Log dosyaları, genellikle bir sistemdeki veya uygulamadaki sorunları tespit etmek, hataları izlemek, performansı analiz etmek ve günlük kayıtlarını tutmak için kullanılır. .log uzantılı dosyalar, metin tabanlı olduklarından, bir metin düzenleme aracıyla açılabilir, okunabilir ve düzenlenebilirler.
Bilgisayarınızda bir program hatası veya kayda değer bir işlem olduğunda, Windows sorunu gidermek için bunun bir kaydını saklar. Bu kayıtlar, Windows dizinindeki özel günlük dosyalarına kaydedilir. Windows log files (günlük dosyaları), Win log files olarak da bilinir.
Geçerli günlük, Android Studio'da, herhangi bir Log Viewer android uygulamasında LogCat gibi çeşitli şekillerde veya yalnızca düz metin olarak görüntülenebilen bir . log dosyasıdır. Önceki günlük dosyaları sıkıştırılır ve tarih/saat sırasına göre klasörlerde saklanır.
Log kelime anlamı olarak kayıt, kütük ve günlük tutmak anlamlarına gelmektedir. Günümüz teknolojileri ve internetin yoğun kullanılması, dijital ortamda gerçekleşen tüm faaliyetlerin ve her türlü işlemin kayıt altına alınması (log kaydı tutulması) zorunluluğunu gerektirmektedir.
Bunun için Başlat ve sonra Çalıştır yazdıktan sonra kutucuğa Eventvwr.msc yazıp enter a bastığımızda bilgisayarımıza ait log kayıtlarına ulaşabiliriz. Umarım işinize yarayan bir bilgi olmuştur. Destek olmak için videomu beğenebilir veya kanalıma ABONE OL alabilirsiniz. Herkese iyi seyirler...
İlgili 39 soru bulundu
Bilişim dünyası için ise log, bilgisayarın gerçekleştirdiği her etkinliğin kayıt altına alınması demek. Yani gerçekleştirdiğiniz tüm işlemleri denetlemenizi, kritik durumlar ve tanımlanamayan eylemleri tespit etmenizi sağlar.
Loglama, bilgisayar sistemlerindeki olayları, hataları ve diğer önemli durumları kaydetme işlemidir. Bu kayıtlar, sistem yöneticileri ve geliştiriciler tarafından, sistemlerin işleyişini anlamak, hataları tespit etmek ve geliştirmeler yapmak için kullanılır. Loglama genellikle yazılım uygulamalarında kullanılır.
Log İngilizce bir terimdir ve Türkçeye çevrildiği zaman kayıt, kütük kelimelerine karşılık gelir. Loglama ise log kayıtları aracılığı ile dijital hareketlerin saklanması işlemine denir. Log tutma anlamına da gelmektedir.
Loglama internet vb. ağlarda istek yapan cihaz ile istek yapılan cihazın arasındaki trafik bilgilerinin kayıt altına alınmasıdır. Loglama iletişim sağlayan tüm elektronik cihazlar için önemli olduğu gibi güvenlik açısında da siber olayların tespiti için zorunludur.
Öncelikle log kelimesi kayıt anlamına gelmektedir. Loglama işlemi ise bu kayıtlar ile dijital hareketlerin tutulma işlemine denir. Gelişen teknoloji ile yazılımlar, işletim sistemleri, IOT cihazları gibi elektronik sitemler üzerinde yapılan her işin kayıtlarının tutulmasıdır.
Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.
Linux sistemler üzerinde log dosyaları aksi belirtilmedikçe /var/log/ dizini altında tutulur.
Log izleme, tüm kritik ağlar ve cihazları kapsayan bilişim sistemlerinin ürettiği olay kayıtlarının(loglarının) belirlenen kurallara göre analiz edilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Hesaplanmak istenilen parametrelere göre bir çok farklı log çeşitleri bulunmaktadır, bunlardan bazıları; Gamma Ray Log, Sonic Log, Kaliper Log, Rezistivite Log, Density Log, Fotoelektrik Log, Nötron log.
Log kaydı; tüm hareketlerin birer birer kayıt altına alınmış olduğu dosyalardır. Örneğin bir web sunucusunun içerisinde yer alan log dosyaları incelenerek ziyaretçilerin nereden geldiği ve web sunucusuna hangi istekleri gönderdiği kolaylıkla anlaşılabilir.
Bu notlara, log denir. LogCat Android Studio'da ekranın en altında bulunur.
Zorunlu olan 5651 loglaması, iç ağımıza bağlanan cihazların IP adres bilgilerini, kullanıma başlama, bitiş tarih ve saati ile cihazların MAC Adreslerini gösteren kayıtları Elektronik ortamda saklanması ve oluşan log dosyalarının zaman damgası ile birlikte imzalanması ve bu dosyaların 2 yıl süreyle saklanmasıdır.
Log Kaydının Delil Niteliği
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'n 199. maddesi uyarınca elektronik her türlü veri kanunen delil sayılmaktadır. Her ne kadar log kaydı kelimesi düzenlemede özel olarak yer almasa da, yerel ve üst mahkemelerin bu kapsamda değerlendirdiği kararlar bulunmaktadır.
Kanun gereği zorunlu olan internet log tutma işlemi için iki farklı seçenek buluyor. Log tutma işlemi Firewall adı verilen donanım ekipmanı ile yapılabildiği gibi, Access Point'ler ile entegre çalışan yazılımlar ile de yapılabiliyor.
Log dosyası internet sitesine istek gönderen tüm kaynaklara dair aksiyonların birlikte tutulduğu veridir. Bu veri günlük tutularak, bir zaman periyoduna dair analizlere de olanak sağlayabilmektedir. Sunucuda saklanan log dosyası, bazen sunucu sağlayıcıları tarafından aktif olmayabilir.
Logaritmik kelimesinin kısaltması olan Log format aslında tamamen videoların sonradan renklendirilmesi için kullanılan bir formattır. Log eğrileri kameranızın sensöründen en fazla renk ton aralığını elde etmek üzere tasarlanmıştır. Bu formatta video çektiğinizde işlenmemiş hali bildiğiniz çok soluktur.
“Log” kelimesi dilimizde “Kayıt” anlamına gelmektedir. Loglama ise “Kayıt almak / kaydetmek” anlamına gelmektedir. Loglama işlemi, internet ya da LAN gibi ağlarda istek yapan cihaz ile istek yapılan cihaz arasındaki sanal trafik bilgilerinin kayıt altına alınmasına verilen isimdir.
1- Başlat kısmındaki arama kısmına giriyoruz. Arama çubuğuna eventvwr yazıyoruz. 2- Ekran görüntüsünde gösterilen uygulamayı açarak detaylı log kontrollerinizi sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri