Limonlu su safra kesesi taşından şikayetçi olanların elinden düşürmemesi gereken bir içecektir. İçme suyuna eklenen limon dilimleri safra kesesi taşının büyümesini ve vücuda zarar vermesini önlemektedir.
Safra kesesi beslenme ile desteklenecekse bol sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir. Tam tahıllı ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir.
Serbestler: Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay. Yasaklar: Koyu çay, kahve, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.
Lif yönünden yüksek gıdalar, safra taşlarını önlemede önemli bir rol oynar. Sebze ve meyveler, suda çözünebilir lifler açısından zengindir. Dolayısıyla, safra kesesi taşı olan kişilerin tüketebileceği bazı gıdalar şunlardır: Buharda pişen sebzeler, fırında patates, uzun ve kısa taneli esmer pirinç.
Safra kesenizdeki ağrıyı hafifletmek ve spazmları sakinleştirmek için yatıştırıcı nane çayı içebilirsiniz. Magnezyum takviyesi alabilir, magnezyum tozunu ılık suyla karıştırabilirsiniz. Magnezyum, safra kesenizi boşaltmaya yardımcı olabilir ve safra kesesi ataklarından kurtulmanızı sağlayabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Yağlı yiyecekler yemek safra kesesini daralır ve safrayı serbest bırakır. Bu kese içinde bir safra taşı oluşabilir. Çoğu insanda semptom olmamasına rağmen, taş hareket ederse ve safra kesesinin mesaneden geçişini engellediğinde ağrıya ve hatta bir enfeksiyona neden olabilir.
Araştırmalar fosfor, potasyum, demir, magnezyum, C vitamini, folik asit ve sağlıklı yağlar açısından zengin besinlerin safra kesesi taşı oluşumunu önleyici olduğunu göstermektedir.
En önemli konu diyet. Yağlı yemekler yememek ve bol su içmek koruyucu oluyor. Bazen bitkisel çözümler var ama taşı eritecek net bir çözüm yok. Ancak nar çiçeği çayını içmek bazen o safra çamurunu çözebiliyor.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Elma ve limon ile beraber karpuz gibi meyveler safra kesesine iyi gelecek en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer alır.
Tedavi uygulamalarının ardından belirtilerin 2 ila 3 gün içerisinde azalması beklenir. Safra kesesi iltihabı genellikle tekerrür etmektedir. Bu durumda kalmamak adına safra kesesinin çıkarılması ameliyatı yapılabilmektedir.
Erken teşhiste safra kesesi laparoskopi ile alınır, gecikmiş safra kesesi iltihabı teşhisi durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve antibiyotik verilir ve iltihabın ilerlemesi engellenmeye çalışılır, 3 aylık tedavinin ardından safra kesesinin çıkarılması gerekir.
Sakatatlar, yağlı etler, sebze kızartmaları, şarküteri ürünleri de uzak durulması gereken yiyecekler arasında olabilir. Bitkisel yağlar safra kesesini zorlayabilir. Bu yüzden zeytinyağı tüketimini bile sınırlı tutabilirsiniz. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olabilir.
Safra kesesi ağrısına ve safra kesesi sağlığı için limon ve karbonat çok önemlidir. Safra kesesi için tam anlamı ile bu iki karışım bir alkali sıvı olarak bilinmektedir. Limon ve karbonat ile birlikte safra kesesi sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Dr. Ömer Coşkun, safra kesesi taşından ameliyata gerek kalmadan karahindibayı bitkisi ile kurtulunabileceğini söyledi. Safra kesesindeki taşların sindirim sistemi bozukluklarına yol açtığını kaydeden Dr.
Metabolizma üzerine etkisine bakıldığında maden suları özellikle sülfatlı olanlar, safra kesesi tembelliğinde yararlıdır ve pankreas fonksiyonlarını da desteklerler. Diyabette sodyum bikarbonatlı sular insülinin etkisini güçlendirir ve karbonhidrat metabolizmasını iyileştirir.
Bulantı, kusma olabilir. Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Düzenli olarak yoğurt suyu tüketimi ile böbrek ve safra taşına karşı önlem alınabilir.
Safra kesesi taşı İbrahim Saraçoğlu tarafından sık sık gündeme gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı önlemenin yollarından biri tarhun otu çayı içmektir. Tarhun otu çayı safra kesesinin temizlenmesine yardım eder. Eğer safra kesesi taşından şüpheleniyorsanız gün içinde 1 fincan tarhun otu çayı tüketebilirsiniz.
D vitamini ( 400 IU/gün) ve E vitamini (600 IU/gün) de karaciğer ve safra kesesi fonksiyonları için çok önemli iki vitamindir.
Safra kesesi problemleri genellikle safra kanallarınızdaki, safranın karaciğeriniz, safra keseniz ve ince bağırsağınız arasında dolaşmasına izin veren tüplerdeki tıkanmadan kaynaklanır. En yaygın tıkanma kaynağı safradaki maddeler sertleştiğinde gelişen safra taşlarıdır (kolelitiazis).
Safra kesesinin taşlar ile tıkanması safra kesesi iltihabına yol açmaktadır. Safra kesesini tıkayan taşlar ödemlenmeye neden olur. Özellikle öğünlerden sonra karın bölgesinde sağ üst tarafta ve sırta vuran ağrı ile kendini gösterir. Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer.
Bazen safra kesesindeki taşların, safra kesesi kanalını geçici bir süre tıkamasına bağlı üst karın bölgesinden başlayarak sırta yayılan ağrı şikayeti de görülebilir. Safra koliği denilen bu ağrı, genellikle kendiliğinden geçer ancak çoğunlukla tekrarlar.
Safra kesesi taşlarının en sık yol açtığı şikayet; yemek yedikten yaklaşık yarım saat - bir saat sonra ani ortaya çıkan, karnın sağ üst kısmında olan ve sağ omuza vuran şiddetli ağrıdır. Genellikle iki saatten kısa sürer ve aniden sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri