3. Görüntüleme: Astım beraberinde ortaya çıkan yapısal sorunlar ve enfeksiyonları tespit etmek amacıyla kullanılan göğüs röntgeni ya da Bilgisayarlı Tomografi(BT) taramasıdır.
Görüntüleme. Göğüs röntgeni veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasıdır. Astıma eşlik eden yapısal sorunlar veya enfeksiyonlar varsa ortaya çıkmasını sağlar.
Akciğer grafisinde astıma özel bulgu yoktur ancak nefes darlığı ve öksürük yapacak diğer sebepleri ekarte etmek amacıyla istenebilir. Ataklar sırasında hiperinflasyon bulguları vardır. Hastanın takibinde rutin grafiye gerek yoktur.
Tedavide ilk adım erken tanı
Hava yollarının gösterdiği bu reaksiyonu ölçmek ve astım tanısını koymak için önerilen ilk yöntem solunum fonksiyon testi uygulanmasıdır. İlk başvuruda hastalık tanısını koymak ve ağırlığını belirlemek için spirometrik inceleme yani solunum fonksiyon testi uygulanır.
Astım teşhisi için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Uzman; hastanın belirtilerinin neler olduğuna, ne zaman ve hangi sıklıklarda ortaya çıktığına, belirtileri tetikleyici bir unsur olup olmadığına dair sorular sorar ve hastanın başka bir alerjik durumunun olup olmadığını kontrol eder.
İlgili 21 soru bulundu
Şiddetli astım krizi belirtileri şunları içerebilir:
Burun deliklerinin hızlı hareketi, Kaburgaların veya midenin derin ve hızlı içeri ve dışarı hareketi, Nefes verirken sönmeyen genişletilmiş göğüs, Astımlı bebeklerde, ebeveynlerine veya bakıcılarına yanıt vermeme veya onları tanımama.
Astımda nefes darlığı, öksürük veya hırıltı rahatsızlığı uykudan uyandırır. Göğüste sıkışma, ağrı veya baskı Hızlı nefes alma. Boyun ve göğüste gerginlik.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Kandan Yapılan Alerji Testleri
Genellikle astım hastası olan kişilerde Immunglobulin E (IgE) düzeylerinin fazla olduğu görülür. Kandan yapılan alerji testlerinden biri de spesifik IeE antikor testidir. Bu test, kişide belirli bir alerjene ya da maddeye karşı alerji belirtileri gözlemlenirse yapılır.
Hastalık genellikle ilerleyicidir ve ilaç tedavisi bu olumsuz gidişi değiştirmez bu nedenle uygun hastalarda alerji aşısı (immünoterapi) ile önerilir. Alerji aşısı tedavisi ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir, alerjik astımın şiddeti ve astım krizleri azalabilir ya da tamamen düzelebilir.
Bilgisayarlı tomografi vücudun çoğu bölgesi için gelişmiş bir görüntüleme tekniğidir. Peki, akciğer tomografisi neden çekilir? Akciğer tomografisi, iç kanama, akciğer bölgesindeki travmalar ve iç organ hastalıklarının tespiti için tanı yöntemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Akciğer tomografisi ile birlikte göğüs bölgesinde bulunan tüm organ ve dokular görüntülenir. Tomografinin çekilmesinde ki en büyük amaç eğer hastada kanser riski belirtisi bulunuyorsa zaman kaybetmeden işleme geçmek gerekir. Akciğer kanseri tomografisi elde eden görüntüler ile tespit edilir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Pulmonolog, astım dahil olmak üzere solunum rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp uzmanıdır. Aile hekiminiz astımınız olduğundan şüphelenirse, daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir göğüs hastalıkları uzmanına sevk edebilir.
Bilgisayarlı Tomografi ( BT ), vücut içindeki alanların ayrıntılı resimlerini veya taramalarını oluşturmak için özel röntgen ışını kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Farklı açılardan çekilen röntgen görüntülerini birleştirerek kemik, damar ve yumuşak dokuların kesit görüntülerini oluşturur.
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Astım bronşitin yaygın belirtileri
Kuru, balgamsız öksürük (ıslak, balgamlı öksürük enfeksiyonu düşündürür) Yorgunluk. Ateş Nefes darlığı veya hızlı nefes alma (takipne)
Alerjik astım sırt ağrısı yapar mı? Alerjik astımın tedavi edilmemesi uzun dönemde hastalarda sırt ağrısı başta olmak üzere; kronik yorgunluk, sabah kalkmada zorlanma, depresyon ve halsizlik görülmektedir.
Astım krizi öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma ile karakterizedir. Öksürükle birlikte kalın sarı balgam çıkabilir (bu bir enfeksiyonu göstermez). İlk atak genellikle bir astım tetikleyicisine maruz kaldıktan 15-20 dakika sonra meydana gelir ve bir saat içinde azalır.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Kronik öksürük şikayetlerinin ilk nedenleri arasında astım gelmektedir.
Astım spreyi olarak bilinen Asmol, Ventolin, Airomir, Bricanyl ve Epaq rahatlatıcı astım ilaçları hastanın hava borularının etrafındaki kasları gevşeterek hava borularının genişlemesini sağlar. Böylece hasta daha rahat nefes almaya başlar.
Astım (bronşial astma), küçük bronşların ve bronşiollerin, çeşitli uyaranlara aşırı tepki vermesinin sonucu ortaya çıkan, solunum yolu daralmasına sebep olan kronik bir rahatsızlıktır. Buna hava yollarında iltihap da eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri