Özgür kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı; hiçbir kısıtlama ya da hiçbir zorlamaya veya hiçbir şarta bağlı kalınmaksızın anlamındadır. Özgür kelimesi ile aynı anlama gelen kelime ise “hür” kelimesidir. Hür kelimesi özgür kelimesinin eş anlamlısı olan bir kelimedir.
Herhangi bir kısıtlama olmaksızın serbest, hür anlamlarına gelmektedir. Zıt anlamlısı, tutsak, köle olmakla beraber, eş anlamlısı da, azat, bağımsız ve hürdür.
Gerekçe, kusur ve mazeret sözcükleri özür sözcüğünün eş anlamlı sözcükleridir.
Özgür kelimesinin eş anlamlısı "Hür" olacaktır.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir.
Özgürlük kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler şu şekildedir; Hürriyet ve erkinlik.
Özgür kelimesi için kullanılabilecek olan eş anlamlı sözcük 'hür' kelimesidir.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında "özgür" kelimesinin zıt anlamları olarak karşımıza; bağımlı, köle ve tutsak kelimeleri çıkmaktadır.
Yalan eş anlamı olan kelimeler arasındadır. Yalan kelimesinin eş anlamlı karşılıkları ise; asılsız, uydurma, palavra, asparagas ve hilaf kelimeleridir.
İstek kelimesine karşılık olarak gelen eş anlamlı kelimeler arzu ve dilek ile talep kelimeleridir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Sığ kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'derin' kelimesidir. Aynı zamanda bu kelime günlük yaşamda kız çocuklar için kullanılan bir isim olarak da öne çıkıyor. Dip kısmı ağzından, yüzeyinden ya da cephesinden uzak olan kısımlar derin olarak ifade edilmektedir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Türk Dil Kurumuna göre özgür kelimesinin anlamına baktık. Bu anlamlara göre özgür kelimesinin zıt anlamlıları "tutsak, bağımlı ve köle" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılamaz. Ancak cümle içerisinde karşıt anlam ifade etmektedirler.
Yaşam kelimesinin birden fazla eş anlamlısı bulunmaktadır. Bunlarda birincisi Hayat ikincisi ise Ömür'dür.
(İsim) Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, mut (I), ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik.
Özgürlük kelimesinin bir de eş anlamlı yani aynı anlama ama farklı kelimeler ile ifade edildiği bir kelimesi de bulunmaktadır. Bu kelime hürriyet olarak ifade edilir. Bunun yanı sıra aynı zamanda hürriyetin de zıt anlamlısı tutsaklık kelimesi olarak bilinir.
BAĞIMSIZLIK EŞ ANLAMLISI
Bağımsızlık kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı; hiçbir kısıtlama ya da hiçbir baskı ya da hiçbir şarta bağlı kalınmamasıdır. . Bağımsızlık sözcüğü ile aynı anlama gelen kelime ise "hürriyet" kelimesidir.
Özgürlük, erkinlik veya hürriyet, birinin engellenmeden ya da sınırlandırılmadan istediğini seçebilmesi, yapabilmesi ve hareket edebilmesi durumudur. Felsefede, determinizm karşıtı özgür irade fikrini içerir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Şahit kelimesinin eş anlamlısı olarak Türkçe içerisinde 'tanık' sözcüğünü değerlendirebilirsiniz. Özellikle hem şahit hem de tanık kelimesi eşit şekilde gündelik yaşamda kullanılan kelimelerdir.
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri