Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Saksıda Limon Yetiştiriciliğinde Fazla Sulamanın Zararları
Saksı içerisindeki limon fidanı sulamanız fazla olursa, limon ağacınız ilk tepki olarak yapraklarını sarartmaya başlayacaktır.İlk yapmanız gereken fidan örneğin 5 güne bir suluyorsanız 10-12 güne bir sulamaktır.
Limon yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel şey çok basittir; temiz su. Bol su isteyen limon, susuz kaldığında acı meyve verir. Bahar ve yaz dönemlerinde limon bitkisini susuz bırakmamanızı öneririz. Bol su ister derken; toprağı çürütecek kadar sulamadan da kaçmanızı tavsiye ederiz.
Çiçek Zamanı Limon Sulanır mı? Nisan ve Mayıs aylarında sulaması yapılan limon ağacının yaz aylarında sulaması arttırılır. Bahar aylarında çiçeklenen limonun meyve oluşumunu sağlamak için çok faz sulanıp kök çürümesi oluşmaması şartı ile çiçeklenme döneminde su ister.
Güneşi ve sıcağı sever ama rüzgarı sevmez. Bu yüzden bitkinin bulunduğu yerde rüzgar olmamasına dikkat edebilirsiniz. Bol ışık alan, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir ortamda limon ağacını yetiştirebilirsiniz. Turunçgiller yaklaşık 7-8 saat güneş ışığı görmeyi sever.
İlgili 41 soru bulundu
İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar. Sulamanın sıklığı ve miktarı ağaçların yaşına, hâkim sıcaklıklara ve toprak türüne bağlıdır.
Düzenli sulamak, saksı değiştirmek, budamak, yeri geldiğinde azotça zengin gübre vermek ağacınızın sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesine, canlanmasına yardımcı olacaktır.
Genel olarak limon ağacı limon fidanına bağlı olarak 1 ya da 2 yıl içerisinde meyve verir. Tabii burada önemli olan limon ağacının almış olduğu sıcaklık ve konumdur. Özellikle gübreleme ile beraber verimli toprak ihtiyacı önemli bir yere sahiptir.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
-İleryen dönemlerde tabandan fosfor potasyum ve kalsiyum ağırlıklı gübreleme, yapraktan çinko-bor ağırlıklı gübreleme yapabilirsiniz. -Hasattan hemen sonra tabandan 3x18 NPK+me şelatlı yapraktan çinko bor verebilirsiniz.
Suyun az verilmesi de, ağacın gelişimini, meyve gelişim ve kalitesini ve verimi olumsuz yönde etkiler; gelişme döneminde susuz kalan meyveler irileşemezler ve kabukları çat- Page 13 -13- TURUNÇGİL lar.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Limon ağaçları da diğer ağaçlar gibi sebepsizce kurumaktadır. Kuruma sorunu bütün ağaçlar için genel bir sorun olup, belki bazı ağaçlarda biraz daha kolay yada zor olabilir. Ancak aynı şekilde kuruyup gitmektedir.
Limon Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Akdeniz bölgesi limon yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölge olup limon ağaçlarının ömrü yaklaşık 50 yıldan fazla yaşar. İyi bir bakım ve hastalık önleme uygulamalarıyla 100 yıldan fazla yaşayabilirler.
Toprağınız ph oranı iyidir ama demir az olduğundan limon fidanınızın yaprakları sararabilir. Diğer makro ve mikro element eksikliği ağacın yapraklarının sararmasına sebeb olabilir.Bunu için dengeli şelat mikro element gübre verilmelidir.Miktar ise ağaç yaşıx100 gram olacak şekilde olmalıdır.
Limon ağacı çiçeklenme süresi genelde ilk bahar aylarında olmaktadır. Limon çiçeği rengi beyaz , mor beyaz renklidir.Bazı limon çeşitlerinde ilk çiçeklenmeden 2 ay sonra tekrar çiçek açmaktadır. Örneğin yediveren limon fidanı haziran ayından 2. çiçeğini açmaktadır.
Limon Ağacı Budama Zamanı
Aşırı sıcak olduğu dönemlerde budama yapmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz. Çoğunlukla Şubat ve Nisan ayları budama yapmak için en iyi dönemdir. Bununla beraber genel olarak limon ağacınızı çiçek verdiğinde budayabilirsiniz.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Dolayısıyla pek çok kişi limon yeşilken toplanır? Diye merak etmektedir. Aslında limonların yeşil renge ulaştığında toplanması doğru değildir. Limon sarı renk iken toplanır.
Limon fidanı toprağa ekildikten sonra ve bakımı doğru yapıldığı taktirde 2 sene içerisinde meyve alabilirsiniz.
İdeal olarak, toprak yüzeyi kurudukça sulama yapılmalıdır. Besleme: Limon ağaçları düzenli besleme ister. Genellikle, yılda birkaç kez dengeli bir turunçgil gübresi uygulanması önerilir. Budama: Limon ağaçlarının sağlıklı gelişimi için belli dönemlerde budama yapılması gerekir.
Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
Limon Fidanı Nasıl Hızlı Büyür? Orta ve yavaş büyüyen limon ağacının hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlamak için organik gübre uygulaması şarttır. Gübreyi şubat ayından haziran ayına kadar iki ayda bir, sonbaharda iki kez eylül ve kasım aylarında uygulanır. Limonun yaşına göre uygun miktarda gübre toprağa katılır.
sulamasını yapın.Normal şartlarda ne kadar su veriyorsanız bu olanın yarısı kadar su vermeniz yeterli olaçaktır. Limon ağacınızda kuruyan,Hastalanan,Verimsizlikten dolayı az mahsul alımı olan ağaçlar,Dal kuruması,Uç kuruması,Çiçeklenme olmaması veya erken döküm olması gibi sorunlarda ortadan kalkacaktır.
Bitkinin özsuyunu emerler. Bitki emildikçe yaprakların yapısında yapış yapış tatlı bir atık kalır. Bu atık sebebiyle yapraklar yapışkan bir hal alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri