Limited şirketlerde ortaklık ilişkisinin sona erme halleri 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) (1) ortağın kendi isteği ile çıkması (2) ortağın diğer ortakların isteği ile çıkarılması ve (3) şirketin feshi olarak düzenlenmiştir.
Limited şirketlerde ise aynı hak her bir ortağa tanınmış olup, ortaklık oranına bakılmaksızın tüm ortaklar tarafından haklı sebeple fesih davası açılabilmektedir. eden payların sahipleri, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden şirketin feshine karar verilmesini isteyebilirler.
Tasfiyeli Şirket Kapatma Nasıl Yapılır? Şirketinizi kapatmak istiyorsanız bağlı olduğunuz ticaret sicilmüdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Bu süreçteticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme vefeshedilme belgeleri teslim edilmelidir.
Limited Şirketin Sona Ermesi. Limited şirketin sona ermesi, infisah ve feshi kapsar. İnfisah, yasada veya şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile herhangi bir karar alınmasına veya ihbarda bulunulmasına gerek olmaksızın limited şirketin kendiliğinden sona ermesidir.
İlgili 39 soru bulundu
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
Şirketini kapatacak olan kişilerin, ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunması gerekmektedir. Şirket kapatma işlemlerinde ticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi şeklinde verilir.
Harç: 1275 TL. Ticaret Sicil Tasdiknamesi: 65 TL.
NOT:TASFİYE SÜRECİ 06.11.2021 TARİHİ İTİBARİYLE 6 AYDAN 3 AYA İNDİRİLMİŞTİR.(3 AYLIK SÜRE ,TÜRKİYE TİCARET SİCİLİ GAZETESİ'NDE 1'ER HAFTA ARAYLA 3 KEZ İLAN EDİLEN ALACAKLILARA ÇAĞRI İLAN DUYURUSUNUN 3.İLAN TARİHİNDEN BAŞLAYACAKTIR.)
Şirketin kapatılabilmesi için hem ticaret sicil müdürlüklerine hem de vergi dairelerine şirket kapatma bildiriminde bulunulur. Bildirim sürecinde ticareti ya da işi bırakma, tasfiye edilme ve feshedilme belgeleri sicil müdürlüğüne teslim edilir.
Borçlu olan esnaf dükkanını kapatmış olsa bile vergi dairesine olan borcu aynen durmaya devam edecektir. Yani borç silinmesi gibi bir durum olmayacaktır.
Limited şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı, şirket ana sözleşmesinde kararlaştırılmış olması şartıyla ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmedikleri oranda kendi şahsi mal varlıkları ile sorumludur. Bu sorumluluk kapsamına şirketin şahıs ve kurumsal firmalara olan borçlar dahildir.
Mahkemeden tasfiyesiz şirket kapatma talebinde bulunulabilmesi için ortakların herhangi bir kusurunun olmaması gerekmektedir. Haklı neden olması ve ortakların kabahatinin olmaması halinde ticaret mahkemeleri başvuru üzerine şirketin infisahına karar verir. Tasfiyesiz şirket kapatma süreci de en az 1 yıl sürmektedir.
Türk Hukukunda ortaklar, limited şirketin borçlarından şahsen sorumlu değildirler. Başka bir ifade ile, limited şirket, ortaklık borçlarından sadece ortaklığın malvarlığı ile sınırlı olarak sorumlu bulunduğu, esas sermayesi muayyen ve bu sermaye ortakların sermaye paylarının toplamına eşit olan ortaklıktır.
Bu nedenle vergileme ile ilgili ödevlerin mükellef tarafından yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, iflasa girmiş olan şirketin bu tarihten sonra tasfiye dönemine ilişkin beyannamelerin verilmesi dâhil tüm vergisel yükümlülüklerin iflas idaresi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
Şirket ana sözleşmesiyle genel kurulun pay devrine (hisse devrine) onay şartı kaldırılabilir. Ayrıca genel kurul tarafından onay 3 ay içinde yazılı olarak verilmediği takdirde kabul edilmiş sayılır. Genel Kurul onayından sonra, esas sermaye payının devri ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
Tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri, mahkemelik durumlarla başlar. Mahkeme, haklı nedenler sunulduğu taktirde tasfiyesiz şirket kapatma işlemini gerçekleştirebilir. Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar, mali yetersizlik ve benzeri durumlar, mahkeme kararı ile tasfiyesiz şirket kapatmaya neden olacaktır.
Tasfiyeye Başlangıç Kararı: Pay sahipleri, şirketin tasfiye sürecine girdiğine dair bir genel kurul kararı alır. Esas sözleşmede daha yüksek bir nisap belirtilmemişse, tasfiye kararı için şirket sermayesinin %75'ini temsil eden pay sahiplerinin onayı gereklidir.
Tasfiyenin sona erdiği döneme ilişkin tasfiye beyannamesi ise tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Bir işyerini kapatmak için öncelikle vergi dairesine işi terk dilekçesi vermek ve bu durumu işyerinden dolayı ilk kayıt yapılan diğer varsa kayıtlı olunan oda, sosyal güvenlik kuruluşları, işçi çalıştırılıyorsa bölge çalışma müdürlüğü gibi kuruluşlara yazılı dilekçe vermeli ve kayıtlar sildirilmelidir.
Şahıs işletmenizi kapatabilmek için yapmanız gereken tek şey bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gidip kapanış dilekçesi vermektir. Dilerseniz bilgisayarınızın başından kalkmadan Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesinden de bu işlemi yapabilirsiniz.
Limited şirket hisse devir işlemleri yazılı şekilde ve noter tarafından onaylanarak yapılır. Buna göre limited şirkette hissesi olan kişi söz konusu hisseleri devretmek istediği zaman hisse devir sözleşmesi hazırlanı ve taraflarca imzalanır, imzalanan bu sözleşmenin ayrıca noter tarafından onaylanması gerekir.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Tasfiye sürecinin uzun olması hem zaman hem de maddi açıdan maliyet oluşturur. Sermaye şirketleri olan Anonim ve Limited şirketlerin tasfiye işlemleri ile uğraşmadan şirketi şahıs işletmesine dönüştürülerek 1 günde kapatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri