Lutein gözün retina kısmında bulunan bir maddedir. Göz sağlığı açısından oldukça işlevsel bir yapı olarak öne çıkar. Özellikle görme yeteneğini geliştirme noktasında çok etkilidir. Ayrıca mavi ışığın %90 kadarını emme yeteneğine sahiptir.
Gözün retina ve mercek bölgesinde bulunduğu bilinen lutein, göz hücrelerine zarar verebilen ve bazı rahatsızlıkların gelişiminde rol oynayabilen serbest radikallerin yol açtığı deformasyondan korumaya yardımcıdır.
Lutein, bitkilerde bulunan sarı renkli organik bir renklendiricidir. Karotonoid vitaminidir. Latince lutea (sarı) kökünden gelir. Ispanak ve kara lahana gibi yeşil sebzelerin yapraklarında bulunur ve mavi ışığı emici özelliği vardır.
Lutein ve zeaksantin güçlü iki antioksidan olarak oksidatif strese karşı korunmamıza yardımcı olur. Serbest radikllerin vücuttan atılmasına katkı sağlar. Antioksidan etkileri sayesinde cildi güneşin zararlı etkilerinden korur.
Ek takviye gıdalarında bolca bulunan bu ürün, göz sağlığına karşı faydaları ile bilinir. Lutein vitamin, mavi ışığı emer. Düşük dozlarda sarı, yüksek dozlarda kırmızı ve turuncu renklerinde görünür. Lutein hapı antioksidan olarak da kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
Göz Vitamini (Lutein)
Lutein, bir pigment türüdür ve A vitamini ile Beta-karoten ile ilişkilidir. Göz vitamini olarak takviye alınan lutein, insan gözünde bulunur. Ancak bazı durumlarda dışarıdan takviye edilmesi gerekebilir. Pek çok besinde bulunan lutein; A, B, C ve E vitamini, çinko, demir vb.
11 yaş ve üstü yetişkinler için günde 1 kez 1 Tabletin su ile tüketilmesi tavsiye edilir. Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın. Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez.
Karotenoid vitamini olarak adlandırılan lutein, hem besinlerde hem insan vücudunda bulunur. Gıdalara üretim aşamasında renk vermek için kullanılan bu madde, insan vücuduna girdiğinde pek çok faydaya sahiptir. Asıl olarak insan vücudunda da bulunan bu madde çevreyi renkli görmemizi sağlar.
2 yumuşak kapsülünde 10 mg lutein, 2 mg zeaksantin bulunmaktadır. E Vitamini ve lesitin İçeriklidir. Günde 1 kez kapsül bir bardak su ile alınması önerilir.
Lutein ve zeaksantin, temel olak %80 oranında besinlerden alınmaktadır. Bu maddeleri içeren besinler ıspanak başta olmak üzere semizotu, brokoli, portakal, kavun ve mısır benzeri sarı sebzeler olarak sayılabilir. Yumurta sarısı da lutein ve zeaksantin açısından zengindir.
Genellikle lutein için önerilen takviye doz 6-10 miligram olmakla birlikte çalışmalar günde 15 miligram takviye lutein almanın güvenli olduğu gösterilmiştir.
Hayvanlar bitkileri yutarak lutein elde eder. İnsan retinasında, lutein kandan özellikle makula lutea içine emilir, ancak vücuttaki kesin rolü bilinmemektedir. Lutein ayrıca yumurta sarısı ve hayvansal yağlarda da bulunur.
Soru: Merhabalar 1 tablet için Lutein miktarı kaç mg'dır ? Cevap: Merhabalar 1 tablette lutein miktarı 15 mgdır efendim sağlıklı günler dileriz.
Venatura, Ocuvite ve Macufer gibi markaların lutein takviyeleri Narecza'da sizi bekliyor.
Macufer Lutein Zeaxanthin 30 Kapsül, insan vücudunun gözleri korumak ve sağlıklı görüşü sürdürmek için kullandığı iki çok önemli karotenoiddir. İnsan vücudunda yağlı dokularda biriken Lutein ve Zeaxanthin beyin ve gözlerde yoğun olarak bulunur. Gözlerde, özellikle makula luteasında birikerek makuler pigmenti oluşturur.
Sunlife A-Z +Lutein 60 Tablet Kullanım Önerisi: Günde 1 Tablet, Bol Su İle Tüketilmesi Önerilir. Gıda Takviyesidir. Ambalaj: 60 Tablet Takviye Edici Gıdalar Normal Beslenmenin Yerine Geçemez.
Doç. Dr. Acar, sarı nokta hastalığının kuru tipinde koruyucu amaçlı olarak A,C, E vitaminleri, çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3 kullanıldığını ifade ederek, “Tüm bunlar önemli antioksidan maddelerdir.
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur.
C vitamini en etkili Anti - Aging klasiğidir. C vitaminin cilde faydaları: C vitamini serbest radikallerle savaşarak hem cildin gençleşmesine katkı sağlıyor hem de cilde nem veriyor. Ayrıca kolajen sentezini arttırıyor. Ürün içerikli yüzeysel kullanıldığında ince çizgi ve kırışıklıkları önleyerek gideriyor.
50 yaş üstü yetişkinlerin bedensel özelliklerine uygun vitamin ve mineral takviyesi alabilmesi için günlük multivitamin desteğinden yararlanmaları tavsiye edilebilir: C vitamini, D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini ve çinko, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
40 yaş sonrası en büyük öneme sahip vitamin; D Vitamini. Çünkü D Vitamini yaşa bağlı değişikliklerin başlamasına karşı savaş açarak bizi korumaya yardımcı oluyor. D Vitamini yetersizliği diyabet, kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri ile ilişkilendirilmektedir.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Ispanak ve lahana gibi yeşillikler, gözünüzdeki kan damarlarını güçlendiren ve katarakt oluşumunu önleyen C vitamini açısından zengindir. Ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatan lutein ve zeaksantiniye sahiptir.
Havuçta oldukça fazla beta karoten ve A vitamini mevcuttur. Göz sağlığınıza katkıda bulunurken, maküler dejenerasyon ve kataraktı önleyen vitaminler için de zengin bir kaynaktır. Havuç aynı zamanda A vitamini ve rodopsin açısından zengindir. Rodopsin az ışıkta görmemize yardımcı olan mor renkli bir pigmenttir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri