Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Sözcüğü Grekçede felsefi bir kavramı belirtmek üzere ilk kez kullanan Efesli filozof Herakleitos, terimi, her şeyi yöneten değişmez yasa (logos) ya da yasalar (logoi), evreni düzenli bir bütün olarak kuran ve hareket ettiren, evrenin düzenini sağlayan evrensel yasalar, evrenin temeli olan evrensel zorunluluk olarak ...
Logos kavramı da Herakleitos tarafından ortaya atılan bir düşüncenin parçası olmaktadır.
Herakleitos'un öğretisinde doğa anlayışı; logos, devinim, ateş, kozmos, karşıtlık, çatışma kavramlarıyla açıklanır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunanaca'da söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. O'na göre varlığın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Herakleitos eserine logos ile başlıyor: "Bu her zaman var olan logos'u insanlar yalnızca işitmeden önce değil, işittikten sonra da anlamıyorlar.
İlgili 25 soru bulundu
Tarihsel perspektiften bakıldığında; “mythos” ve “logos” terimleri, Antik Yunan dünyasında, tanrıların ve tanrıçaların (gods, goddesses) efsanevî anlatılarından (mythos), rasyonel düşüncenin, felsefe ve akabinde de bilimin kademeli gelişimine (logos) intikali tanımlamak için kullanılır.
Heraklei- tos'un öğretisinde doğa anlayışı; logos, devinim, ateş, kozmos, karşıtlık, çatışma kavramlarıyla açıklanır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Arkhe : Arkhe, ülkemizin batı kıyılarında yaşamış olan Sokrates öncesi antik Yunan filozofların(doğa filozoflarının) “temel”, “ana madde” anlamında kullandıkları sözcüktür.
Thales'e göre arkhe yani ilk madde “su”dur.
Kranz'ın belirttiğine göre Thales açısından her şey tanrılarla doludur ve tanrısal olmayan hiçbir şey yoktur (Kranz, 2014: 36). Buradan çıkarılacak sonuç, suyun da tanrısal bir niteliğe sahip olduğudur.
Apeiron Anaksimandros'un arkhesidir. Anaksimandros tarafından bir arke olarak ortaya atılma nedeni, Anaksimandros'un çağdaşı olan Thales'in "su" arkesini yetersiz bulmasıdır.
Hıristiyanlık'ta, Hz. Îsâ'nın Tanrı'nın kendisine hulûl etmiş ezelî ve ebedî kelâmı olduğu inancını ifade eden terim. Kur'an'da Allah'ın sözü anlamında, ayrıca Hz. Îsâ'yı tanımlamakta kullanılan terim.
Logo nedir sorusunun cevabı; Bir marka, kurum, kuruluş, şirket, oluşum, topluluk yada fikri temsil eden ve içerisinde grafiksel ögeleri barındıran sembol yada şekillere verilen isimdir. Logo kendi içerisinde birden fazla gruba ayrılmaktadır, bu durumun nedeni ise tasarımlarda kullanılan tekniklerden dolayıdır.
Logo, bir ürüne ya da firmaya ait hizmetlerin harf ve resimsel öğeler kullanılması ile sembolleştirilmesidir. Bu sayede amblemden farklı olarak ayırt edici özellikler yanında bir de firmanın ismini yansıtmaktadır. Logo oluşturmada kullanılan fontlar daha önce tasarlanmış fontlardan da seçilebilmektedir.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Psikolojide logore veya logorrhoea (Antik Yunanca λόγος logos "kelime" ve ῥέω rheo "akmak" kelimesinden gelir) aşırı söz ve tekrarlamaya neden olan ve tutarsızlığa neden olabilen bir iletişim bozukluğudur.
Logos, ikna etmeye mantıksal bir yaklaşımdır. Logos, ikna etmek için insanların mantığına hitap etmek anlamına gelir. İkna etmek için örnekleme yoluna girmez, zaten olayları karşı tarafa mantık çerçevesinde aktarıyordur.
Matematik ile böylesine yakından uğraşan Pisagorcular, sayılardan edindikleri bilgileri genelleştirerek sayıları bütün varlığın ilkeleri (arkhe) yapmışlardır. -Sayıyı temel varlık, yani arkhe olarak duyu-üstü bir ilke ve maddeye zıt, onu sınırlandıran ve biçimlendiren bir ilke olarak kabul etmişlerdir.
Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina'da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.
Arkhe Ne Demektir? Arkhe(ἀρχή), Yunanca'da “başlangıç, ilk” anlamına gelen bir sözcüktür. Felsefede ise bu kavramın karşılığı “ana madde” ve ”ilk neden” olarak verilir çünkü bu sözcük insanlık tarihinin belki de en eski sorusunu oluşturmaktadır: “Evrendeki her şeyin varlığını sağlayan ilk neden nedir?”.
Özel olarak arkhe/unsur, her şeyin kendisinden çıktığı ilk tözü, ilk maddeyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Esasında 'arkhe' ile kastedilen bir öz, bir ilkedir; yoksa maddenin o bileşik hali değildir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Arkhé Projesi, Türkiye'nin bağımsız Sosyal ve Beşerî Bilimler kampüsüdür. Her yaz Şirince Kampüsünde felsefeden ekonomiye, tarihten gastronomiye uzanan geniş bir yelpazede yaz okulları düzenlemektedir.
Logos'un ilk anlamı us (akıl) ve bu usa (akla) dayanan sözdür. Daha sonra uyum, yasa, evren yasası, bilim ilkesi anlamlarını almıştır. Aynı zamanda rastlantı ve gelişigüzelliğin de karşıtıdır.
Özellikle son zamanlarda amblem kavramı ile sıklıkla karıştırılan logo veya logotype aslında, ürünleri, hizmetleri veya firmaları birbirinden ayırt edebilmek için yaratılan ve firmanın kimliği ile bütünleşen bir harf ve simge bütünlüğüdür.
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri