Sermaye şirketleri, temeli sermayeden oluşan ve sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu bir şirket türüdür. Anonim şirketler, limited şirketler ve paylı komandit şirketler olmak üzere sermaye şirketi olarak değerlendirilen üç şirket türü bulunuyor.
Anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur. Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir.
Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde sermaye şirketleri 3 gruba ayrılır ve bu gruplar; anonim şirket, limited şirket ve paylı komandit şirket olarak sayılabilir.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Şirkete ayni sermaye olarak; üzerlerinde sınırlı ayni bir hak,haciz veya tedbir bulunmayan; nakden değerlendirilebilen vedevrolunabilen fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar ve adlar da dâhil, malvarlığı unsurları konulabilecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Limited şirketler, şahıs şirketine benzeyen birçok özelliğe sahip olmasına rağmen sermaye şirketi olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni, ortakların şirket borçlarından koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı sorumlu olmalarıdır. Böylece sermaye unsuru ön plana çıkmaktadır.
Kısaca tanımlayacak olursak sermaye; bir şirketin harcamalarını karşılamak için ortakların koydukları para veya paraya çevrilebilecek malların tamamıdır. Sermaye, şirketin ortaklık (hissedar) yapısını gösterir.
Bir veya daha çok gerçek ya da tüzel kişi tarafından, bir ticaret unvanı altında kurulan şirketlere limited şirket denir. Bu tip şirketlerin esas sermayeleri bellidir ve bu sermaye, esas sermaye paylarının toplamından oluşur.
Limitet şirket bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan ticaret şirketi. Limitet şirketler, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar. Sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur (TK m. 573/1).
SERMAYE ŞİRKETLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR:
1) Ortakları gerçek ve tüzel kişi olabilirler. 2) Ortakların sorumluluğu sadece şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlandırılmıştır. 3) Kişisel emek ve ticari itibar sermaye olarak konulamaz. 4) Şirket sözleşmesi oy çokluğu ile değiştirilebilir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 124. maddesine göre belirlenen 5 farklı ticaret şirketi bulunur. Bunlar arasında bulunan limited, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler sermaye şirketleri olarak belirtilir.
ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur)
Emek, itibar, para, taşınır, taşınmaz gibi unsurlar sermaye olarak getirilebilir. Şirketler tacir değildir. Ticari işletme işletirse ortaklar tacir.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
LTD Şirketlerde ortaklara, haklı sebeplerin varlığı halinden şirketin feshini talep edebilme hakkı tanınmıştır. AŞ'ler, halka arz edilebilmektedirler. LTD Şirketlerin halka arzı mümkün değildir. AŞ'lerde, şirket müdürleri ortaklardan olabileceği gibi, üçüncü şahıslar da müdür olarak atanabilmektedir.
Limited şirket; öz sermayenin net bir şekilde görüldüğü ve şeffaf bir şekilde ortaya koyulduğu bir şirket olarak ifade edilebilir. Türk Ticaret Kanunu'na göre gerçek veya tüzel kişi/kişiler önderliğinde ticaret amacıyla kurulan şirketlere Limited Şirket denilmektedir.
Ekonomide sermaye, değeri olan ve işe gelir getiren herhangi bir maddi miktar anlamına gelir. Örneğin bir balıkçı için balıkçı teknesi sermayedir. Coca Cola'nın gizli formülü sermayedir. McDonalds'ın palyaçosu ticari markası olması ve kendisi ile özdeşleşmiş olması nedeniyle sermayesidir.
Sermaye veya kapital veya anamal; ekonomi biliminde mal üretmek için kullanılan makine, fabrika gibi fiziksel araçlardır.
Limited şirket yani kısaca LTD, dünyadaki en popüler şirket türlerinden biridir ve bu tercih ülkemiz için de geçerlidir. Türkiye'de LTD kuran yatırımcılar, genellikle küçük veya orta ölçekli işletme sahipleridir. Genellikle basit kayıt prosedürü ve işletme kolaylığı için bu kurumsal yapı tercih edilir.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir.
Anonim Şirket ile Limited Şirket Arasındaki Farklar
Anonim şirketlerde ortak sayısı bakımından herhangi bir sınır bulunmazken, limited şirkette ortak sayısı azami 50 (elli) kişidir. Anonim şirkette esas sermaye ve kayıtlı sermaye sistemi vardır. Limited şirkette yalnızca esas sermaye sistemi vardır.
Şirket sermayesi tescile tabidir. Dolayısıyla Ticaret Sicil Gazetesi veya Ticaret Sicil Müdürlükleri'nden sorgulanır.
5-) Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu payının Oda veznesine yatırılması gerekmektedir. 6-) Nakden taahhüt edilen şirket sermayesi şirketin tescilini izleyen yirmidört ay içerisinde ödenebilir. Şirket sermayesinin tamamının yahut bir kısmının ödenmesi halinde ödemeye ilişkin banka mektubu ibraz edilmelidir.
Finans literatüründe sermaye yapısı, bir şirketin finansmanında kullandığı kısa vadeli yabancı kaynakların süreklilik gösteren kısmı, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özsermayenin oluşturduğu yapı olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri