Egzama, renksiz, kaşıntılı ve kuru cilde neden olabilen yaygın bir alerjik cilt rahatsızlığıdır. Stres, artan kortizol seviyeleri nedeniyle egzamayı tetikleyebilir, bu da iltihaplanmaya yol açarak egzama semptomlarına neden olur. Egzama döküntüsü anksiyete veya depresyondan kaynaklanabilir.
Bu nedenle egzama hastası bireylerde enfeksiyon da sıklıkla görülür. Hastalık genellikle çocukluğun erken dönemlerinde ortaya çıkmakla birlikte her yaşta görülebilir. Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir.
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Tedavinin etkili olabilmesi için lokal kremlerin yanı sıra stres ve depresyon gibi kaşıntıyı başlatan faktörlerin önüne geçilmelidir. Lokal olarak kortizon içeren kremler kalınlaşmış deri bölgelerinde kapatılarak kullanılmalı ve uzun süreli ağızdan sedasyon yapıcı ilaçlar eklenmelidir” şeklinde konuştu.
İlgili 23 soru bulundu
Egzama tedavisi. Genellikle kronik seyirlidir ve kesin bir tedavisi yoktur. Önemli olan egzamayı tetikleyen faktörlerden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Bu sayede hastalık oluşmadan engellenebilir.
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır.
Stres, kaygı, depresyon gibi duygu durumları, insan derisinde egzama olarak kendini belli edebiliyor.
Su içmenin faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek başta kalır. Yeterince su içilmediğinde susuz kalan ve kuruyan cilt, egzama gibi bir dizi cilt sorununa daha açık hale gelir. Bol su içmek cildinizi nemlendirir, kuru ciltten kaynaklanan cilt hasarını önler.
Egzama, tedavisi mümkün ve kolay olan bir hastalıktır. Ancak tedaviyi geciktirmemek gerekir; çünkü egzama belirtileri gösteren ciltte cilt bütünlüğünü bozan çatlaklar oluşabilir ve akabinde bakteriler cilde girip enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.
Bakteri. Bazen çatlamış ve kuru cilt, zararlı bakteri türleri tarafından kolonize olabilir. Bunlar daha fazla iltihaplanmaya neden olabilir ve kırık cildi enfekte edebilir. Bir kişi enfekte olmuş bir cilt bölgesini ve ardından kuru veya çatlamış bir alanı çizerse, bakteri kuru veya çatlamış bölgeye yayılabilir.
Duygusal stres kaşıntı, terleme, yüzde kızarma ve yanma gibi geçici probemler yanında prurigo nodularis, atopik dermatit, psoriasis, seboreik ekzema, kronik urtiker, akne vulgaris, liken planus, alopesi areata ve telojen effluvium gibi geniş bir grup deri hastalığada neden olmaktadır.
6) Elma Sirkesi
Elma sirkesinin içerisinde yer alan malik asit hastalığın sebep olduğu mantarları tedavi etmede birebirdir. Bir miktar elma sirkesi ve aynı miktarda su eklediğiniz karışımı saç egzaması olan bölgeye yaklaşık 10 dakika boyunca uygularsanız hastalığın etkilerini gitgide azaldığını görebilirsiniz.
Bu yaklaşım özellikle çocukluk çağındaki egzamada yararlı olur. Süt ürünleri, yumurta, yer fıstığı, domates, yapay renklendirici ve koruyucuların elenmesi gibi basit bir yol olguların en az %75'inde önemli bir düzelme sağlar.
Egzamayı şiddetlendiren yiyecek ve içecekler belirlenmeli ancak gerçek alerji oldukları düşünülmemelidir: histamin (alerjik reaksiyon sırasında bağışıklık sistemindeki hücreler tarafından salgılanan biyolojik molekül) açısından zengin veya histamin salınımını tetikleyen gıdalar (ör. çikolata, domates, şarap, kabuklu ...
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
Egzama ilerlerse, bu bölgelerde zamanla sulanma, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.
Atopik dermatit bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. İmmünolojik yatkınlık ve çevresel etmenler atopik dermatite sebep olabilmektedir. Vazelin egzamaya iyi gelir mi? Deri bariyerini güçlendirmek ve nemlendirmek amaçlı vazelin kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Defne sabunu egzama problemi için bitkisel bir öneri olmaktadır. Egzamalı bölgeyi defne sabunuyla temizler ve masaj yaparsanız, egzamanın etkilerini en aza indirmiş olursunuz. Egzamanın yayıldığı bölgedeki kaşıntıyı ve kızarıklığı, defne sabunu kullanarak önlemek isterseniz düzenli kullanmanızı önereceğiz.
Egzamanın ne kadar sürdüğü etkilenen kişinin yaşına, cilt tipine ve egzama tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda egzama birkaç gün içinde iyileşebilirken bazı vakalarda ise tedavi süreci haftalar hatta aylar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri