İnsan saçlarını genel olarak siyah, kahverengi, sarı ve kızıl olarak ayırabiliriz. Elbette aralarında genel ton farkları olacaktır. Siyah en baskın saç rengi olduğu için anne ya da babadan birinin saç rengi siyah ise çocuğun saçının siyah olma ihtimali yüksektir. İkinci baskın renk ise kahverengidir.
Ten rengi insan genomundaki melanin sentezini düzenleyen genlerin etkisi sonucu oluşur. Melanin, cildi UV ışığından koruyan bir pigmenttir ve melanin miktarı ten rengini belirler. Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
İkinci baskın renk ise kahverengidir. Sarı ve kahverengi saç renklerine sahip anne ve babanın bebeğinin saçının kahverengi olma ihtimali yüksek olsa da, sarı saç ihtimali hiç de azımsanmamalıdır. Bebeğinin saçının sarı olması için ise tek ihtimal hem annenin hem de babanın sarı saçlı olmasıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor. Bunun önemli bir delili farklı tonların olması.
Açık küllü ve koyu sarı tonlarının birleşiminden oluşan bu saç rengi, yüzde aydınlık bir ifade oluşturmaya destek olur. Bebek kumralı son derece doğal bir renk olduğu için pek çok kişi saçlarınızın boyalı olduğunu anlamayabilir.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Yeşil gözler, iki ayrı genin birleşmesi sonucu meydana gelir. Bu genler, hem mavi hem de kahverengi gözlerin genlerini kodlayan genlerle birleşir. Yeşil gözlerin ortaya çıkma olasılığı düşüktür, bu nedenle yeşil gözlü insanlar nispeten nadirdir.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi melanin adı verilen, deri, saç ve göz zarlarında oluşan biyolojik pigmenti IRF4 geni düzenliyor. Araştırmacılara göre Kromozom 6'da bulunan bu gen saçların beyazlaşmasına neden olan tek gen olmayabilir.
Kıvırcık saç, düz saça baskın olduğundan kıvırcık saçlı birey AA ve düz saçlı birey aa olur. Mendel'in de yaptığı gibi bireyler arasında çaprazlama yapılır. AA ve aa olan bireylerin harfleri çaprazlanır.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Alman bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada, erkeklerde kalıtsal kelliğin sanıldığının aksine babanın genlerinden değil, annenin genlerinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bonn Üniversitesi uzmanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, X kromozomu üzerindeki bir gen erkeklerde kelliğe neden oluyor.
Türkiye'de kaç yeşil gözlü insan var? Araştırmadan ortaya çıkan sonuca göre yeşil gözlü insan sayısı oldukça azdır. Türkiye'de nüfusun sadece %12'lik bir kısmı yeşil ve mavi göz renkli insanlardan oluşmaktadır. En çok rastlanan renk ise %70 ile kahverengidir.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir. Ayrıca her çeşit ela gözde mavi ve yeşil gibi az pigment barındırır.
Kurtlar dışında başka hayvanlarda da bu renk gözler ortaya çıkmaktadır. Yüksek oranda lipokrom olması ve düşük melanin olması bu rengin çıkmasında etkendir. Bu renk insanlarda çok nadir olarak ortaya çıkabilen bir göz rengidir. Yeşil gözlerden çok daha nadir olarak binde bir rastlanabilecek bir durumdur.
Dünya çapında en fazla görülen göz rengi yüzde 55 ile kahverengi olurken, en nadir rastlanan göz rengi yüzde 1 ile gri gözler oldu.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Kumral ten rengine sahip olmak aslında buğday tonlarında bir ten rengine sahip olmak demektir. Beyaz ten ile esmer ten rengi arasında olan kişilere kumral denir. Bu ten çok fazla sivilce ya da kızarıklık gibi hassasiyet problemleri de yaşamaz.
Kumral saç rengi nedir? Yaygın olarak kırmızı bir katmana sahip, kahverengi açısından zengin, gözden kaçırılması zor olan doğal kırmızımsı kahverengi bir renk tonudur kumral. Açıktan koyuya kadar değişen birçok farklı tonu vardır.
Küllü kumral, çok doğal duran gri tonlu açık bir kahverengidir. Kumral saç renginin pek çok tonu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri