Öğrencilerin derslerini aksatan en önemli etkenin cep telefonu ve diğer dijital cihazların olduğunun altını çizen
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin cep telefonlarının ders başlamadan önce öğrenciler tarafından öğretmenlere teslime dileceğini belirtti. Buna göre öğrenciler okula cep telefonu götürebilecekler ancak ders başlamadan öğretmene bu telefonu teslim edecekler.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti. Yeni yönetmelik, resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre, liselerde öğrenciler, eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelemeyecek.
Lisede cep teoefonuna karşı tutum okuldan okula değişiyor. Ancak sınıfta cep telefonu kullanımı tüm okullarda kesinlikle yasaktır. Bazı okullarda bazı okullarda cep telefonu ile okula girmek bile yasakken bazı okullar ise sınıfta ve derslerde kullanılmaması kaydıyla cep telefonuna izin veriliyor.
Tekin, "okullarda cep telefonu kullanımı yasaklandı mı?" sorusuna yanıt verdi. Tekin, öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini, öğretmenlerin de kötü örnek olmamaları adına sınıfa telefonla girmeyeceğini de bildirdi.
İlgili 25 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığımız bilişim araçları olarak ifade edilen her türlü iletişim araçlarına yasak getirmiştir. Bunları kullanan öğrencilere kınama ve kısa süreli okuldan uzaklaştırma cezası verileceği gibi veliye de para cezasına hükmektedir.
el koyamaz ve içini karıştıramaz. bu özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna girer. lakin okul ve milli eğitim bakanlığının bununla ilgili bir yönetmeliği vssi olabilir. okulda veya derste kullanım yasağı tarzında onada bakmak lazım. el koyamaz ve içini karıştıramaz. bu özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna girer.
Ebeveynler çocuklarına telefon alma ihtiyacı oluştuğuna karar verdikten sonra nasıl bir telefon alacaklarını da belirlemeleri gerekir. Uzmanlara göre akıllı telefon alma yaşı ise en az 12 olmalıdır.
Cep telefonları ayrıca okulda zorbalıkla ilgili sorunların artmasına neden olabilir. Sanal zorbalık, diğer zorbalık biçimlerinden daha zor olabilir ve bu da öğretmenlerin olayları tespit etmelerini ve durdurmalarını zorlaştırır. Cep telefonları sınıfta yardımcı bir öğrenme aracı olabilir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, velilerin sınıfa izinsiz girmesinin iş yeri dokunulmazlığı ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti.
Fen liseleri, öğrencilerin fen ve matematik alanlarında ileri seviyede eğitim almalarına ve bu alanlarda kariyer yapmalarına olanak tanır. Ayrıca, fen liselerinde öğrencilerin problem çözme becerileri, yaratıcı düşünme yetenekleri ve bilimsel araştırma yapma becerileri gelişir.
Okul saatleri içinde öğrencilerin, kişisel cep telefonu, tablet, ses kayıt cıhazı, akıllı saat vb. kayıt özelliği olan her türlü aletin kullanımı yasaktır.
Ancak fen lisesi öğrencilerinin üniversite tercihinde eşit ağırlık ya da sözel bölüm tercih etmelerinde bir engel bulunmamaktadır.
'Öğretmenler, derslere cep telefonuyla girmemeli!'
Derste dikkatlerinin dağılmaması için öğrencilerin okulda cep telefonu bulundurma ve kullanmalarına kısıtlamalar getirilmiştir. Ders esnasında dikkatin dağılmaması ve ders boyunca sadece öğrencilerle meşgul olma beklentisi öğretmenler için de geçerlidir.
Çünkü yeni dönem itibariyle öğrenciler de öğretmenler de sınıflara telefon getiremeyecek. Bundan böyle öğrenciler telefonlarını okul yönetimine teslim edecek. Öğretmenler ise derslere girmeden önce telefonlarını öğretmenler odası gibi alanlarda bırakacak.
Eğer okul yönetimi böyle bir cep telefonu yasağını okul yönetmeliğine koymuşsa, öğretmen telefona el koyabilir. Öğrencilerin dikkatlerini derse vermeleri için okul yönetmeliği bu tür bir yasağı koyabilir... Yani telefona el koyma süresinin amaca uygun olması gerekir, bu tedbirin uygulanmasında aşırıya kaçılmamalı.
19.01.2007 tarihli resmi gazetede yayınlanan "millî eğitim bakanlığı ortaöğretim kurumları ödül ve disiplin yönetmeliği" yle artık öğrencilerin okulda cep telefonu kullanmasına disiplin cezası verilebilecek.
Yapılması gereken okullarda cep telefonu kullanımın tamamen yasaklanması değil öğrencilerin cep telefonlarını doğru/ yerinde / zamanında ve sadece gerekli durumlarda kullanmaları ile ilgili bilincin oluşturulması ve bununla ilgili önlemlerin alınmasıdır.
9 yaş ve üzeri çocuklarda telefon kullanımı için interneti olmayan bir cep telefonu en idealdir. Akıllı bir cep telefonu için 11 ya da 12 yaşından sonrasını beklemek en uygunudur. Çocukların cep telefonu numarası gibi kişisel bilgileri, özel resimleri koruyacağı ve İnternette yayınlamayacağına dair söz verilmelidir.
Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
18 yaş altı kullanıcılar faturasız hat almak için aynı şekilde velilerinin ya da yasal vasilerinin kimlikleri ve onlardan aldıkları muvafakatname ile başvuruda . Ancak 11 yaş altında olan kişilere velilerinin muvafakatnamesi olsa dahi hat satışı yapılmamaktadır.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
öğretmen öğrencinin telefonunu karıştırabilir mi. öğretmen bunu yaptığında. haberleşmenin gizliliğini ihlal edip. büyük bir suç işlemiş olur. bu suçun cezası bir yıldan 3 yıla kadar hapisti.
Eğitim & Kariyer konusunda 512 cevap paylaştı. Okul yönetiminin arama yapması, kişisel eşyalara el koyması yasal değil. Polis araması falan olursa ancak kabul edilebilir.
Ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında kanun düzeyinde yönetici ve öğretmenlere öğrencilerin üst arama ve eşyalarına el koymayla ilgili bir düzenlemenin olmadığı tespit edilmiştir. Üst arama ve eşyalara el koyma kanunlar tarafından kolluk kuvvetlerine, hâkim kararına bağlı olarak verilen bir yetkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri