Yağ bezesi (lipom) tehlikeli değildir. Ancak iltihap kaparsa, çok büyürse veya ağrılı apselere dönüşürse müdahale edilmesi gerekir. Yağ bezesi rahatsız edici bir görüntüye neden olduğunu düşünen kişiler de sık sık tıbbi müdahale istiyor. Kısa ve çok kolay bir operasyonla yağ bezesinden kurtulmak mümkündür.
Lipomlar nadir durumlarda, vücudun içinde, kaslarda veya iç organlarda oluşurlar. Biri size acı veriyorsa veya kaslarınızı etkiliyorsa, onu aldırmanız gerekebilir. Çok nadir durumlarda, lipofarma adı verilen bir yumru, hızla büyüyen ve ağrılı olabilen bir kanser türü olabilir.
İyi huylu tümörler kötü huylulara göre daha yavaş büyürler. Bulunduğu organ ve dokunun dışına çıkmaz. Bahsettiğimiz polip ve lipomlarda bu gruptan tümörlerdir. Buna karşılık kötü huylu tümörler yani kanserler erkenden tedavi edilmezse vücutta hızla büyür. Bulunduğu organın sınırlarının dışına taşar.
Oluşumunda en büyük neden genetik yapıdır. Bunun dışında yüksek kolestrol, metabolik hastalıklar ve kötü beslenme sorumlu tutulabilir. Özellikle yağlı yiyecekler, et yemekleri büyümelerinde etkilidir. Lipomlar genelde hareketsiz kişilerde daha fazla görülmektedir.
Yağ bezeleri, yumuşak ve üzerine basıldığında mobil (hareketli) oluşumlardır. Aylar ve yıllar ile ifade edilen süre boyunca büyümesini sürdüren yağ bezeleri genel olarak 2-3 santimetre boyutuna ulaşırlar. Bazı kişilerde 10 santimetreye kadar büyüyebilen ciltteki yağ bezeleri dev lipomlar olarak ifade edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Yağ bezeleri genellikle kanser değildir ve çok nadir durumalar dışında kansere dönüşmezler. Kanser formaları genelde “liposarkom” adı verilen urlardır ki bu oluşumların tedavi yaklaşımı çok farklıdır.
Çoğu zaman bir ağrı oluşmadığından hastalar operasyon sonrasında ağrı kesici ilaç kullanmaya gerek duymaz. Yağ bezesinin alınmasının ardından dokudaki iyileşme süresi her hastada farklı olabilir. Bu süre genellikle birkaç gün olabiliyor. Bazı hastalarda ise derinin iyileşmesi bir haftayı da bulabilir.
Yağ bezesi patlarsa enfeksiyon kapma riski re ortaya çıkacaktır. Ağrıya neden olmayan yağ bezelerinin patladıktan sonra ağrıya neden olduğu bilinmektedir. Yağ bezesi patlarsa bölgenin temiz tutulması gerekir. Yağ bezelerini patlatmak daha büyük sorunlara yol açacaktır.
Kitle dışında çok önemli şikâyetlere neden olmadığından hastalar tarafından önemsenmez. Bunun sonucu çok büyük boyutlara ulaşabilirler. Bazen bu yağ bezeleri kişilerin bunları sıkması ile veya çeşitli yollarla enfekte olur. Bunun sonucu çok ağrılı ve sert kitlelere dönerler.
Yağ Bezelerine Hangi Bölüm Bakar? Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür.
İşlem Süresi ve İyileşme Süreci
İşlem genellikle yarım saat ila bir saat arası sürer. İşlem sonrasında kullanılan dikiş türüne göre dikişler kendiliğinden erir veya 7-10 gün sonra alınır. İyileşme sürecinde özellikle ilk birkaç gün boyunca operasyon bölgesinde rahatsızlık, ağrı veya iltihaplanma olasılığı bulunur.
Lipom, yağ dokusundan orijin alan ve en sık rastlanan iyi huylu tümöral oluşum olup vücutta yağ dokusu tabakasının bulunduğu her anatomik lokalizasyonda gelişebilir. Lipomlar genel olarak yüzeyel ve fasyanın üzerinde yerleşimlidirler. İntramuskuler lipomlar malign olma potansiyeli nedeni ile önemlidir.
Çıkan parça mutlaka patolojiye gönderilir. Nadirde olsa liposarkom olma olasılığı vardır. Lipom ameliyatları tarafımızdan lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla alınmaktadır.
Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi; cilt ile altta yatan kas tabakası arasında yer alan ve yavaş büyüyen yağlı kitleleri ifade eder. Elle temas edildiğinde hamur hissi veren, herhangi bir hassasiyet ve ağrıya neden olmayan yağ bezeleri, çoğunlukla zararsızdır ve tıbbi müdahaleyle yok edilebilir.
Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir? Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. Vücudun yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir.
Bir lipomu tedavi etmenin en yaygın yolu ameliyat yoluyla çıkarmaktır. Bu özellikle büyümekte olan büyük bir cilt tümörünüz varsa faydalıdır. Lipomlar nadiren cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra büyürler. Bu operasyon lokal anestezi altında yapılır, genellikle yarım saatten daha kısa bir süre içerisinde tamamlanır.
Yağ bezeleri, tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan ve vücutta herhangi bir bölgede oluşan içi yağ dolu ve genellikle küçük yapılı, tümör benzeri oluşumlardır.
Yağ bezesini kendiniz çıkartmaya çalışmayın
Ancak yağ bezesi sıkılarak, delmeye çalışılarak tedavi edilemez. Bu durum lezyonun iltihaplanmasına ve büyümesine neden olabilir.
Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler.
Bir liposuction yöntemi olarak uygulanan ameliyatsız yağ bezesi tedavisi, açılan minik bir kesiden yağların emilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu kesi işlem sonunda gözle görülmeyecek şekilde kapatılır ve kişiye rahatsızlık vermez. Böylece cilt altında biriken yağlar hızlı ve kolay şekilde vücut dışına alınmış olur.
Temiz bir beze bir miktar sirke dökün. Bu bez ile yağ bezesine pansuman yapın. Hepsi bu kadar! Sirke içerdiği bileşenler sayesinde yağ bezesinin enfeksiyon kapmasını önler.
Göz kapağında oluşan yağ bezeleri; herhangi bir bakteri, virüs ya da parazit kaynaklı değildir. Ksantelazma, çoğunlukla kolesterol ve lipoproteinlerin aşırı birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu anlamda, göz kapağında görülen yağ bezeleri bulaşıcı değildir.
Liposuction estetik amaçlı yapılan bir operasyon olduğu için SGK bu işlemi karşılamamaktadır. Bu işlem daha çok özel hastane ve estetik kliniklerinde yapılıyor. Devlet hastanelerinde de yaptırabileceğiniz liposuction daha uygun fiyatlı olsa da SGK tarafından karşılanmıyor.
Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir. Bu bezeler, cildin alt kısmında zamanla çoğalan kitleler olduğu için, rahatsız edici olduğu durumlarda cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.
5 cm'den büyük yağ bezeleri alttaki dokuya bası yaparak rahatsızlık verebilir. Bu ebattaki yağ bezeleri alınırken hastalar uyutularak operasyon yapılması gerekebilir. Küçük ya da büyük, alınan her yağ bezesi incelenmek üzere mutlaka patoloji laboratuvarına gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri