Limon ve tuz diş taşını temizler mi? Limon ve tuz karışımı ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarının giderilmesini sağlar.
Limon tuzunun cildi yenileyici özelliği de bulunur. Limon Tuzunun Faydaları Nelerdir? Limon tuzu ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarını düşürür.
Diş temizliğinde sıkça kullanılan limon ve tuz, dişlere zarar veriyor. Diş hekimi Aslı Ercanlı Ünal, limonun asitli, tuzun ise iri granüllü olduğu için diş minesine zarar verdiğini ve aşındırdığını belirtti. Ünal; "Diş temizliğinde kullanılan iri granüllü maddeler; dişin parlaklığını yok ediyor.
Dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın. Ardından diş fırçanızı yıkayın, limonlu suya daldırın. Bu su ile dişlerinizi ve diş et-lerini hafifçe ovun. Bir dakika bekleyip suyla ağzınızı durulayın.
Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır. Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir.
İlgili 38 soru bulundu
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Limon ve Tuz Karışımı Neye İyi Gelir? Limon, C vitamini ve lif açısından zengin bir besindir. Tek başına kalp sağlığını desteklemeyi, sindirim sistemini iyileştirmeyi ve kilo kontrolünü sağlayabilir. Tuz ise ruh halinizi, hormonlarınızı, enerji seviyenizi ve metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olabilir.
Limon kürü, en etkili tüy azaltıcı doğal yöntemlerden biridir. Bu kür, limon suyu ve tuzun karışımıyla hazırlanır. Hazırlanan karışım tüy köklerini zayıflatarak zamanla tüylerin azalmasına yardımcı olur. Eğer kürü uygularken cildinizde yanma hissederseniz uygulamayı sonlandırıp cildinizi hemen yıkamalısınız.
- Doğal limon tuzu su ile karıştırılarak gargara yapıldığı takdirde ağız bakımını sağlayarak düzenli kullanımda diş taşlarını azaltmaktadır.
Tuz, karbonat ve limon suyu: 2 ayda bir
Bir yemek kaşığı diş macunu, bir tutam tuz, karbonat ve dört-beş damla limon suyunu bir kase içinde karıştırdıktan sonra dişlerinizi bu karışımla beş dakika boyunca fırçalayın. Tek seferden sonra bile değişikliği hemen fark edeceksiniz.
Kendin yap fikirlerinden yola çıkıp lekeleri yok etmek için dişlerinizde doğrudan tuz kullanmak da, tuzun aşındırıcı özelliğinin dişlere kalıcı zarar verme olasılığı sebebiyle hiç tavsiye edilmeyen bir yoldur.
1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı sirkeyi karıştırın. Bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayabilir ve sonrasında ağzınızı çalkalayabilirsiniz. En doğal diş beyazlatma yöntemleri arasında yer alan bu metot da 2 – 3 gün ara ile uygulanabilir.
Diş fırçasına kabartma tozu ve limon karışımını alın ve dişlerinizi birkaç dakika fırçalayın. İlk yıkamada dişlerin üzerinde oluşan tartarların kaybolduğunu göreceksiniz. Düzenli olarak denediğinizde ise diş taşını temizlediğinizi fark edeceksiniz.
Diş taşı temizliği bir kez yaptırılınca ne yazık ki yeniden oluşmasının engellenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak altı ayda bir yaptırılmalıdır.
Diş Taşının Oluşumu Nasıl Engellenir? Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi ziyareti, diş taşının tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Her altı ayda bir veya önerilen sıklıkta bir diş hekimini ziyaret etmek, diş hekiminin diş taşının tekrar oluşup oluşmadığını görmesini sağlar.
Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir. Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir. Diş taşı, dişlerde ve diş etlerinde kanama, tahriş gibi problemler oluşturabilir.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir. Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Sirke, karbonat, çilek gibi doğal ürünlerle dişlerde oluşan tartarları giderebilirsiniz.
Hastalarımıza zararlı görünen nokta ağız içerisindeki plağın tükürük etkisi ile yeniden taşlaşması ve yeniden diş taşı oluşumu fakat bu tamamen normal bir süreçtir ağız sağlığımızın korunması için diş taşı temizliğini belirli aralıklarla tekrarlamamız gerekir.
Diş taşı temizliği sonrasında;
Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri