Lise KPSS' ye giren bir kişi kamu kuruluşlarında görev alabilir. Özel koşullara göre alım yapan ve doğrudan puan ile alım yapan bölümlere göre çalışma yerleri fark edebilir. Lise KPSS'ye giren bir kişi, KPSS puanına göre atama yapılan devlet kurumlarında veya kamu kurumlarında çalışabilir.
Üniversite ya da lise mezunu olan ve memurluk şartlarını sağlayan herkes KPSS'de gerekli puanı aldıktan sonra memur olarak çalışabilir. Memur, devlet dairelerinde görev yapar ve çalıştığı alana göre görev tanımı değişir. Örneğin devlette çalışan öğretmenler de hemşireler de devlet memurudur.
Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
En Son KPSS'siz Memur Alım İlanları
Başvuru şartları: En az lise mezunu olmak ve ilgili branşta mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak. 2. Sağlık Bakanlığı: Başvuru şartları: En az lise mezunu olmak ve ilgili branşta mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak.
İlgili 18 soru bulundu
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
KPSS Ortaöğretim Sınavı, devlet memur alımı için düzenlenen ve lise mezunlarının girebildiği ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Lise mezunları ve üniversite öğrencileri belirli şartları taşımaları durumunda bu sınava girerek, memur alımı için yapılacak yerleştirmeler sonucu memur olarak devlet kadrolarına yerleşir.
Kurumların kendi sınav yönetmeliklerinde başvuru şartı olarak istediği KPSS puan türü ve talep ettiği en az puan genellikle 70 ve üzeridir.
Hemşire olarak görev almak isteyenler sınavdan aldıkları puanlar doğrultusunda tercihlerini şekillendirecek. Hasta bakımı gereksinimlerini sağlayan ve tetkikler için görevli olan hemşirelerin atamaları KPSS ortaöğretim puanıyla oluyor.
Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, ön lisans ve lisans mezunları katılabilmektedir.
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
657 sayılı Kanunun 36 maddesi çerçevesinde lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinden memuriyete başlamakta ve 3 üncü derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
Özel sektörde çalışacak olan sağlık meslek lisesi mezunları, bireysel olarak hastanelere, tıp merkezlerine veya bakım evlerine müracaat ederler ve yetkililer tarafından kabul edilirlerse işe başlayabilirler.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Lise Hemşire Maaşları
Lise mezunu hemşirenin bekar olması, çocuksuz olması durumunda 2023 yılı itibari ile 2/6 maaş kademesinde bulunması durumunda, ek ödeneklerle birlikte alacağı net maaş ortalama 17.000 TL civarındadır.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Hastanın kişisel temizliğine yardımcı olur. Hastayı gözlemleyerek düzenli aralıklarla hemşireye bilgi verir. Yatak yaralarını önlemeye yönelik çalışmalarda hemşireye yardımcı olur. Hastaya refakat eder.
KPSS sınavına başvuru yapabilmek için ortaöğretim kurumlarından, ön lisans programlarından ve lisans programlarından mezun olmak ya da mezun olabilecek durumda olmak (son sınıf öğrencileri) gereklidir. Sınav sonrasında tercih yapabilmek için başvuru kılavuzunda belirtilen şartları yerine getirmek gerekir.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
KPSS (Ortaöğretim / Önlisans) ortaöğretim okullarından veya önlisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir.
Devlet memurunda yaş sınırı olması ile beraber aynı zamanda KPSS konusunda da belirli bir yaş sınırı gibi öne çıkar. Bu kapsamda genel olarak 18 yaşından büyük kişiler KPSS sınavına girme hakkını elde edebilir. Burada önemli olan en az lise mezunu olmaktır. Aynı zamanda üst sınır için KPSS yaş sınırı yer almaz.
KPSS'ye girmek için adaylardan Türk vatandaşı olması, 18 yaşını geçmiş olması ve kamu haklarından mahrum olmaması şartı aranır. Anayasal düzene karşı olan suçlardan sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas ya da rüşvet, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri