Almanya'da lise eğitim sistemi nasıl ? Almanya'da lise eğitimi fazlasıyla akademik okullar (gymnasium), mesleki ve genel okullar üzerinden verilir. Öğrencilerden akademik başarısı en yüksek olanlar gymnasiumlarda eğitim alırlar.
Almanya'da Lise Eğitimi için Gerekenler
Almanya orta öğretim ve lise eğitimi genel olarak 11-18 yaş aralığına denk gelmektedir. Gymnasium, Türkiye'deki lise eğitimine karşılık gelen süreci de kapsamaktadır.
Ortaokulun ardından (12. sınıfa kadar) lise (Gymnasium) gelir. Bu okulun sonunda "Abitur" adı verilen lise bitirme sınavına girilir ve ardından bir üniversitede öğrenime devam edilebilir. Lisede (Gymnasium) çoğunlukla, İngilizce ve Fransızca gibi 2 veya 3 yabancı dil öğrenilir.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
Ortaokul (Hauptschule)
Yaklaşık olarak öğrencilerin üçte birinin eğitim aldıkları bu okullara genelde göçmen kökenli öğrenciler rağbet eder. Öğrencilerin Hauptschule'de meslek hayatına hazırlanmaları öngörülmekte olup, bu nedenle teorik bilginin yanı sıra pratik bilgi ve beceriler özellikle teşvik edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Realschule: Meslek okulu gibidir. Orta başarıda öğrencileri kabul eder. Sonucunda meslek yüksekokuluna geçebilirler. Gymnasium: Akademik olarak en başarılı öğrencilerin devam edebildiği bir okuldur.
Gymnasien), 4 okullu eğitim sisteminin en yüksek okulu olup, gidilebilecek en yüksek dereceli lisedir. Gymnasium akademik öğrenmeyi güçlü bir şekilde vurgular. Bu tür okullara giden öğrencilere "Gymnasiast" (ç. Gymnasiasten) denir.
Öğrenciler, orta dereceli okul diploması (mittlere Reife), meslek yüksek okuluna (Fachhochschulreife) gitmeye hak tanıyan derece veya lise diploması (13. ders yılından sonra) alarak mezun olurlar.
Mezun olduğunuz liseden Abitur, IB veya GIB diplomalarınız varsa; Türkiye'de üniversite kazanma şartı olmadan Alman üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz.
Ancak öncelikle, yurt dışındaki eğitim kurumundan temin ettikleri diplomalarını Almanya'daki yetkili kurumlara onaylatmaları gerekir. Bu işlem, söz konusu diplomanın Alman devlet kurumları nezdinde tanınmasını sağlar. Böylece lise, üniversite veya meslek eğitiminiz, Almanya'da geçerli hale gelir.
Federal Almanya'da en az 9 yıl genel eğitim, 3 yıl da zorunlu meslek eğitimini kapsayacak şekilde düzenlenmiş zorunlu eğitim süresi 12 yıldır. Oysa Türkiye'de kesintisiz temel eğitim süresi ise 8 yıldır. Ancak, bugün Avrupa Birliğine girmiş ülkelerin zorunlu eğitim süresi 9 yıldan (Yunanistan vb.) aşağı değildir.
Uluslararası öğrenciler Almanya'da lise eğitimini özel okullarda uzun sureli, devlet okullarında ise değişim öğrencisi olarak alabilirler. Almaya'da Lise okumak için Almanca seviyenizin B2 olması gerekmektedir.
Almanya'da yüksekokul veya üniversite eğitimini mümkün kılan bu diploma, Avrupa Birliği'ndeki başka ülkelerde de (İngiltere, Avusturya, İsviçre vb.) tanınmış, üniversite eğitimi için yerel diplomalara (Matura, A-level, IB vb.) denk tutulmuştur.
Bu sınavdan geçemeyen öğrenciler ise Hauptschule'yi bitirdiklerine dair bir diploma alarak iş hayatına atılabilmektedir. Realschule'e 6 yıl boyunca devam eden öğrenciler, Hauptschule'den farklı olarak daha geniş bir genel eğitim almaktadır.
Matura sınavına kimler girebilir? Matura sınavları, Avusturya devletinin gerçekleştirdiği bir sınavdır. Bu sınava Avusturya'da Gymnasium (en yüksek lise derecesi) mezunu öğrenciler girebilir.
Evet çalışabilir. 1 Mart 2020'de yürürlüğe giren göç yasasının getirdiği en önemli yenilik, üniversite mezunlarının yanı sıra, mesleki eğitimi ve iş tecrübesi olanlara Almanya'nın kapısını açıyor olması. Mesleki yeterliliği olan ve Almanca bilen kişiler, ülkede çalışmak için iş arayabilecektir.
Eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilere Türkiye'deki lise diplomalarıyla eşdeğer sayılan geçerli diploma verilecek."
Temel olarak Türkiye?de herhangi bir lisans (4 yıllık) programında okumaya hak kazanmış lise mezunu (meslek liseleri hariç) öğrenciler (YKS?den en az 180 puan alarak) Almanya?da kendi alanlarında üniversite eğitimi alabilirler.
Almanya'da Abitur yapmış olan öğrenciler, Türkiye'de devlet üniversitelerinde Tıp, Psikoloji, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk gibi bölümleri okuyabilmek için YÖS sınavına girmeleri gerekmektedir. Almanya'da yapılmış olan Abitur Türkiye'de lise mezuniyeti olarak sayılmaktadır.
alman ekolünün lise bitirme sınavının adı abitur. matura avusturya'daki muadilinin adı.
Fachabitur; Türkiye'de Meslek Lisesi ? lise mezunu olarak sayıldığı için, Fachhochschulreife (Fachabitur) almış olan öğrenciler Türkiye'de diploma denklik belgesi ile veya YÖS Sınavı ile üniversite başvuruları yapabilirler. öğrenciler YÖS şartlarını yerine getirmemiş sayılmaktadır.
Haftalık 20-30 ders saati, Bir ders saati 45 dk. İlkokulu bitirme sınavı yoktur. Ortaokul ve Lise bitirme sınavları vardır.
Almanya'da yaz tatili altı hafta ile diğer ülkelere kıyasla oldukça kısadır. Ancak tatil süresi hazirandan eylül ayına kadar yayılır.
Diğer özel okulların 2023-2024 eğitim öğretim yılı için hazırlık sınıfı ücretleri ise şöyle: Özel Alman Lisesi 207 bin 900 TL; İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi 380 bin 128 TL; İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi 320 bin TL; Üsküdar Amerikan Lisesi 422 bin 256 TL; Tarsus Amerikan Koleji 301 bin 785 TL; İzmir Amerikan ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri