygun ekler yapılabilir. Ticaret unvanına onu aynı sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş olan unvanlardan açıkça ayırmaya yarayan eklerin yapılması zorunludur.
Sık kullanılan harfler
Bu araştırmaya göre, ABD'de marka isimlerinin çoğu C ve S harfleriyle başlıyor. Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Türkçe kuralı da “İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir” hükmüne dönüştürüldü. Böylece işletme konusu ile şirket türünü gösteren ifadeler dışındaki ifade ve kelimelerin yabancı dilde konulabilmesine imkan sağlandı.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Şirketlerin ülkemizde faaliyet gösteren başka bir şirketin unvanının aynısını kullanmaları mümkün değildir.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Şahıs Şirketine Marka İsmi Verilebilir mi? Evet. Kurmuş olduğunuz şahıs şirketinize, dilediğiniz ve özgün bir marka ismi verebilmeniz mümkündür.
Bu iki ayırt edici işaretin işlevleri, esas itibariyle, farklı olduğundan, aynı isim ya da işaretin bir kişi tarafından marka olarak, başka bir kişi tarafından ticaret unvanı olarak tescil edilmesinde (ya da kullanılmasında) de kural olarak bir sakınca bulunmamaktadır28.
Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284). Unvan bildiren kelimeler, bir kişi adıyla birlikte bir grup oluşturmaktadır.
2015: 391). Tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri yürütürken seçtiği ticaret unvanını kullanmak zorundadır. Ticaret unvanı kullanma hakkı ve zorunluluğu sadece tacir olan kişilere aittir (Boyacıoğlu, 2006: 13; TTK 18. md.). Tacir olmayan kişiler örneğin esnaflar ticaret unvanı kullanamazlar.
Bireysel fatura unvanına çoğunlukla müşterinin adı ve soyadı yazılır. Bunun yanı sıra müşterinin vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası da fatura içerisinde yer alan kişisel bilgilerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri