Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
TEHLİKELİ ATIK
Tehlikeli atıklar, insan ve çevre için tehlike oluşturabilecek kanserojen, yakıcı, yanıcı, patlayıcı, tahriş edici zararlı atıklardır.
Tehlikeli atıklar ayrı depolanmalı ve toprakla arasında sızdırmaz bir tabaka oluşturulmalıdır. Tehlikeli sınıflarına göre işaretlenmeli, tehlikeli atıkların, tehlikesiz atıklarla kontamine olması (karışması) engellenmelidir.
TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
İlgili 37 soru bulundu
Tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 180 gün süreyle geçici olarak depolanır. Tehlikesiz atıklar ise geçici depolama alanında en fazla 1 yıl süreyle geçici olarak depolanır. Belirtilen süreler dolmadan atıklar lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir.
Tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi için ise kullanılan çeşitli yöntemlerin olduğunu söylemek de mümkündür. Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir.
Birçok tehlikeli atık veya tehlikeli kimyasal malzemelerin riskleri azaltılarak yeniden kullanılabilmesi söz konusudur. Tehlikeli maddelerin bir kısmı doğru süreçlerden geçirildikten sonra geri kazanımı mümkündür.
Tıbbi atıklar hariç olmak üzere, tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 6 ay, tehlikesiz atıklar ise en fazla 1 yıl süreyle geçici depolanır.
Tehlikeli atık yönetimi, atıkların kaynağında özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, geri kazanılması, taşınması, bertarafı ve kontrolü olarak tanımlamaktadır.
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur.
Kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, aşılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, şişeler ve kutulardır.
Kurum içerisindeki tıbbi atıklar ayrıştırıldıktan sonra görevli personeller tarafından depolanıyor ve her gün imha edilmek üzere İSTAÇ tarafından alınıyor şeklinde konuştu. Hastanelerden toplanan tıbbi atıklar İBB'ye ait sterilizasyon tesisine getiriliyor.
Farmasotik atık ise Yönetmeliğin Ek 2 Sağlık Kuruluşlarından kaynaklanan atıkların sınıflandırılması tablosuna göre tehlikeli atıklar sınıfına girmektedir.
Kanserojen, toksik, patlayıcı, tutuşabilen, korozif, tahriş edici vb. özelliklerinden dolayı insan sağlığı ve çevre bakımından risk teşkil eden atıklara tehlikeli atık denir.
Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir. Ayrıca tonerler, çözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır.
Cildi tahriş eder. Bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır. Altenatifi: Toluen içermeyen ojeler daha az tehlikelidir. Potansiyel tehlikeleri: Yüksek konsantrasyonlarda ya da uzun süre solunması halinde akciğerlere zarar verir.
Çöplerin ayrıştırılması süreci
Geri dönüşebilir atıklar ise ilgili tesislere gönderilerek ekonomiye kazandırılıyor. Üçüncü olarak kalan atıklar, tüketilmiş yakıt olarak endüstrinin kullanımına sunuluyor veya yakma tesisinde değerlendiriliyor. Son kalan atıklar ise sahada düzenli depolanıyor.
'TEHLİKELİ ATIK SAYILIYOR'
Kullanılmayan ilaçların ekonomik zararı kadar doğaya ve çevreye de zararı var. Yönetmeliklerde bu konuyla ilgili bir eksiklik var. Miadı dolmuş ilaçlar tehlikeli atık statüsüne giriyor. Dolayısıyla tehlikeli atıkların, atık imha tesislerinde bertaraf edilmesi gerekiyor.
Cam ürünler, kağıt ürünler, plastik ürünler, her türlü ambalaj ürünleri, alüminyum ürünler, atık pil ve aküler, motor yağı ve diğer yağlar, beton ürünleri, organik atıklar ve elektronik atıklar geri kazanım yolu ile değerlendirilmektedir.
Sülfürik asidin korozif olması nedeniyle cilde ve göze zarar verir. Kurşun ise çevre ve insan sağlığı açısından son derece tehlikelidir.
Günlük 1 kilograma kadar tıbbi atık üreten sağlık kuruluşları, tıbbi atıklarını tıbbi atık alındı belgesi/makbuzu kullanarak taşıma aracına ya da en yakın veya en uygun tıbbi atık geçici deposuna/konteynerine teslim etmek zorundadır.
Tıbbi atık torbaları ağızları sıkıca bağlanarak sıkıştırılmadan kapaklı konteyner/kap/kova ile taşınır. Atık torbaları ve patolojik atık biriktirme kapları asla elde taşınamaz. Toplama ve taşıma işlemi sırasında vücut ile temastan kaçınılır. Taşıma işlemi sırasında atık bacaları ve yürüyen şeritler kullanılamaz.
Gaita, idrar, balgam kapları ve bunlarla bulaşmış eşyalar. Bulaşıcı hastalığı olan hastaların odalarından çıkan atıklar, hasta ile temas etmiş yemek atıkları Kontamine araç ve gereçler (tüm kesiciler, enjektör, bisturi, sonda, sargı, bandaj ampuller vb) Kan ve kan ürünleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri