Sınavda belirli başarı eşiğine ulaşamayan öğrenciler adrese dayalı okul tercihinde bulunabilir ve merkezi sınavla öğrenci almayan okullarda okumayı tercih edebilir.Sınava girmek zorunlu değildir.
Sınava kendi okulunuzda gireceksiniz. LGS'ye girmezsem ne olur? Sınava girmeyen öğrenciler Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri gibi puan ile öğrenci kabul eden okullara yerleşemezler.
Merkezî sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek. Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek.
Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
3) Sınava girmeden de herhangi bir okula yerleşebilir miyim? Evet. Ortaokul Başarı Puanına ve adresine göre kayıt alanında bulunan okullara yerleşmek mümkün. Bu okullar içerisinde Anadolu Liseleri, Meslek Liseleri ve İmam- hatip liseleri bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
LGS'ye girmeyen öğrenciler ne yapacak 2023? Merkezî sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek. Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek.
Sınava girmese bile lise okumak zorunlu olduğu için sınava girmeyen öğrenciler yerleşmek zorunda kalacak. LGS'ye giremeyen öğrenciler sadece okul puanıyla da liselere girebilecek. Okul puanıyla girecek öğrenciler, adreslerine en yakın okula kayıt oluyorlar.
Tüm uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL para cezası veriliyor. Buna rağmen yine göndermeyenlerin 500 TL idari para cezası ödemesi gerekiyor.
Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Cezası
Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunun işlenmesi halinde mahkeme fail hakkında kanunen iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmedecektir.
Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar. Lise eğitimi son 4 yıldır ve 9. , 10., 11, 12. sınıfları kapsar. Lise eğitiminin son 4 yılında yani 9, 10, 11, 12. sınıflarda okula devam zorunluluğu yoktur. Öğrenciler, dersleri uzaktan takip edebilecekleri açık liselere devam edip etmemekte özgürdür.
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.
Mazeret sınavına geçerli bir özrü olmadığı halde katılmayan öğrenciler ile sınavlarda kopya çeken öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmez. Bu durumda olan öğrencilerin e-Okul puan hanesine; sınava katılmayanlar için “G” ve kopya çekenler için “K” yazılır ve aritmetik ortalamaya dâhil edilir.
Yüz yüze eğitim kısmen başlamış olsa da okula gitmeyen bu yıl devamsız sayılmayacak, devamsızlık yüzünden sınıfta kalmayacak. Ancak sınavlar yüz yüze yapılacak ve bu sınavlara girmeyenler ne yazık ki başarısız sayılarak sınıfta kalacak.
Sınava girmek istemeyen öğrenciler, adresine en yakın okula yerleştirilecek. Sınava giren ve sınava girmeyen öğrencilerin 5 tercih hakkı bulunacak. Sınava girmeyen öğrenciler, adresine en yakın okulları tercih edebilecek.
Hayır, sınava katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, özürlü özürsüz toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Devamsızlıkların 5. gününde, 15. gününde ve 25. gününde veliye devamsızlık mektubu gönderilir.
Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği beher gün için onbeş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Mevcut mevzuata göre çocuğunu ilköğretime göndermeyen veliye, çocuğun okula devam etmediği her gün için 15 lira idari para cezası veriliyor. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen veliye, 500 lira idari para cezası veriliyor.
Gençler okula gitmeyi, okul dışında eğlenmek istedikleri için reddetmezler. Daha çok, okuldaki geçmiş ya da güncel olaylar ve/veya ilişkiler nedeniyle korku, kaygı/anksiyete, depresyon veya sıkıntı hissettikleri için okula gitmeye karşı isteksizlik yaşarlar.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Okula devamsızlık hakkı 2023
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere deprem bölgesi olmayan 70 ilde ise okula devam zorunluluğu devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında liseler için yeni bir düzenleme yaptı. Yeni sisteme göre 8 yaş üstü öğrenciler liseye kayıt yaptırabilecek ancak 22 yaşına kadar mezun olamayanların kayıtları silinecek ve Açık Liseye yazdırılacak.
LGS sınavı liselere geçiş için önemli bir adımdır. Bu sınavda başarılı olmuş bir öğrenci iyi bir lisede okuma şansı yakalar. Ayrıca üniversite sınavlarındaki başarı yüzdelerine de okuduğunuz lise büyük bir rol oynar. Bu açıdan da LGS sınavı son derece önemlidir.
Merkezi Yerleştirmede Okul Başarı Puanı:
Fakat başvurduğunuz liseye merkezi sınav puanı sizinkiyle eşit bir aday da başvuruda bulunursa, o takdirde OBP yani Okul Başarı Puanı üstünlüğüne bakılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri