Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
Bu sorumluluklar şöyle sıralanabilir; Eczanede bulunan tüm ilaçların ve kimyasal maddelerin etiketlerini yapmak, fiyat kontrollerini sağlamak. Gelen ilaçların ambalajlarından çıkarılması, raflara dizilmesi ve kontrollerinin yapılması Eczaneyi temiz tutmak ve ilaçların raflarını düzenli hâle getirmek.
Eczane kalfası nasıl olunur sorusuna üç farklı şekilde cevap verilebilir. Yani eczane kalfası olabilmek için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Bunlar; Eczacı Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezunu olmak, eczane kalfalığı için açılan kurslara katılmak veya eczanede usta çırak ilişkisi ile işi öğrenmektir.
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, eğitim programını Ulusal Eczacılık Çekirdek Eğitim Programı ile uyumlu hâle getiren ve “Modüler Eğitim Programı” adı altında uygulayan ilk eczacılık fakültesidir.
Eczacı olmak için Eczacılık fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Eczane açmak isteyenler ise gerekli belgeleri hazırladıktan sonra İl ya da İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır.
Doğrudur. SSK primleri taban ücret yani 16 yaşından büyükler için (aylık 693,00 TL) üzerinden bildirilecek, çalışanın maaş bodrosu 16 yaşından küçükler için aylık 589,50 TL üzerinden hesap edilecektir. Sigortalı yapmanızda sorun yoktur.
Fakültede ağırlıklı olarak kimya bilimi ile alakalı dersler görülmektedir. Uygulama gerektiren bir alan olduğu için laboratuvar ortamında derslere yer verilir. Eğitim programının 8 dönemini tamamlayan eczacı kalfası ardından 8 hafta süren stajdan sonra diploma almaya hak kazanır.
eleman.net verilerine göre, Eczacı Kalfası 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Eczacı Kalfası , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir. eczane çalışanı /eczane teknisyeni bu aralardan feragat edemez.
Devlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunlar için atamalar diğer birçok ön lisans programlarına göre oldukça yüksektir. KPSS Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılan atamalara göre Eczane Hizmetleri bölümü en düşük atama puanı 81, 02235 olurken en yüksek atama puanı ise 88,13986 olmuştur.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Eczacılık fakültesi mezunları artık istedikleri yerde eczane açamayacak. 1 yıl yardımcı eczacı olarak çalıştıktan sonra, mezuniyet ve tecrübe puanlarına göre belirlenen yerlerde eczane açabilecekler.
Bunun yanı sıra eczanenin açık kalacağı gün ve saatler de işletme maliyetlerini artırabilir. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, bir eczanenin açma maliyeti yaklaşık olarak 100 bin TL ile 500 bin TL arasında değişebilir. Hatta bu rakamın bazı durumlarda 2 milyon TL'ye kadar bile çıkabileceği gözlemlenmiştir.
Eczane Hizmetleri Programı 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun Gece çalıştırma yasağı başlıklı 73.maddesine göre Sanayie ait işlerde onsekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır.
Sözkonusu madde, eczacı olmayan kimselerin ecza deposu açmasını düzenlemektedir. Maddeye göre eczacı olmayan gerçek kişiler, eczacı bir mesul müdür atamak kaydıyla ecza deposu açabilirler. Aynı şekilde tüzel kişilerin de ecza deposu açması mümkündür.
Eczane yardımcısı olabilmek için, öncelikle kişinin bu işi yapmak konusunda istekli olması gerekmektedir. İlgili bireylerin eğitim durumlarına göre ise, sağlık meslek lisesi, ön lisans ya da lisans eğitimini tamamlamış olan kimyacılar, fizikçiler ve biyologlar eczanede çalışabilirler.
Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri