➢Literatür taraması, konunun anlaşılmasını sağlar. taraması veya doküman incelemesi metotlarına dayanan araştırmalarda, konuya ilişkin kaynaklar/dokümanlar tespit edilir ve toplanır. Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaya literatür tarama denir.
Sistematik literatür taraması, mevcut çalışmaların incelenmesi ile sonuç ve bulguların sistematik, şeffaf ve yeniden üretilebilecek şekilde sentezlenerek ortaya konmasında etkili bir araştırma metodolojisi olarak kabul edilmektedir.
a. Nitel Araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi (literatür tarama) gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir.
Literatür taraması, belirli bir konuda önceden yapılmış çalışmalarda elde edilmiş bilgilerin incelenmesi, önemli noktalarının gözden geçirilmesi ve özetlenmesidir. Araştırma problemi belirlenmeden önce araştırmacı bir ön literatür taraması yapar.
Literatür taraması, araştırmacının bilim adamlığı düzeyinin bir göstergesi olduğu kadar araştırmanın niteliğini, doğruluğunu ve güvenilirliğini de yansıtır. Literatür taraması, konunun anlaşılmasını sağlar ve araştırmaya yön verecek soruların uygunluğunu ve gerçek kesitini ortaya çıkarır.
İlgili 37 soru bulundu
Literatür taraması araştırma çalışmalarında önemli bir süreçtir. Doğru yönetilmeyen bir tarama araştırmacının çok zaman kaybetmesine ve hatta yeterli içeriğe ulaşamamasına yol açabilir. Bu yazıda sürecin iyi yönetilebilmesi adına tarama hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Literatür taraması nasıl yapılır sizler için şöyle maddeledik; Hakemli dergilerin taranması: Bu tarama işlemi için günümüzde hakemli dergilerin en çok barındırıldığı sciencedirect, scopus, wiley online library, springer, google akademik, ulakbim gibi siteler incelenebilir.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Tarama (Scanning)
Tarama, bir metindeki belirli bir bilgiyi belirli bir yaklaşımla arama eylemidir ve bilgileri hızlı bir şekilde bulmak istediğinizde bu okuma tekniği kullanılır.
Sistematik İnceleme Nedir? Sistematik İnceleme, belli bir konuda hazırlanmış araştırma sorusuna yanıt bulmak için, belirlenmiş kriterlere uygun olarak o alanda yayınlanmış orijinal çalışmaların sistemli ve yan tutmadan taranması, bulunan çalışmaların geçerliğinin değerlendirilmesi ve sentezlenerek birleştirilmesidir.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Gözlem ve ölçüm ile tekrarlanabilir olan ve objektif olarak ortaya konan araştırma niceliksel yani “sayısal” araştırma olarak bilinir. Nicel araştırma yönteminde yüzeysel ve sayısal verilere dayanarak sonuçlar çıkartılır.
Literatür taramasının ve analizinin asıl amacı önceki literatürün araştırılan konu hakkında geldiği noktayı tespit etmek, literatürdeki boşluk ve atlamaları ortaya koymak ve kendi çalışmamızın önceki literatür içerisinde nereye oturacağını tespit etmektir.
Literatür taramasının en önemli katkısı bu yollar arasında eksikliği tespit edip, sizin bu eksiliğini nasıl gidereceğiniz sorusuna cevap bulmanızdır. Literatürde erişilen kaynaklar arasında ilişkiler kurulmalı, ekoller, isimler vb. araştırma sorusu ile ilgili tüm bilgiler toplanmalıdır.
Bir araştırmanın veya tezin giriş bölümünde ilgili disiplinin kısa bir açıklamasından sonra, literatür taraması olarak adlandırılan bölümünde, ilgili disiplinde yer alan en kritik eserlerin önemi vurgulanmalı ve en temel çalışmalar genel hatlarıyla tanımlanmalıdır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Korelasyonel bir çalışmanın iki nicel değişkeni içerdiği yanlış bir kanıdır. Ancak gerçekte iki değişken ölçülmekte, ancak ikisi de değiştirilmemektedir. Bu durum, değişkenlerin nicel veya kategorik olmasından bağımsız olarak geçerlidir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Araştırma yapmak için çeşitli metodolojiler vardır; nitel ve nicel araştırma bunlardan en öne çıkan iki tanesidir. Nitel araştırma, gözlem ve görüşmeler yoluyla bir bireyin deneyimlerini ve bakış açılarını anlamaya odaklanırken, nicel araştırma sayısal verilere dayalı analizler yapar ve sonuçlar çıkarır.
Literatür taraması, önceden çalışılmış belirli bir konudaki araştırma ve teorilerin derinlemesine analizidir. Belirli bir konudaki mevcut ve önemli bulguları açıklar, eğilimleri, boşlukları ve önyargıları belirler ve araştırma için arka plan sağlar.
Literatür Taraması Yapılmazsa Ne Olur? Yapılmama gibi bir durumu kesinlikle olmaz, zorunlu yapılması gereken aşamaların başında gelir. Yeterli düzeyde bile yapılmadığı takdirde, zemini sağlam olmayan bir çalışma yapılmış olur. O nedenle hassasiyetle ele alınmalı ve dikkat ile yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri