Dişlerinizi özenle taze sıkılmış az miktarda limon suyu ile fırçalayın ve bol su ile çalkalayın. Bu işlemin en çok haftada bir kez tekrarlayın, çünkü limon asidi tartar ve plağı temizlediği gibi diş minelerinin aşınmasına da neden olabilir.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diş Hekimi Dr. Öğr Üyesi Özge Gürbüz, 'Evde dişleri beyazlatmak için karbonat ve limon gibi dişleri aşındırıcı yöntemler uygulanmamalı. Çünkü aşınmış dişlerin zamanla beyaz rengi geri dönülmez bir şekilde kaybedilir. ' ifadelerini kullandı.
Limonda yüksek oranda asit bulunur ve karbonat ile karıştırılarak ya da tek başına diş fırçalamak için kullanılması durumunda hem dişler hem de diş etleri zarar görebilir. Limon asidik özelliğe sahiptir ve karbonat da bazik bir yapıdadır.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Diş Sağlığı: Limonlu suyun yüksek asit içeriği, diş minesine zarar verebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlık üzerine birçok etkisinin yanı sıra, limon daha beyaz dişlere sahip olmaya yardımcı bir dosttur. İçerdiği sitrik asit sayesinde diş taşına karşı mücadelede etkilidir, yani dişlerin sararmasına neden olan diş plağının inceltilmesine katkıda bulunur.
Limonu her ne kadar tek başına tüketmek yerine salataya ya da içeceklere suyunu sıkmak , suyuyla limonata yapmak ya da dilimleyerek içeceklerimize atmak suretiyle kullanıyor olsak da zamanla, limonun yüksek asitliği dişlerinizin emayesine zarar verebilir ve aşındırabilir.
Ağız diş sağlığının korunmasının temelinde temizlik ve bakım yatmaktadır. Yemeklerden ve asitli içeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Tuz, karbonat ve limon suyu: 2 ayda bir
Bir yemek kaşığı diş macunu, bir tutam tuz, karbonat ve dört-beş damla limon suyunu bir kase içinde karıştırdıktan sonra dişlerinizi bu karışımla beş dakika boyunca fırçalayın. Tek seferden sonra bile değişikliği hemen fark edeceksiniz.
Muz, Dişlere İyi Gelen Bol Mineral ve Vitamin İçerir
Muz, lifli yapısının yanı sıra yanı sıra C vitamini ve B6 vitamini gibi vitaminlerce zengindir. Ek olarak, potasyum, manganez ve magnezyum gibi çok çeşitli mineralleri vücut için sağlarlar. Bu mineraller diş minesini güçlendirmeye yardımcı olan elementlerdir.
Coca-Cola light ve Coca-Cola Zero diş çürüğüne sebep olmaz. Sağlıklı dişler için ağız hijyenine özen gösterilmesi, dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması ve düzenli olarak diş hekimi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Maden suyu ve dişler
Bununla birlikte, bu içecekler 2.74 ve 3.34 arasında düşük pH seviyelerine sahip olabilir. Buda onu diş mineleriniz için bir şişe portakal suyundan daha aşındırıcı yapar. Bu nedenle, daha sağlıklı yaşamak ve dişlerinizi korumak istiyorsanız kaçınmanız gereken içeceklerdendir.
Diş temizliğinde sıkça kullanılan limon ve tuz, dişlere zarar veriyor. Diş hekimi Aslı Ercanlı Ünal, limonun asitli, tuzun ise iri granüllü olduğu için diş minesine zarar verdiğini ve aşındırdığını belirtti. Ünal; "Diş temizliğinde kullanılan iri granüllü maddeler; dişin parlaklığını yok ediyor.
Karbonat ve tuz ile dişler beyazlamaz ❌ Aksine bu tip. maddeler diş yapılarına zarar vererek dişin ana renginin. kaybolmasına ve dişin aşınmasına neden olabilir.
Bazı ev yapımı diş macunu formüllerinde, limon suyu, hindistancevizi yağı ve kabartma tozu gibi evde rahatça bulabileceğiniz ürünler olur. Diğer formüllerde kil veya odun kömürü gibi malzemeler bulunur. Bahçe nanesi, nane şekeri ya da tarçın gibi esansiyel yağlar, aroma ve koku vermek için kullanılabilir.
Dişleri her seferinde iki dakika boyunca günde en az iki kez düzgün bir şekilde fırçalamak, diş ipi veya diş ipi alternatifleriyle dişlerin arasını temizlemek ve antiseptik veya beyazlatıcı bir gargara kullanmak ağzınızı sağlıklı tutmak için iyi bir uygulamadır.
Limon ve tuz karışımı ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarının giderilmesini sağlar.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Diş kayıpları günde 2 kere fırçalayan hastalara göre çok daha fazla oluyor. Çürük sebebi ile değil ama diş eti çekilmesiyle dişler desteğini kaybediyor ve çekime gidiyor. Bunun ideali günde 2 kere ve 2 dakika olacak şekilde fırçalanmasıdır.
Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Her şeyden önce, sirke hala çok asidiktir ve bu nedenle yanlış kullanıldığında diş minesini aşındırabilir. Elma sirkesinin dişi beyazlatıcı etkisi içeriğindeki asidin diş yüzeyindeki gıda artıklarını birikintileri uzaklaştırması sonucu olur. Yani bir şekilde dişi aşındırır.
Kahve, siyah çay ve kırmızı şarap diş minesinde renk değişikliğine neden olabilir. Neyse ki, diş beyazlatma teknolojisi hiç olmadığı kadar iyi. Sizi gülümsetmek için ofis tipi ve reçetesiz satılan etkili tedavi seçenekleri mevcuttur.
Bir çok hijyen, estetik uygulaması gibi; fazla miktarda ve kontrolsüz uygulandığında ZARARLIDIR. Zarar o an görülmeyebilir fakat uzun vadede oluşturacağı hasarlar göz ardı edilemez. Her gün karbonat ile diş fırçalamak; dişlerde hasar oluşturacak kadar aşınmalara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri