Arka fren, motorun sağ tarafında ve sağ ayağımızın hemen önünde bulunur.
Fren manetleri scooterlarda gidonda, viteslilerde ise ön fren gidonda arka fren ise sağ ayağınızdadır.
Motosiklette bulunan arka fren birçok motorda sağ tarafta yer alır ve buradan kontrol edilir. Motosiklete soldan bilmesinin genel sebebi budur. Bununla birlikte motosikletlerin yan yana park edilebilmesi için de sol tarafa yatırmak gerekir.
En uygunu ön arka birlikte kullanımıdır, ancak dediğim gibi ön fren her zaman birincildir. Tabi bu standart kullanım için, viraj esnasında mümkün olduğunca fren kullanılmaz, kullanılması şartsa arka fren kullanılır. Dik yokuş yukarı kalkışlarda arka fren kullanılır.
Motosiklet üzerinde 3 tip fren bulunur:
Sağ elimizle ön fren kolunu kontrol ederiz. Ön fren teli kopmuş ise ön fren tutmaz. 2. Arka freni : Arka tekerlerin frenlemesini sağlar.Otomatik vitesli motorlarda arka fren sol elimizle kontrol edilir.
İlgili 21 soru bulundu
En soldaki pedal Debriyaj, ortadaki Fren, en sağdaki Gazdır.
Aracınızda gerekli sürüş hazırlığını ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmaya hazırsınız. Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur.
Durdurmayı kolaylaştırmak için ön frenleri aynı anda 2 parmağınızla sıkın. Lastiği kilitleyip kontrolü kaybetmenize neden olabileceğinden, ön freni 4 parmağınızla sıkmaktan kaçının. Arka fren koluna basarken, ön fren kontrollerini yavaşça sıkmak için işaret ve orta parmağınızı kullanabilirsiniz.
maksat motorun kompresyonu ile daha iyi frenleme yapmanız için debriyajı sıkmayın diyorum. debriyajı sıkmak motor ile arka tekerin bağını keser ve debriyajı tekrar bıraktığınızda motor arka tekerden daha hızlı yada daha yavaş olacak ve her halükarda tekerin anlık olarak kaymasına sebep olabilir.
Fren merkezi otomobilimizin fren sisteminin tekerlere basıncı sistematik dağıtmasına yarayan ve fren sistemi içerisinde bulunan hidroliğin fren kaliperlerine basınç yapmasını sağlayan sistemin merkezidir . Fren merkezi ana merkez olarak da bilinir .
çalıştırırken freni sıkmak gerekir mi? tüm scooter'larda arka fren solda, ön fren sağdadır..
Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir. Bu araçları kullanırken sadece sağ ayağınızla kullanın. Sol ayağınızı hiçbir zaman kullanmayın.
Motosiklet hareket halinde olmamalı. Sürücü iki ayağınıda zemine koymalıdır ve sürücü ön freni sıkar halde olmalı. Artçı, önce sürücüden binmek için onay almalı ve motosikletin sol tarafından binmeli. Önce yakındaki ayaklığa ayağını koyar ve diğer tarafa bacağını atar.
Motorun sol tarafında bulunan gidondaki debriyajı sıkarak motor marşına basmanız gerekmektedir. Böylece motorun bir veya iki saniye içerisinde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu esnada motorun boşta olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Motor eğer 1'de ise debriyajı sıkarak da motorun çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Her fren kampanasının arkasında bir tekerlek silindiri bulunur. Fren pedalına basıldığında, hidrolik fren sıvısı basıncı tekerlek silindirini uzatarak fren pabuçlarını tambura doğru zorlar ve sürtünme arabanızın yavaşlamasına neden olur.
Frene basınca önce önler, sonra arkalar tutar. Bahsettiğiniz yağmurlu havalarda diskleri kurulama özelliği nadir araçlarda var diye biliyorum. En aşşağı Executive Car larda oluyor.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil. Kazaların çoğu bu yüzden olur. Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar.
Arka fren, motorun sağ tarafında ve sağ ayağımızın hemen önünde bulunur.
Bisiklette etkili duruş ve yavaşlama sağlayan ön frendir. Doğru kullanılması koşuluyla sanılanın aksine güvenlidir de. Arka fren ön frene göre daha az yavaşlatır ve tek başına çoğu zaman bisikleti durduramaz, frenler tekerleği kilitlediği anda bisiklet kayarak ilerlemeye devam eder.
Yokuş aşağı inerken ilk olarak debriyajı kullanın. Debriyajda iken hızlandığınızı hissettikçe arka freni kullanın. Dilerseniz çok sıkmadan, motoru sabit bir hızda tutacak kadar da basabilirsiniz.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri