Yöntem: Bir sorunu çözmek, bir deneyi sonuçlandırmak, bir konuyu öğrenmek ya da öğretmek gibi amaçlara ulaşmak için bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. Teknik: Öğretimin etkililiğini yükseltmek amacıyla seçilen beceri, işlem ya da uygulamadır. Bir yöntemi uygulamaya koyma biçimidir.
Öğretim yönteminin bir ders etkinliğinde yapılan uygulamasıdır. Öğretim teknikleri ise bazen öğretim yöntemleriyle aynı anlamda kullanılmaktadır. Teknik ise öğretimin etkinliğini yükseltmek amacıyla seçilen beceri, işlem ya da yol olarak tanımlanmaktadır.
Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan. Strateji, dersin amacına ulaşmasını sağlayan yöntem, teknik ve araç - gerecin belirlenmesine yön veren genel bir yaklaşımdır.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir. Etkili soru sorma yeteneğine sahip bir öğretmen ; Öğrenci düşüncelerini etkiler.
İlgili 22 soru bulundu
Öğretim sürecine her boyutta yön verir. Yöntem: Bir sorunu çözmek, bir deneyi sonuçlandırmak, bir konuyu öğrenmek ya da öğretmek gibi amaçlara ulaşmak için bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. Teknik: Öğretimin etkililiğini yükseltmek amacıyla seçilen beceri, işlem ya da uygulamadır.
Teknik: Bir öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünü olarak tanımlanabilir. Katılımcıları öğrenme sürecine etkin olarak dahil etmek için çeşitli eğitim yöntemleri ve sunum becerilerinin kullanıldığı eğitim teknikleridir.
Anlatım bir yöntem, soru-cevap ise tekniktir. Teknik yönteme göre şekillenir ve onu tamam- layıcı etkinliklerdir. Bütün bu uygulamanın temel amacı hedefleri gerçekleştirmektir. Öğretim teknikleri önce üç alanda tasnif edilmiş daha sonra ise dörde çıkmıştır.
SORU - CEVAP TEKNİĞİ [Sokrat Yöntemi] (Ortalama okuma süresi 4 dakika, 26 saniye.) Öğretmenin bir konuyla ilgili öğrencilere bir takım sorular sorması ve bu soru-lara aldığı cevapları değerlendirerek öğretim yapması sürecidir.
DÜZ ANLATIM (TAKRİR) YÖNTEMİ
Her ne kadar geleneksel yöntem olarak tanımlasak da, üst düzey davranışları kazandırmada kullanamasak da, bu yöntem tüm derslerde kullanılır.
Teknik Yaklaşım ile sistemin biçimsel kapasitesi, fiziksel teknolojisi ve karar verme gibi matematiksel modeller ifade edilmektedir. Yönetim Bilimi yönetim uygulamalarını, organizasyon sistemlerini ve karar verme modellerinin gelişimini ifade eder.
Anlatım Yöntemi: Öğretmenin sahip olduğu bilgilerini sınıf ortamında pasif durumda olan öğrencilere aktarması esastır (Saban, 2004). Anlatma yöntemi, öğretmen merkezli bir öğretme yöntemi olup, daha çok öğretmenin bilgiyi öğrenenlere aktarması sürecini içermektedir.
Stratejinin sözlük anlamı, Türk Dil Kurumu tarafından “Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol veya bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara en fazla desteği vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı” olarak ...
Yöntem, bir sorunu çözmek, bir deneyi sonuçlandırmak, bir konuyu öğrenmek veya öğretmek gibi amaçlara ulaşmak için bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. Seçilen yöntemin en doğru, en kolay ve en kısa zamanda amaca ulaşmamıza yardım etmesi gerekir.
Kullandıkları yöntem ve teknikler ise, eğitici oyunlar, sunum ile anlatım, hikaye, soru-cevap, drama, rol play, tartışma vb. yöntem ve tekniklerdir. Bu yöntemler, zaman zaman bazı model, strateji ve taktiklerle zenginleştirilmiştir. Sonuç olarak rastgele, gelişi güzel yöntem-teknik tercih edildiği gözlenmiştir.
Soru sorma teknikleri, konunun ne olduğuna bağlı olarak cevabını istediğiniz veya bir belirsizliği en aza indirgemek ya da ortadan kaldırmak adına soruyu doğru, net ve dolaysız şekilde sormak konusundaki soru çeşitliliği olarak tanımlayabiliriz.
Sokratik yöntem, antik dönem Yunan filozofu Sokrates'in ( MÖ 470 Alopeke, Attika - MÖ 399 Atina) felsefi düşünüşü ve bilgiyi sınayarak öğretme yöntemidir. İlk olarak Menon diyaloğunda Sokrates'in bir köleye bir geometri teoremini çözdürmesi ile Sokratik yöntem ortaya çıkmıştır.
Örnek olay yöntemi, gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin sınıf ortamında çözülmesi yoluyla öğrenmenin sağlanmasıdır. Bu yöntem öğrencilere bir konuyu ya dabir beceriyi kazandırmak ve o konuda uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Günlük hayatta karşılaşılan gerçek bir problemin çözümüiçin de kullanılabilir.
Öğretim yöntem ve teknikleri çeşitleri arasında şunlar bulunmaktadır: anlatım, gösterim, tartışma, problem çözme, örnek olay yöntemi, proje temelli öğrenme ve teknoloji destekli öğrenme.
Doğrudan Yöntem
Süreç, dil bilgisel yapı ve kelime bilgisinin kademeli olarak edinilmesinden oluşur. Öğrenci bir tercüman gibi dili kelime kelime çevirmektense hedef dilde düşünmeye teşvik edilir. Yazılı metinlerden önce dili duyar ve kullanır.
Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur. Giriş/hazırlık aşamasında, öğrenenlerin öğrenmeye hazır duruma getirilmesi amaçlanır.
Grupla öğretim teknikleri oldukça fazla teknikten oluşmaktadır. Grupla öğretim teknikleri; beyin fırtınası, görüş geliştirme, 6 şapkalı düşünme, drama, rol yapma, gösteri, soru ve cevap, benzetim, eğitsel oyun, balık kılçığı, istasyon, mikro öğretim ve daha birçok teknikten oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri