Memurlar için bu süre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104. Madde kapsamında düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür. Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor.
Yukarıda da ayrıntılı bahsettiğimiz üzere ölüm izni süresi işçi ile memur arasında farklılık gösteriyor. Buna göre 657 sayılı yasaya tabi devlet memurunun ölüm izni süresi 7 gün, işçinin izin süresi ise 3 gündür. TSK çalışanı ise 10 günlük izin hakkına sahiptir.
1. derece akrabalar için ölüm izni alınabilir mi? 4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olan çalışanların 1. dereceden yakın akrabalarının vefatı durumunda kullanabilecekleri 3 günlük izin hakları vardır.
Örneğin 2. derece ölüm izni kaç gün diye bakıldığında 2. derece akrabalardan dede, babaanne, anneanne ve kardeşler için izin süresi aynıdır. Bu sebeple, 2. derece ölüm izni kaç gün özel sektör için 3 gün; kamu personeli için 7 gündür.
Buna göre, birinci derece yakınlarının ölümü nedeniyle çalışanlara 3 gün ölüm izni verilir. Birinci derece yakınlar; anne, baba, eş, çocuk, kardeş gibi kişilerdir. Ölüm izni süresi, birinci derece yakınlar dışındaki diğer akrabalar için ise 1 gündür.
İlgili 25 soru bulundu
Devlet memurunun yakınlarının vefat etmesi sonrasında 7 günlük süre başvurunun hemen sonrasında başlamaktadır. Ölüm olayı gerçekleşmeden memurların ölüm iznini kullanabilmeleri mümkün değildir. Bir de ölüm izni amca, dayı ya da hala ve teyzenin vefat etmesini kapsamamaktadır.
Kamu çalışanları 2. derece ölüm izni hakkıyla eşlerinin anne-babasının vefat etmesi durumunda izin hakkını kullanabilir. Özel sektör çalışanları için bu hak yalnızca birinci derece yakınlarının ölmesi halinde kullanılabilir. Ölüm izni süreleri boyunca hem özel hem de kamu çalışanları için ücret kesintisi yapılmaz.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Ölüm izninin kullanılabilmesi için kişilerin vefat eden yakının birinci derece akraba olduğunu da kanıtlar şekilde belge sunması da gerekli prosedürler arasındadır. Ölüm izni birinci derece yakınları kapsadığı için bu izne eşinin anne ya da babası yani kayınpeder ve kayınvalide ölümleri de dahil edilmektedir.
İş kanunu uyarınca özel sektörde çalışanların anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu öldüğünde ölüm izni verilmektedir. Bu izin 3 günlüktür. Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenen ölüm izninin kapsamında memurun eşi, çocuğu, kendisinin anne-babası, eşinin anne-babası, kardeşi öldüğünde ölüm izni verilir.
Bu kapsama anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar birinci dereceden akraba dahildir. Bunun dışındaki akrabalara yani; hala, amca, dayı, nine, dede ve diğer akraba dereceleri ölüm izni kapmasına dahil edilmemiştir.
Ölüm izni hangi yakınları kapsar, hangi akrabalara verilir? -Yukarıda belirtilen kanunlar çerçevesinde- bir memurun eşi, çocuğu, kendisinin annesi ve babası, eşinin anne ve babası, kardeşi vefat ettiğinde verilir. Özel sektör çalışanlarının ise anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu öldüğünde verilir.
Yani anne-baba ve evlat arasında bir doğum bağı varsa. bunlar 1'inci derece akraba, torunla büyükanne-büyükbaba arasında iki doğum olduğundan bunlar 2'nci derece akraba olarak nitelenmiştir. Bu durumda kardeş de ikinci derece akraba olmaktadır.
İşçinin anne, baba, eş, kardeş ile öz veya bakımları kendisine ait üvey çocuklarının ölümü halinde verilecek ücretli iş günü 7 güne çıkarılıyor. İşçinin amca, dayı, hala, enişte, teyze ve bacanağının ölümü halinde ise bir iş günü ücretli izin öngörülüyor.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
Kuruldaki karar göre öğrenci okulu geçebiliyor ya da sınıf tekrarı yapabiliyor. Lise; 9.10.11. ve 12. sınıfları kapsıyor. Lisede özürsüz yani raporsuz olarak izin süresi 10 günken, özürlü yani raporlu izin süresi 20 gündür. Yani lisede bir öğrencinin bu şekilde toplam 30 gün devamsızlık hakkı vardır.
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için öngörülmüş olan babalık izni 5 gündür. - "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
Cenaze, söz konusu kişilerin haricinde gerçek ya da tüzel kişilerce kaldırılırsa, masraflar gerçek veya tüzel kişilere SGK tarafından ödenmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
Evlilik İzni Kaç Gün (2023)?
2023 yılında evlilik izni sürelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup, kamu çalışanı memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için ise 3 gün yasal izin hakkı devam etmektedir.
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
657'e göre memurların ölüm izinleri şu şekildedir:
2- Madde metninde eşinin anne ve babası da dediği için kayınpeder veya kayınvalidenin vefatı halinde de 7 gün izin verilmektedir. 3- Kardeşin ölümü halinde 7 gün izin verilmektedir. Kayınbiraderin vefatı halinde de aynı şekilde izin verilmektedir.
Ölüm izni kaç gün özel sektör ya da memurlar için 1 derecede akraba ölümlerinde memur olanlara 7 gün, özel sektörde çalışan bireylere ise 3 gün ölüm izni verilir.
Birinci dereceden ya da beşinci dereceden fark etmeksizin, özel sektörde İŞÇİLER için akraba düğün izni yoktur. MEMURLAR için ise akrabalar arasında yalnızca çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük ücretli mazeret izni vardır.
yakınımın ölmesi nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim. Gereğini bilgilerinize arz ederim. Vefat izni mazeret izinleri arasında yer alan bir izin şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri