Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir? Harçsız pasaportu ilkokul, ortaokul, lise, lisans, ön lisans veya 25 yaşından gün almayıp yüksek lisans eğitimine devam eden tüm öğrenciler çıkartabilecektir. 18 yaşından küçük olan öğrencilerin pasaportlarının çıkartılması için velileri ile talep oluşturulmalıdır.
Harç ödemeden öğrenci pasaportu alabilmek için gerekli bir diğer şart ise, öğrenci olmanızdır. Yazımın devamında öğrenci pasaportu için gerekli belgeler içerisinde de görebileceğiniz gibi, mezun iseniz maalesef harç ücreti ödeyerek bordo pasaport almak durumundasınız.
Öğrenci pasaportu; 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir? 25 yaşından küçük olan öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulurlar.
Yapılan yeni düzenleme ile tüm 25 yaş altı öğrencilerin yararlanabilmektedir. Harçsız öğrenci pasaportu, “umuma mahsus pasaport” yani bordo renkli pasaport aynı özelliklere sahiptir.
Öğrenci pasaportu almak için Türkiye'de okumak şart değildir. Öğrenci değişim programlarıyla yurt dışında okuyan veya yüksek lisansa ya da dil kurslarına giden Türk öğrenciler de harçsız bordo pasaport alma hakkına sahiptirler. Öğrenci pasaportunun dolaşım gücü olarak normal bordo pasaporttan bir farkı yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır? 25 yaş altı öğrenciler, harç ücretini ödememek için öncelikle Nüfus Müdürlüğü üzerinden bordo pasaporta başvuru yapmalıdır. Randevu anında öğrenci pasaportu başvurusu olduğunu gişe memurlarına bildiren öğrenciler, harç bedelinden muaf olur.
Artık öğrencilerin okul ile alakalı bir sebep göstermeksizin harçsız pasaport alma hakkı var. Sebebi ister Erasmus, ister Interrail olsun hiç fark etmez, harçsız pasaport çıkartma hakkına tüm 25 yaş altı öğrenciler sahip.
25 yaşına kadar öğrenimine devam eden çocuklar yeşil pasaport alma hakkına sahip. 25 yaşından sonra bu hakları sona eriyor. Eğer öğrenim durumu 25 yaşından önce son bulursa bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorunlulukları var.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199'u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor.
Harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunmak için illa Türkiye'deki herhangi bir öğretim kurumunda öğrenci olma şartı yok. Yurt dışında bulunan ve eğitimini sürdüren öğrenciler de başvuru yapabiliyor.
Kanuna göre 25 yaş altı olan tüm öğrenciler harçsız pasaport alabilir ancak 2023 yılı için geçerli olan 501,00 TL defter bedelini ödemeleri gerekir.
öğrenciler 24 yaşa kadar aileden yeşil pasaport alma hakkını elde ediyor. ancak mezun olduysan ve mezuniyetin tescillendi ise pasaportunuzun süresi de olsa ve 24 yaşını doldurmamış olsanız dahi öğrenciliğiniz sona erdiği için yeşil pasaport hakkınız ortadan kalmış olur.
Açık Öğretim (AÖF) Öğrencisi Öğrenci Pasaportu Alabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda olanlar harçsız öğrenci pasaportu alabilir.
18 yaşından büyük (kız-erkek) öğrenci için öğrenci belgesi (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar çocuklar ve reşitler Yeşil Hususi Pasaport alabiliyor.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Yeşil Pasaport Süresi: Yeşil pasaport en fazla 5 yıllık verilir. Güncelleme: Mayıs 2022 itibari ile 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıktı. Yeşil Pasaport Yenileme: Eskiden pasaportlar süreleri bittiğinde yeni bir kaşe ile yenilenirdi.
Bu pasaportu çıkartmak için öğrencilerin tek ödemesi gereken ücret defter bedelidir. Defter bedelinin 2023 yılı güncel ücreti ise 501 TL'dir.
Harçsız pasaport şartları nelerdir?” sorularının cevabını arar. 25 yaş altında olan ve öğrenci olan herkes, eğitim, tatil ya da keşif amaçlı yurt dışına çıkmak için harçsız bordo pasaport alabilir.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri