Lityum in vivo ortamda da tau kaska- dını inhibe ederse beyinde bulunan demirin beyin hücrelerinden çıkışını zorlaştırır ve demir birikimine neden olursa hidroksil radikali oluşumu artar, sonuçta oksidatif strese bağlı
Lityum tuzları olarak da bilinen lityum öncelikle psikiyatrik ilaç olarak kullanılır. Öncelikle bipolar bozukluğu tedavi etmek ve antidepresan kullanımından sonra düzelmeyen majör depresif bozukluğu tedavi etmek için kullanılır. Bu rahatsızlıklarda intihar riskini azaltır.
Lityum genelde iyi tolere edilen ve fazla yan etkisi olmayan bir ilaçtır. Bulantı, ellerde titreme, fazla su içme, çok idrar yapma, iştah ve kilo artımı en sık görülen yan etkileridir. Okul ve iş yaşamını pek etkilemez. Dikkat, algılama, konsantrasyon gibi bilişsel yetilerde hafif azalma bazı hastalarda görülebilir.
“Lityum, dirençli diye tabir ettiğimiz, antidepresan tedaviye yanıt vermeyen depresyonda ek tedavi olarak ve yineleyici depresyonlarda da kullanılır. Tedaviye yanıt vermeyen obsesif kompolsif bozuklukta güçlendirme tedavisi olarak da kullanılıyor.
Lityum bir sakinleştirici değildir. Alışkanlık, bağımlılık yapmaz. Lityum kesildiği zaman yoksunluk belirtileri görülmez.
İlgili 38 soru bulundu
Lityumun yaygın kabul gören kullanım alanları; bipolar bozukluk (akut ve koruyucu tedavi), şizoaffektif bozukluk (akut ve koruyucu tedavi), yineleyici major depresif bozukluk, siklotimi ve dirençli depresyon olarak sıralanabilir.
Lityum, tedavi edici dozlarda kullanıldığında fazla yan etkisi olmayan bir ilaçtır. En sık görülen ve hafif geçen yan etkileri arasında bulantı, fazla su içme ve idrara çıkma, iştah artması ve kilo alma sayılabilir.
Lityum: Lityum, şizofren hastaların %50'sinde psikotik semptomları daha fazla azaltılmasında etkili olabilir. Lityum denenmesi hiçbir antipsikotik tedavi alamayan hastalarda da uygun ola- bilir (86). Lityum antipsikotik tedaviye eklendiğinde şizofrenik hastalarda bulguların 1/5-1/2'si azalmaktadır.
Lityumun nadiren, böbrekler, tiroid bezi ve deri üzerine yan etkileri olabilir. Bazı ilaçlar, lityumla geçimsizdir. Herhangi bir nedenle başvurduğunuz hekimlere lityum kullandığınızı mutlaka söyleyiniz. Ruh hekiminize danışmandan kesinlikle idrar söktürücü ilaçlar veya ağrı kesici ilaç kullanmayınız.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde lityum toksik etkilerine rağmen, halen bipolar bozukluğun tedavisinde altın standart olarak kullanılmaktadır. Toksisite riskinin yüksek olması kullanımında özel dikkat ve yakın takip gerektirmektedir. Beraberinde kullanılan antipsikotiklerin lityumun toksik etkilerini artıracağı da unutulmamalıdır.
Kanda bulunan lityum seviyesinin belirlenebilmesi için hastanın kol damarından kan numunesi alınır. Bunun için açlık ve tokluk durumları önemli değildir. Önemli olan testin ne zamanda yapıldığıdır. İlaç alındıktan sonra hastanın düzenli olarak test için kan numunesi vermesi gerekir.
Lityum Testi Neden Yapılır? Günümüzde bazı kişilerde görülen bipolar hastalığı, kişinin pek çok anlamda kötü etkilendiği bir durum haline gelmiştir. Burada hastanın geçirdiği atakların önüne geçebilmek ve ataklarda görülen durumları azaltabilmek için hastaya lityum tedavisi uygulanır.
Olası mekanizmalardan biri lityumun tau kaskadını inhibe etmesiyle beyinde bulunan demirin beyin hücrelerinden çıkışının zorlaşmasına neden olarak demir birikimine neden olmasıdır. Demir birikimi hidroksil radikali üretiminin artmasına neden olur ve sonuçta oksidatif nörotoksisite ortaya çıkarabilir.
Anti-anksiyete ve duygu durumunu dengeleyen ilaçların da cinsel fonksiyonlar üzerinde bazı yan etkileri görülmektedir. Duygu durumu dengeleyen ilaçlardan en eskisi olan Lityum tek başına verildiğinde cinsel hayat üzerinde olumsuz bir etkisi görülmemektedir.
Ani yada yavaş ilerleyen türlerde görülebilen lityum zehirlenmeleri (Lityum intoksikasyonları) sadece yetişkinlerde değil, yanlışlıkla alım sonucu küçük çocuklarda da görülebilmektedir. Zehirlenmenin ilk belirtileri; İştahsızlık, ağız kuruluğu, ağızda metalik tat, bulantı, kusma, ishal.
Lityum içeren bazı besinler ise şunlardır; içme suları, maden suyu, süt, yumurta, marul, zeytin, tahıllar, çavdar, inek ciğeri, patlıcan, pırasa, kereviz, domates, patates, sebzeler, portakal ve deniz ürünleri…
Lityum yetersiz kalırsa bir duygu durumu düzenleyici olan lamotrijin denenerek depresyon düzeltilmeye çalışılır. Valproik asit de depresyon üzerinde etkili olabilmektedir.
Nöropsikolojik testler ve fonksiyonel beyin görüntüleme tekniklerini kullanan çalışmalar; kortikal disfonksiyonun, prefrontal ve temporal loblar arasındaki fonksiyonel ilişkiyi içerdiği gösterilmiştir ki bu şizofreninin karakteristik bulgusudur. Beynin en geç olgunlaşan bölümü prefrontal-temporal bölgedir.
Ülkemizde sık görülmektedir. Lityum, bipolar hastalık tanısı almış hastalarda kullanılan bir ilaçtır. Lityum tedavisi alan hastaların psikiyatri uzmanları tarafından, ilaca başlamadan önce ve tedavi sırasında belirli aralıklarla lityum kan düzeylerine bakılması gerekmektedir.
Akut alevlenme içindeki şizofreni hastalarına antipsikotik ilaç verildiğinde %50-60'ında ortalama 6 hafta içinde ciddi düzelme görülür. Hastaların %40'ında iyileşme görülmekle birlikte orta düzeyde psikoz belirtileri saptanır. Şizofreni hastalarının %8-10'u ise ilaç tedavisine yanıt vermez.
Lityum, böbrek yolu ile atılır.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hâli yaşadığında semptomlar klinik bir depresyona benzeyebilir.
Lithuril (Lityum) Piyasada yok. Muadili de yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri