Sıvı kristal ekran (İngilizce: Liquid Crystal Display), elektrikle kutuplanan (İngilizce: Polarization) sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.
Bu terim, Apple'ın bu cihazlarda kullandığı gelişmiş LCD ekranları tanımlamak için pazarlama materyallerinde yer alır. “Liquid Retina” adı, ekranın yüksek çözünürlüğü, renk doğruluğu ve genel görüntü kalitesini vurgulamak için kullanılır.
12,9 inç Liquid Retina XDR ekran, inç başına 264 piksel yoğunlukla toplam 5,6 milyon piksel için 2732 x 2048 piksel çözünürlüğü destekleyen bir IPS LCD panele sahiptir.
Apple bu modu HiDPI modu olarak adlandırıyor. Retina Ekranlarının amacı, metinlerin ve görüntülerin son derece net görünmesini sağlamaktır, bu nedenle pikseller çıplak gözle görülmez. Bu, ekranların basılı metinlerin pürüzsüz eğrilerini ve keskinliklerini ve fotoğraf baskılarında aciliyetle yarışmalarını sağlar.
"Süper retina" olarak isimlendirilen bu ekran, Apple'ın da bugüne kadar ürettiği en fazla detay gösteren ekran olma özelliğini taşıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Retina Ekran, Teknik Bir Değer Değildir
Normal kullanım mesafesinden ekrandaki pikselleri göremeyeceğiniz her ekran aslında bir Retina Ekran'dır. Retina ekranlar görüntü kalitesinin yanısıra ekrandaki görüntünün farklı açılardan da aynı şekilde görülebilmesini sağlıyor.
Hayır. Bilgisayar ekranlarının gözlere zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel bulgu yoktur.
Apple son çıkan modellerinin hemen hepsinde OLED ekran teknolojisini kullanıyor.
Standart bir dikdörtgen olarak ölçüldüğünde ekran diyagonal olarak 6.06 inçtir (görüntülenebilen gerçek alan daha azdır).
Samsung gibi rakip üreticiler yıllardır kendi amiral gemisi cihazlarında AMOLED ekran kullanmasına rağmen Apple, iPhone modellerinde LCD ekrana takılıp kaldı. AMOLED ekran teknolojisi parlak renkler, daha net görüntü ve LCD'ye göre daha iyi güç verimliliği sağlıyor ancak kitlesel üretim için daha pahalıydı.
OLED ekranlar, LCD'ye göre çok daha iyi bir görüntüleme açısına sahip. LCD ekranlar görüntüyü 180 dereceye yayamadığı için zaman zaman farklı açılarda görüntü bozulması gözlemlenirken, OLED ekranlarda böyle bir sorun yoktur.
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor.
Saptanmış olarak açık olan True Tone*, ekranınızın rengini ve yoğunluğunu ortam ışığına uygun şekilde ayarlamak üzere ileri düzey sensörler kullanır, böylece görüntüler daha doğal görünür. True Tone'u kapatırsanız ekran, ortam ışığındaki değişikliklerden bağımsız olarak rengi ve yoğunluğu sabit tutar.
IPS ekran telefonlarda da tercih edilen bir teknolojidir. Bu sistem sayesinde telefon yalnızca dik konumdayken değil yan ve yatay şekilde tutulduğunda da renkler doğru şekilde görülmeye devam eder. Böylece telefonla oyun oynarken veya video izlerken de net görüntüye erişmek mümkün olur.
Akıllı telefonlarda kullanılan bir çok ekran türü var; LCD, OLED, AMOLED, Süper AMOLED, TFT, IPS ve günümüzde akıllı telefonlarda az kullanılan TFT-LCD gibi ve diğerleri mevcut. Artık orta ve yüksek sınıf telefonlarda en sık kullanılanlarda biriside IPS-LC'dir.
ProMotion Teknolojisiyle Dünyanın En Gelişmiş Ekranı
Apple'ın en parlak iPad ekranı olan Gelişmiş Retina ekran içeriğin kapalı ve açık ortamda daha kolay görülmesini sağlayan yansıma önleyici kaplamaya sahip.
iPhone 13 ailesi ise 2021 yılında tanıtıldı ve henüz iki yıl geçti. Bu nedenle, geçmiş deneyime dayanarak iPhone 13'ün en az 6-7 yıl boyunca güncelleme almaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu da demek oluyor ki iPhone 13, 2027 ve 2028 yıllarında da güncellemeleri rahatlıkla alabilecektir.
iPhone 13 modelinin yanı sıra iPhone 13 Mini modelinin tanıtıldığını ekleyelim. iPhone 13 modeli ile aynı teknik özelliklere sahip olacak olan iPhone 13 mini, 5.4 inç büyüklüğünde 2340 x 1080 piksel çözünürlüklü OLED ekrana sahip. iPhone 13 ise 2532 x 1170 piksel çözünürlüklü 6.1 inç ekrana sahip.
Bir OLED ekrana elverişsiz açılardan baktığınızda renk ve tonda küçük farklılıklar görebilirsiniz. Arka plan siyahsa ekran parlaklığı düzeyi düşükken kaydırma sırasında hafif bir bulanıklık veya renk değişikliği fark edebilirsiniz. Bunlar OLED'in özellikleridir ve normal davranışlardır.
iPhone ekranınızın orijinal olup olmadığını test etmenin bir yolu, maksimum parlaklığa getirmek ve ardından siyah bir resim açmaktır. Eğer ekran hiç açılmamış gibi görünüyorsa, orijinal bir OLED ekranınız var demektir. Öte yandan, en ufak bir gri veya beyaz fark ederseniz bu ekranın orijinal olmadığını gösterir.
Kelime açılımı olarak aktif matriks organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Televizyonlar ve ekranı olan tüm cihazlarda Amoled ekran teknolojisi kullanılır. Bu teknolojiye göre arka ışık ihtiyacı bulunmayan ve organik cihaz ekran görüntüsüne sahip olur.
Yansayi ekran (a kalite ekran) renk tonlanması orjinale göre biraz daha düşüktür fakat bunu anlamanız oldukça zordu genellikle ekranın bir çok kısmı beyaz renkte iken bunu anlayabilirsiniz dokunmatik hassasiyetinde genellikle bir farklılık olmamaktadır.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Mavi renkli ışığın gözlerde yorgunluk yaptığı hatta gözün retina tabakasına zarar verdiği iddia edilse de günümüzde bilgisayarın mavi ışığının retina hasarı yaptığını ispat eden bilimsel bir çalışma yoktur. Bu nedenle bilgisayar kullanırken mavi rengi bloke eden bir cam kullanılmasını önermiyoruz.
ekranın yüzeyi istediği kadar parlak olsun, göze bir zarar vermez, gözü etkileyen aydınlatma gücüdür. gözlerin halihazırda sağlıklı değilse, gidip bembeyaz word sayfasına bakmaya çalışırsan yorulur tabi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri