Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Osmanlı Devleti zamanında "Devleti Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi" adıyla kullanılmaya başlayan kimlik belgesi, kişinin adı, anne adı, baba adı, milleti, mesleği, göz rengi ve boyu ile ilgili bilgileri içerecek şekilde düzenleniyordu.
28 Ekim 2000 tarihindeTürkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası tüm nüfus kayıtlarına verildi. Eylül 2000 tarihinde merkezi sunucu sistemi,depolama sistemi ve yedekleme sistemleri satın alınarak 16 Kasım 2000 tarihinde hizmete açıldı.
Türkçesi ve harf inkılabından sonra basılan Latin alfabesine uygun belgelerde bulunuyor. ilk nüfus cüzdanı Devleti Aliye-i Osmani tezkiresi dağıtılmaya başlanmıştır” dedi. Osmanlı Türkçesi ile hazırlanan ve 32 sayfadan oluşan nüfus cüzdanları 1929 yılına kadar kullanıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün uzun yıllardır yürüttüğü MERNİS uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır.
Bilindiği üzere ilk nüfus cüzdanı biraz ağırcaydı. Bu yüzden nüfus cüzdanını yanına alan yurttaşlar onu feslerinin altına koyuyorlardı ve Fes altında taşıyorlardı. Hatta bazıları fesin içine bile dikebiliyorlardı. Bu yüzden nüfus cüzdanlarına kafa kağıdı denmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
İlk TC Kimlik Numarası olduğu için '100000001' numarası verilmiştir. Doğrulama teknikleri ile 10. ve 11. rakamlar hesaplanarak bulunan 10000000146 Atatürk'ün TC Kimlik numarası olarak kayıtlara geçmiştir.
Kimlik numaralarının son 2 harfi, ilk 9 rakamının doğrulayıcısı özelliğine sahip. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basamağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir. Kimlik numaralarının ilk hanesi asla 0 olamaz. * T.C.
Neden çift sayı ile bitiyor? 11 haneden oluşan numaraların iki bölümü bulunuyor. Aslında kimlik numarası ilk 9 hane. Numaranın son iki hanesi ise, ilk dokuz hanenin “sağlamasını” yapıyor.
Türkiye'de, kimlik kartlarında yer alan din hanesi, kişinin hangi dini inanç veya mezhebe sahip olduğunu gösterir. Ancak bu bilgi, kişinin tercihine bağlıdır ve zorunlu değildir. Kimlik kartlarında resmi olarak tanınan dinler olan İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi dinler için seçenekler bulunur.
Bu bilgiler seri numarası, T.C kimlik numarası, soyadı, adı, doğum tarihi, baba adı, anne adı, doğrum yeri, medeni hali, dini ve kan grubu, kayıtlı olduğu yer ve veriliş nedeni şeklinde sıralanıyor. Yeni kimlik kartlarının çipi ayrıca eski nüfus cüzdanında bulunmayan sürücü belgesi ve elektronik imzayı da içeriyor.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarının kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu kütüktür.
E-Devlet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün "Ölen Kişi Bilgileri Sorgulama" hizmetini kullanarak ölmüş bir kişinin TC kimlik numarasını öğrenebilirsiniz. Adli makamlara başvuru yapmak: Ölmüş bir kişinin TC kimlik numarasına, miras davaları gibi yasal işlemler için ihtiyaç duyabilirsiniz.
Kimlik numarasının orta hanelerine göz atınca, aynı oranda artışlar burada da gerçekleştirilmiştir. Akrabalık bağları bulunan kişilere ait TC kimlik numaralarının ilk 3 hanesi aynı, sonraki 2 haneye hep +3 ilave edilerek gitmiş, sonraki 2 hane hep aynı, sonraki 2 hane ise -1 azaltılarak gitmiş.
T.C. Kimlik Numarası 11 basamaktan oluşan bir numaradır. Son iki rakamı doğrulama sayısıdır. Bu son iki basamak ilk dokuz basamaktan bir algoritma ile hesaplanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları, son haneleri hesaplamak için ilk 10 hane üzerinden bazı matematiksel işlemler yapılır. İlk 10 hane 1111111111 olan birinin kimlik numarasının son hanesi hesaplandığında, bu işlem sonucu elde edilen rakamların 11'e bölümünden kalan olarak bulunur. Sonuç 0'dır. Ancak T.C.
Abdülselam Deniz (18) adlı vatandaşın başına ilginç T.C. kimlik numarasından dolayı gelmeyen kalmadı. Genç adam birbirinden farklı kayıtlarda, 'emekli', 'Kıbrıs gazisi' ve 'dolandırıcı' olarak görünüyor ve hakkında açılmış pek çok dava nedeniyle hayatı mahkemelerde geçiyor.
Kimlik numaralarımızın son 2 hanesi ilk 9 rakamın sağlamasını yapıyor demiştik. Bu son iki rakamı farklı ele alarak sağlama çıkartabiliyoruz. İlk olarak 10. rakamın nasıl bulunduğuna bakalım: Kimlik numaranızın 1. 3. 5. 7. ve 9. hanelerini toplayın ve bunu 7 ile çarpın.
Atatürk'ün TC Kimlik numarası: 10000000146.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bankalarda yeni kimlik olmadan işlem yapılamayacak" dedi. Bakan Soylu, e-Devlet'ten yapılan işlem sayısına değinirken ayrıca bu yıl verilen ehliyet ve kimlik kartı sayılarını da duyurdu. Son dakika haberi: Eski kimlik kartlarıyla banka işlemleri dönemi sona eriyor.
Yürürlükteki mevzuat hükümlerince bir kişinin kim olduğunun ispatı niteliğindeki resmi kimlik kartları şunlar: TC Kimlik Kartı, resmi daireler veya iktisadı devlet teşekkülleri (KİT) tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartları, pasaport, evlenme cüzdanı (aile cüzdanı), askerlik belgesi, sürücü belgesi (ehliyet), ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri