Devlet memuru olabilmek için lisans mezunu, ön lisans, lise ve orta okul mezunu olan kişiler, 2002 yılında ilk defa uygulamaya konan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile memur olabiliyorlar.
Lise KPSS'ye giren bir kişi, KPSS puanına göre atama yapılan devlet kurumlarında veya kamu kurumlarında çalışabilir.
Kamu kurumu ve kuruluşlarında eksiklikleri gidermek için Şubat ve Mart ayı içerisinde en az lise mezunu 10 bin 500 memur alımı yapılacak. Başvurunun yapılabilmesi için KPSS şartı yok. Başvurular hem KPSS puanıyla hem de KPSS puanı olmadan olabilecek.
KPSS Ortaöğretim sınavına, liselerden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan ancak sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olabilecek adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS'ye giremez.
İlgili 44 soru bulundu
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıldan bir yapılıyor. KPSS Ortaöğretim oturumu 2022'de yapılacak. 2022 yılında ÖSYM tarafından uygulanacak olan sınavlara ilişkin '2022 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi' açıklandı. Adaylar takvime ÖSYM'nin internet adresinden erişilebilir.
Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinde düz lise mezunları teknik personel sayılmamaktadır. Bu yüzden düz lise mezunları belediyelerde sözleşmeli memur olarak çalışamamaktadır. Fakat teknik lise mezunları teknik personel sayıldıkları için belediyelerde sözleşmeli memur olarak çalışabilmektedirler.
Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
Devlet memurlarından lise veya lise dengi okul mezunu olanlar, kazanılmış hak aylığı bakımından en çok 3 üncü derecenin son kademesine kadar ilerleyebilirken, bazı koşulları sağladıklarında 2 nci derecenin son kademesine kadar ilerlemeleri de mümkün olabilmektedir.
En az lise mezunu adayların tercih edebileceği alımlarda KPSS sınavından 70 puan alma şartı aranacak. Alım yapılacak kadroların toplam sayısının 5-20 katı arasında aday mülakata davet edilecek. KPSS sınavından 85 ve üzeri puan alan adayların şansları oldukça yüksek olacak.
KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu için adayların en az 65 puan almaları gerekiyor. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
Düz memur kadrosu, kamuda masa başı çalışan personeller olarak nitelendirilir. Kuruma dair işleri, evrak işlerini, yazışmaları, sistemler düzenlemeleri yapar ve vatandaşlara yardımcı olur. KİMLER DÜZ MEMUR OLABİLİR? Düz memur alımları en az lise mezunu adaylar arasından yapılır.
Aylık göstergeniz 1065 puandan 1380 puana çıkacak yani aylık göstergenizde 315 puanlık bir artış olacaktır. Bununda parasal karşılığı ise, 2021 yılı 2. dönem katsayıları ile birlikte hesaplandığında, 56,64 TL'dir.
Lise mezunu bir kamu görevlisinin kadro derecesi olarak 1. dereceye gelmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken SGK Başkanı Ceylan "Dolayısıyla lise mezunu bir kamu görevlisinin mesleğe giriş derecesine göre baktığımızda ne kadar hizmeti olursa olsun birinci dereceye gelme gibi bir durumu yoktur." dedi.
657 Sayılı Kanunun 36/A maddesine göre liseyi bitirenler 13. derecenin 3. kademesinden, lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 12. derecenin 3. kademesinden memuriyete başlamaktadır.
KPSS puan sınırı olmayan bir bölümde üniversitelerin sağlık ile normal memur alımları, Öğretmenevleri, polisevleri, kamu misafirhaneler de 50-55 puan bandında memur alımı yapıyor, Sözleşmeli öğretmenler ise KPSS'den 60 ve üzeri puan alması gerekir.
KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir.
Polislik sınavları ayrı ayrı üç adet sınavdan oluşuyor. Bu sınavlar sözlü, yazılı ve fiziksel sınavlardır. Polislik sınavlarını başarı ile tamamlayan adaylar polis olmak için eğitim almaya hak kazanmaktadır. Polislik sınavlarına başvurmak isteyen adayların en lise mezunu olmaları gerekmektedir.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
KPSS 2023 Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi, ÖABT başvurusunu 16-29 Mayıs 2023 tarihleri arasında yapamayanlar 6-7 Haziran 2023 geç başvuru gününde başvuru yapabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri