Meslek öğrenimi kapsamında çalışan kişiler, asgari ücretin belli bir yüzdesi tutarında maaş alır. Bahsedilen personelin sigorta yükümlülüğü eğitim kurumuna aittir, işveren yalnızca belirlenen tutar oranında maaş öder.
Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Staj yapacak öğrencilerin sigorta işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli olan bilgilerin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bildirilmesi ise öğrencilerin bağlı oldukları birimin sorumluluğundadır.
Buna staj sigortası denir. Bu sigortanın kapsamı ise kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarını içerir. Yani lise ya da üniversite eğitim hayatlarında stajyer olarak çalışan her öğrenciye, staja başlamadan önce staj sigortası yapmak zorunludur.
Staj yapan öğrencilerin zorunlu sigorta işlemleri doğru bir şekilde yapılmazsa okula cezai işlem uygulaması yapılabilmektedir. Sigorta yapılacak stajyer öğrencilerin sigorta girişi 07 çırak ya da 19 stajyer kodları ile yapılmaktadır. Staj sigortası öğrencileri iş kazası yapmaları durumunda koruyacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Staj Sigortasını Kim Öder? Staj sigortası, stajyerin bağlı bulunduğu eğitim kurumu (lise, üniversite veya meslek edindirme kursu) tarafından ödenir. Söz konusu kurumlarda okuyan öğrencileri çalıştıran işveren, sigorta primlerini ödemekle mükellef değildir. Ancak maaş ödeme yükümlülüğü işverene aittir.
E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Not: Staj yapacak öğrenciler SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresinden, "4A işe Giriş-Çıkış Bildirgesi" kısmından belgelerini alabilirler.
Sigorta başlangıcı, işveren tarafından gerçekleştirilir. Ancak işverenin bu işlemi gerçekleştirmesi için çalışandan talep ettiği bazı belgeler bulunmaktadır.
Bunun için söz konusu sistemde yer alan “4A Sigorta Dökümü” uygulamasını kullanmak gerekir. Uygulamaya erişim sağladığınızda ilk sigorta girişinizden itibaren ödenen primleri detaylı olarak görebilirsiniz. Staj sigortanız ile ilgili bilgiler hizmet dökümünde görünür.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.
Herhangi bir sebeple stajını tamamlayamayan öğrenciler için okul müdürlükleri tarafından Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzuna göre gerekli tedbirlerin alınması suretiyle okullarda tamamlamaları sağlanacaktır.
(SGK İşe Giriş Bildirgesi Hakkında) Staj yapacak öğrencilerimiz; SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr(e-devlet) adresinden staja başladıkları gün temin edebilirler. (Meslek Yüksekokulumuzdan ayrıca bir evrak gönderilmeyecektir.)
Nüfus Cüzdan Fotokopisi ile Kendi sigortası olanlar (çalışmakta olanlar) İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğünden sigortalı olduklarına dair belgeyi ekleyerek Öğrenci İşleri Birimine başvurur. ( https://uyg.sgk.gov.tr/) adresine kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapılır.
– TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. – E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. – Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
Sadece Çocuğa Sağlık Sigortası Yaptırabilirsin
Son olarak bu noktada dikkat etmen gereken önemli bir konu var! Çocukların ancak 25 yaşına kadar aile poliçesinden yararlanabilirler. Aynı zamanda evlenmemiş olmak şartı da aranır.
18 YAŞ ÖNCESİ ÇALIŞMA SİGORTALILIK SÜRESİNİ BAŞLATMAZ
5510 ve mülga 506 sayılı Kanunlara göre 18 yaşının altındaki işe giriş sigorta süresinin başlangıcı olarak sayılmaz. Ancak 18 yaşın altındaki çalışmalar, kişilerin SGK kapsamındaki sigortalılıkları hesaplanırken prim ödeme gün sayısına eklenir.
18 yaş altındaki bireyler genellikle kendi başlarına bağımsız sigorta poliçeleri satın alamazlar veya oluşturamazlar. Ancak, ebeveynler veya yasal veliler, çocukları adına sigorta poliçeleri düzenleyebilirler.
Hayır. 5510 Sayılı Kanun gereği ödenen sigorta primi yalnızca “İş Kazası ve Meslek Hastalığını kapsamaktadır. Staj yapacağım şirket SGK primlerimi ödeyecek.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz. E-devlet üzerinden kolaylıkla alabileceğiniz hizmet dökümü, sigortanız ile ilgili pek çok detay hakkında merak ettiklerinizi size sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri