Locke bilginin kaynağı konusundaki düşünceleriyle düşünce tarihi içerisinde bu konuya farklı bir perspektif katmıştır (Arslan, 2013; 186). Özelikle insan zihninde doğuştan gelen bir takım idelerin olduğu görüşünü eleştirmiştir. Ona göre bilginin kaynağı deneyimlerdir.
Eroğlu, 8. Locke, yasama ve yürütme erklerinin gücünün kaynağını halk ola- rak görmektedir. Dolayısıyla da meşru bir yönetim, özgür insanların iradesine bağlıdır. Ancak Locke, yine de yasamayı sınırlı bir güç olarak kabul etmektedir.
Bilgimizin tümünün temelinde deney vardır. Bütün bilgiler son çözümlemede tecrübe ve deneye dayanmaktadırlar (Heimsoeth, 1994, s.64). Locke, bütün bilgilerimizin biricik kaynağı olarak gördüğü deneyi ikiye ayırmaktadır. Birincisi dış duyum(dış deney), ikincisi ise iç duyum (iç deney)dir.
Bilginin olanaklılığı açısından deneyci olan Locke'a göre idelerimizin tek kaynağı deneydir. Bu da duyum (sensation) veya düşünüm (reflexion) yoluy- ladır. Birincisi, duyuların tikel nesnelerden etkilenmesi ve bu etkilerin açık algılarının (sarı, sıcak, soğuk v.b algılar şeklinde) zihne iletilmesiyle olur.
Locke'a göre doğa durumunda mülkiyet hakkı yeterince korunmuyordur. Bunun üzerine toplumsal sözleşmeyle devlet kurulacaktır. Locke, insanların doğa durumundan gelen hakları olduğunu ve hiçbir imparatorun bu hakları kaldırmaması gerektiğini savunur.
İlgili 32 soru bulundu
Locke'un sosyal sözleşme teorisi, devleti insan haklarıyla sınırlamıştır. Devletin temel amacı; insanların -hayat, hürriyet ve mülkiyet hakları başta olmak üzere- doğal haklarını güvence altına almak, huzuru, iç ve dış güvenliği sağlamak ve halkın iyiliğini gerçekleştirmektir.
Locke, bir taraftan İngiliz empirisizminin ilk temsilcilerinden biri olarak kabul edilmiş ve diğer taraftan da onun çalışmaları, siyaset felsefesi ve epistemoloji üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Onun siyaset felsefesi hakkındaki görüşleri bugün hâlâ etkisini sürdürmektedir.
İşte bu ayrımdan yola çıkarak John Locke, basit bir bilgi teorisi ortaya koyar: Bilgi, basit idelerin zihinde işlenmesi, karşılaştırılması ya da birleştirilmesi yoluyla elde edilir.
Akılcılık, bilginin kaynağının akıl olduğunu; doğru bilginin ancak akıl ve düşünce ile elde edilebileceği tezini savunan felsefi yaklaşıma verilen isimdir. Buna göre, kesin ve evrensel bilgilere ancak akıl aracılığıyla ve tümdengelimli bir yöntemsel yaklaşımla ulaşılabilir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Descartes, inançları, zihne sunmuş ve onu bir bilgi kaynağı olarak kabul etmiştir. Seyahat ettiği sonsuz alan ve felsefesinde kullandığı sistematik sorgulama ve bilginin açıklığını ayırt etme gibi saf akla dayalı standartlara göre bilginin kaynağı olarak gördüğü akıldır.
Kamusal otorite meşrudur; yasalara, dine veya din temelli değerlere, tabii olarak kamu vicdanının “olur”una sahipse. Mutlak ölçülerle sahip olup olmamasının dışında, genel kanının sahip olduğu yolunda belirmesi, o otoritenin meşru görülmesi için yeterlidir. Meşruiyetin toplumdan topluma ölçütlerinin değiştiği görülür.
Deneyimleri edinmenin yegane kaynağı olarak duyuları işaret eden John Locke için, insanın doğmadan önce herhangi bir bilgiye sahip olması mümkün değildir. “İnsan zihni doğduğu an boş bir levha gibidir” diyerek zihinde doğuştan gelen hiçbir bilgi olmadığını öne sürmüştür.
John Locke İngiliz felsefesinin ve deneycilik felsefe akımının yeni çağda yeniden doğmasını ve gelişmesini sağlayan filozoftur.
Kant, bilginin sezgi ve kavramdan oluşan iki kaynağı olduğunu söyleyerek, sezgi ve kavramların tüm bilgimizin öğelerini oluşturduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Kant bilginin sınırlılığına dikkat çekmiş ve bu doğrultuda da metafiziği eleştirmiştir.
Bilginin kaynağı probleminde ise en temel tartışma konusu, bilginin akla mı deneye mi veya hem akıl hem de deneyimin sentezlenmesine mi dayandığı veya deneyim ve akıl dışında sezgi gibi bir başka bilgi kaynağının olup olmadığı sorusudur.
Rasyonalizm bir diğer ismi ile akılcılık; “Bilginin kaynağı nedir?” Sorusuna cevap arayan bir akımdır.
Buna göre Locke, insan zihninin doğuştan boş olduğunu ve bütün bilgilerin dışarıdan gelen bir takım etkilerin sonucu oluştuğunu düşünmekteydi.
(d) Soyut Genel İdelerin Üç Türü
Locke Deneme'nin ilgili kısımlarında, adların, soyut genel idelere karşılık gelen üç türü olduğunu söyler.
Locke ideyi işte bu bağlamda ve oldukça genel bir anlam içinde, zihnin düşünme faaliyeti sırasında konusu veya nesnesi olan şey, diye tanımlar. Buna göre, temsili bir algı ve bilgi teorisi benimseyen Locke'da ide, zihnin düşünme faaliyeti sırasında kullandığı malzeme, varlıkların işaretleri veya temsilleridir.
Locke, Tanrı'nın varlığına inanmakta ve bu inancının da rasyonel temellere dayandığını düşün-mektedir. O, “her insanın kendisine verilmiş olan akıl ışığıyla her şeyi yaratmış olan, sonsuz kudret sa-hibi, ezelî-ebedî bir Tanrı'nın varoluşunu bilebilece-ğini” kabul etmektedir (Cevizci, 2001:215).
29 Ağustos 1632 yılında Wrington'da doğan ve 28 Ekim 1704'te Oates'ta ölen J. Locke, ömrü- nün büyük bir kısmını 17. yüzyılda geçirmesine rağmen, ortaya koyduğu fikirlerle, ileriye sürdüğü düşüncelerle, Aydınlanma Felsefesi içerisinde de- ğerlendirilebilecek bir İngiliz filozofudur.
Thomas Hobbes'un Toplum Sözleşmesi Kuramı
17. yüzyıla egemen olan ve daha sonra sözleşme teorisi ilk kez Thomas Hobbes tarafından dile getirilmiş olup, Hobbes'tan sonra Locke ve Rousseau gibi filozoflar tarafından geliştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri