Normal şekilde böbrek taşları vücuttan çok fazla rahatsızlık vermeden atılır. Ancak bazen idrar akımına engel olur ve yoğun ağrılara sebebiyet verir. Limonlu su içmek vücuda yeniden su kazandırmada ve idrarı sulandırılmış şekilde tutmada yardımcı olur. Bu da böbrek taşı oluşum riskini azaltır.
Böbrek taşı oluşumunu engelleyen limon suyu, vücuda yeni bir su kazandırır ve de idrarı sulandırır. Bu sayede de böbrek taşı oluşumunu engeller. Ayrıca limon suyu sindirime de çok yardımcı olmaktadır. Taze limon suyu tüketimi böbrekleri ve sindirim sistemimizi temizleyerek vücudun toksinlerini atmasına yardımcı olur.
REZENE BÖBREKLERİ RAHATLATIYOR LİMON GÜÇLENDİRİYOR
Böbreklerin aynı zamanda C vitaminine de ihtiyacı vardır. Limon bu konuda etkili besinlerdir. Rezene çayına ya da salatalara eklenen limonun böbrekleri güçlendirme açısından önemlidir.
Yaban mersini, böğürtlen ve kızılcık gibi koyu renkli olanlar böbrekler için en iyisidir. Ancak yüksek şeker içeriği nedeniyle ölçülü olarak tüketilmelidirler. Zencefilin antioksidan özelliği böbrekler için faydalıdır. Zencefil tüketmek toksinleri atarken aynı zamanda kanı ve böbrekleri temizler.
Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar. Bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır.
İlgili 38 soru bulundu
Gün içinde limonlu su tüketimi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Özellikle sabah limonlu su içmek toksinlerin vücutta birikmesini engelleyerek antioksidan etki gösterir. Sabah saatlerinde ve yemeklerden önce içilen limonlu su, ağız ve diş sağlığının korunmasına destek olur.
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
1-Diyabet hastalığı böbreklerin en büyük düşmanı
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkların başında %41 gibi yüksek bir oranla şeker hastalığı yani diyabet gelmektedir. Kontrol altına alınmayan diyabet, vücuttaki bütün organlarla birlikte damarları da olumsuz anlamda etkilemektedir.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Uzmanlara göre, aşırı protein tüketimi, yeterince su tüketmemek, aşırı tuz tüketmek, alkol ve sigara kullanmak böbreklere zarar veriyor.
Bir böbrek hastası eğer yapabiliyorsa günde 2 litre idrar çıkarmalıdır. Hepimiz her gün yaklaşık 1 litre de farkında olmadan (ter, dışkı, solunum ile) sıvı kaybederiz. 2 litre idrar ve 1 litre farkında olmadan kaybedilen sıvıyı yerine koymak için her gün 3 litre sıvı alınmalıdır.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da, vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
Taşı önlemenin en güzel yolu bol doğal mineralli pH değeri yüksek su içmek. Normalde 1,5-2 litre su içmek yeterlidir. Ama böbrek taşı olan kişi bu miktarı artırmalı; günde 3 litre kadar mineralli ve pH değeri yüksek su içmeli.
YEMEK ARASINDA TÜKETİLEN YOĞURT, BÖBREĞİN DOĞAL İLACI
Kalsiyum ve D vitamini içeriği ile yoğurt, böbrek sağlığında önemli besinlerden biridir. Özellikle yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi mevcuttur.
Az su içen bireylerde böbrek taşının daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, şu besinlerin tüketilmesini öneriyor: ELMA SİRKESİ: Böbrek taşlarını eritir. Taşların düşürülmesini kolaylaştırır.
Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmada, zeytinyağı kökenli skualenin verildiği gruplarda böbrek işlevlerindeki kaybın ve doku hasarının çok azaldığı saptandı. Araştırma sonucunda, böbreklerde işlev bozukluğuna işaret eden serum kreatinin ile idrar protein değerlerinde de azalma görüldü.
Karnabahar, C vitamini, folat ve lif açısından zengin bir kaynak olan böbrek dostu ve turplu bir süper besindir. Ayrıca karaciğer için önemli olan ve vücuttaki toksik maddeleri nötralize eden bileşikler içerir. Karnabahar, haşlanmış, beyazlatılmış, çiğ olarak veya salatalarda tüketilebilir.
Yumurta beyazı oldukça yüksek kaliteli ve böbrek dostu bir protein kaynağıdır. Ayrıca fosforu sınırlaması gereken ancak yüksek protein ihtiyacı olan böbrek hastaları için de idealdir.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Kimler limonlu su içemez? Limonlu su asidik bir içecektir, çünkü limonun asidik değeri yüksektir. Çok fazla asidik gıda yemek veya içecek içmek dişlerin çok fazla asitle temasına yol açar. Bu da diş minesini aşındırır ve dişlerde, özellikle de çok sıcak veya soğuk gıdalara hassasiyet gelişmesine neden olur.
4.Limon Suyu: Vücuda oldukça fazla yarar sağlayan limon suyu aynı zamanda karaciğerin temizlenmesine ve yenilenmesini sağlar. Gün içerisinde aç karna bir bardak limonlu su tüketmek karaciğerde yer alan toksinlerin giderilmesine destek olmaktadır.
İşte faydaları:
Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller. Her çeşit romatizmal ağrıları geçirir. Kireçlenmeyi engelleyerek eklem yüzeylerinin yenilenmesini sağlar. Kolesterolü düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri