45 ile 60 arasında olan diploma derecesine “iyi”, 60 ile 80 arasında olan diploma derecesine “pekiyi”, 80 ile 100 arasında olan diploma derecesine ise “mükemmel” denmektedir. Lise mezuniyet derecesi, öğrencinin lise boyunca aldığı tüm derslerin not ortalaması baz alınarak hesaplanır.
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir.
Öğrencinin diploma notu, ortaöğretim başarı puanını etkiliyor. Örneğin bir öğrencinin diploma notu 100 üzerinden 61 yani düşük. 61'in karşılığı olarak ÖSYM tarafından hesaplanan OBP ise 37 oluyor. YGS'deki başarı sırası 49 bin 736 yani performans olarak ortalamanın üstünde.
Mezuniyet derecesi, öğrencilerin eğitim gördüğü tüm dönemler süresince aldığı notların ortalamaya yansıması sonucunda hesaplanır. Örneğin, bir kişi tüm derslerinden pekiyi alırsa bu onun başarı derecesinin yüksek olduğunu ve okulu bitireceği anlamına gelir.
Lise dönemi boyunda aldığı notlar sonucunda diploma notu 70 olan bir öğrencin OBP puanı 70x5=350 olacaktır. OBP puanının 0.12'lik kısmı öğrencinin girmiş olduğu sınavın ham puanına eklenir.
İlgili 21 soru bulundu
Öğrencinin mezuniyet puanı 100 puan üzerinden hesaplanır, 5 ile çarpılarak elde edilir. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak hesaplanır. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.
Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri, Ortak derslerin tamamını başarması ya da muaf olması gerekmektedir.
OBP puanı, YKS puanlarıyla ağırlıklandırılarak hesaplandığı için lise başarıları ile sınav başarılarını birleştirir. Üniversiteye girişte kullanılan OBP, öğrencilerin lise eğitimleri ve sınav performanslarına dayalı olarak elde ettikleri bir puandır ve tercih sürecinde kullanılır. İşte bu, OBP puanı diye tanımlanır.
Genel not ortalaması 2.00 ve üzeri olan öğrenci dönem not ortalamaları ne olursa olsun o yarıyılda başarılı olur. Dönem not ortalamaları 1.99 - 1.80 arası olan öğrenci sınamalı, 1,80'in altında olan öğrenci o yarıyılda başarısız sayılır.
Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul türüne göre diploma verilir. Mezuniyet ve Diploma iş ve işlemleri ise aynı Yönetmeliğin 67, 68 ve 69. Maddeleri kapsamında yürütülür.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu yüzde 60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Lise eğitimi boyunca aldığınız diploma notları 0.12 katsayısı ile çarpılıyor. Çıkan sonuç ise yerleştirme puanlarınıza ekleniyor. Bu puan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılıyor ve yerleştirme puanına en az 30, en fazla 60 puan katkı sağlayabiliyor.
Ortaöğretim puanı yani OBP üniversiteye girmek isteyen kişilerin girdikleri AYT ve TYT sınavlarının puanlarına eklenmektedir. Bu ortaöğretim puanı da eklendikten sonra öğrencinin son başarı puanı belirlenmiş olur. Ortaöğretim puanı (OBP), üniversite sınavlarını doğrudan etkilemektedir.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Lise mezuniyet skalası, Türkiye'de liseden mezun olan öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek için kullanılan bir sistemdir. Bu sistem, 2006 yılından beri uygulanmaktadır. Lise mezuniyet skalasında, öğrencilere 100 üzerinden bir not verilir.
Yıllara Göre OBP etkisini Gösteren Tablo (YGS-LYS puanlarına göre anlatımı) Bu tabloda da görüldüğü gibi her puan türünde ve başarı sırasında OBP'nin yerleştirme sıraları üzerinde çok ciddi bir etkisi vardır. OBP eklendikten sonra adayın yerleştirme puanı sırası binlerce kişi ilerleyebilir ya da gerileyebilir.
Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseltildi. Bu puanların altında puan alan öğrencilerin sınıf geçme ya da kalmalarına şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.
Mezuniyet için gereken tüm derslerini alan ve GANO'su 2.00 olan öğrenciler DC ve DD notunu aldığı derslerden geçmiş sayılır ve mezuniyete hak kazanır.
Öğrencinin 4 yıllık ortalaması 70 olsun. Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir.
Diploma notu, Bir öğrencinin diploma puanı Lise-1-2-3-4. sınıfların Yıl Sonu Başarı Ortalamalarının aritmetik ortalamasıdır. mezun olunan okulun YGS başarısı devre dışı bırakılarak sadece adayların 4 yıllık lise ortalamalarına bakılarak hesaplama yapılmakta.
Ayrıldığımız kurum tarafından düzenlenen tasdiknamenizde belirtilen sınıfa kaydınız yapılır. Açık öğretim lisesinden ayrılanlar; 0-47 kredililer Lise 1'e, 48-95 kredililer Lise 2'ye, 96-144 kredililer ise Lise 3'e, 144 ve üzeri kredisi olanlar ise Lise-4'e kayıt edilirler.
Bu yüzden ilk defa kayıt olan bir öğrenci, AÖL web sitesinde "iş takviminde" duyurulan "kayıt yenileme" tarihlerinde kaydını yenileyip, ders seçimi yapmak zorundadır. Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100'lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, 45 puan alınması gerekir.
Mezuniyet şartı 5 dönem olarak uygulanacak. AÖL sayesinde eğitimini tamamlama fırsatı yakalayan öğrenciler için sevindiren haber geldi. 4 yılda tamamlanan Açık Öğretim Lisesi artık daha kısa süre içerisinde tamamlanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri