Bir bebek ya da çocuk ancak yeterli kilo almıyorsa, sürekli kusuyorsa, yemeği reddediyorsa ve iştahsızsa reflü hastalığı olduğunun düşünülmesi ve tedavi başlanması gerekir. Nadir hastalarda ise tedavi edilmediği için ilerleyen reflü tablosu, çocuğun gıdaları yutamıyor hale gelmesine neden olabilir.
Reflü hastalığı, tanısı doğru konulduktan sonra tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Çocuklarda reflü tedavisi
Reflü tanısı konan çocuk aşırı tok uyumamalıdır. Azar azar ve sık sık beslenmeli, reflüyü tetikleyecek baharatlı, acılı, yağlı ve kakaolu besinlerden uzak durmalıdır. Dar olmayan kıyafetler tercih edilmeli, başı yatarken yükseltilmelidir. Çocuk eğer kiloluysa zayıflaması sağlanmalıdır.
Eğer çocuğa reflü tanısı konulmuş ise tok bir şekilde uyumaması gerekmektedir. Az ve sık yemesi daha iyi bir seçenek olmaktadır. Baharatlı, acılı, yağlı ve kakaolu besinleri tüketmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte dar kıyafetlerden kaçınılması, yüksek bir yastık ile uyuması önerilmektedir.
Bebeklerde reflü tedavi edilmezse, kilo kaybı ve gelişme geriliğine neden olur. Yemek borusundaki tahrişe bağlı olarak ağrı ve iştahsızlığa yol açar. Uyku pozisyonundan kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle huzursuzluk görülebilir. Uykuya dalma ve sürdürmede zorluk yaşar.
İlgili 33 soru bulundu
Bebek ve çocuklarda GÖR bulguları oldukça hafiftir ve bir problem oluşana kadar fark edilemeyebilir. En belirgin şikâyet göğüste yanma hissi olmasına karşın çocuklar genellikle bu hissi tarif etmekte zorlanırlar ve yemekten sonra oluşan karın ağrısı ya da göğüste rahatsızlık hissi olarak ifade edebilirler.
Ancak nasıl ki ilk doğduğunda bebek başını tutamıyor ya da yürüyemiyorsa bu kapakçık da tam çalışmaz ve reflü ortaya çıkar. Bu durum üç aydan küçük bebeklerin yarısında, dört aylık bebeklerin yüzde 66'sında, 12 aylık bebeklerin ise yüzde 10'unda görülür ve büyüdükçe kendiliğinden geçer.
Büyük çocuklarda reflüyü arttıran çikolata, aşırı yağlı baharatlı, acılı, ekşili cips, ketçap, mayonez, hardal, soğan, sarımsak gibi gıdalar, asitli gazlı içecekler yasaklanmalıdır.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.
Doğumdan sonrası ilk 6 ay içerisinde bebeklerin yaklaşık %40 ile %60'ında görülen reflü hastalığı, çeşitli belirtiler ile gözlemlenen ve 6-12 ay arasında gerileyen bir hastalıktır.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü Kan Tahlilinde Çıkar mı? Reflü yemek borusu alt ucundaki gevşekliğe bağlı olarak mide asidinin yukarı kaçması durumu olduğundan tanısı en iyi endoskopiyle konur. Kan tahlillerinde reflü tanısını gösterecek bir test yoktur.
Reflü hastalığında tedaviye öncelikle ilaç tedavisi ile başlanır. Bu ilaç gruplarından ilki mide asidini yok eder böylece yukarıya asit içermeyen gıdalar çıkacağından şikayetler kaybolur. Diğer ilaç çeşidi ise şuruplardır. Bu şuruplar içildiğinde mide içeriğinin üzerinde kalır, böylece yukarıya öncelikle o sıvı kaçar.
İlaç tedavisinden fayda göremeyen ve ameliyat olacak kadar reflüsü ilerlememiş hastalarda ameliyat olmadan, endoskopik yöntemle tedavi olabilme avantajını sunmaktadır. Ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.
3. GAVISCON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: GAVISCON INFANT, 1-2 yaş arasındaki bebekler içindir. Prematüre bebeklerde veya tıbbi gözetim bulunan durumlar hariç bir yaşın altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır. GAVISCON INFANT, 24 saatte altı kereden fazla uygulanmamalıdır.
Reflü tanısı için öncelikle hasta şikayetleri göz önüne alınır. Fakat bazı hastalarda herhangi bir şikayet veya belirti gözlemlenemeyebilir. Genellikle reflü tanısı için yapılacak ilk tanı gastroskopidir. Gastroskopi ile mide kapağı incelenir, mide fıtığı olup olmadığına ve yemek borusundaki hasar durumu incelenir.
Reflü Öksürüğü Nedir? Reflü öksürüğü Gastroözefajial reflünün neden olduğu öksürüktür ve üst ve alt solunum yollarının kronik enfeksiyonlarına yol açar. Bunun yanında mide fıtığı ve yemek borusu divertikülleri de kuru öksürüğe yol açabilmektedir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Reflü öksürüğünün erişkinlerdeki prevalansının %5-41 arasında ol- duğu tahmin edilmektedir[37]. Çocuklarda reflü öksürüğünün kronik öksürük nedenleri içinde sıklığı %15 civarındadır[11-13,15,38].
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Mide içeriğinin yukarı çıkmasını engelleyen alt özofagus sfinkterinin sık aralıklarla gevşemesi sonucunda reflü oluşur. Bu kapakçığın direncinin azalması geçici ya da kalıcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri