İçindekiler:Su,beyaz şeker,aromalar(tarçın,karanfil), çeşidine göre renklendirici(e-122), natural blue (mavi mısır ekstraktı). Tarçın,karanfil içerir. Hazırlanışı:500 g ürün için 2,5 litre su ekleyip karıştırınız.
Lohusa şerbeti nasıl yapılır diye sorduğunuzda, birçok yerden birbirinden farklı tarifler bulabilirsiniz ama temel olarak kızılcık, kızamık ya da lohusa şekeri olarak anılan şeker, su, şeker, karanfil ve tarçın kullanmanız lohusa şerbeti yapmak için yeterli malzemeler aslında.
Lohusa şekeri ise, içinde kızılcık ya da kızamık şekeri bulunan lohusa şerbeti şekeri adı ile de bilinen kırmızı renkli bir boyadır. İçinde doğal boya, zencefil, tarçın, pancar şekeri, karanfil gibi baharatlardan oluşur.
Lohusa şerbetinin içindeki baharat karışımı ve şeker nedeniyle, anneye bir rahatlama hissi verdiği ve anne sütünün kalitesini artırdığı bilinmektedir. Lohusa şerbetinin ana maddesi ve renk vericisi olan lohusa şekeri, kızamık şekeri olarak biliniyor. Kızamık şekeri, baharatlarla harmanlanmış olarak satılıyor.
Şekeri, lohusa şekerini ve suyu tencereye koyun. Çubuk tarçınları ortadan ikiye bölerseniz, daha çok aroma verir. Karanfili tarçını ve zencefili mutfak tülbentine sarın ve tencerenin içine atın. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakikaya yakın kısık ateşte tutun.
İlgili 15 soru bulundu
Lohusa şekeri, toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alın. Karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Orta ateşte tüm şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Kaynaya şerbetin altını kısın ve ortalama 30 dakika daha kaynatmaya devam edin.
şeker ve şerbetin ismi eskiden saraylarda lohusa bayanları ziyarete gelen misafirlere ikram edilmesinden gelir. Aynı zamanda kızamık şekeri olarak ta bilinir.
Yaptığınız lohusa şerbeti yaklaşık 2 hafta içerisinde tüketilmelidir. Lohusa şerbetini uzun süre kullanabilmeniz için buzdolabında cam şişe içerisinde saklamanız gerekir.
Lohusa şerbeti, hem doğumdan sonra bebek görmeye gelen misafirlere ikram edilmesi amacıyla hem de doğum yapan kadınların sağlığı açısından faydalı bir şerbettir. Lohusa şerbetinin birçok faydası bulunmakla birlikte en önemli faydalarından birinin; anne sütünü daha kaliteli hale getirmesi ve arttırmasına faydalıdır.
Hazır ya da şeker halinde satın alınan şerbetler arasında da fiyat farklılıkları gözlemlenir. Lohusa şekerleri evde yapıldığı için daha taze bir şekilde tüketilebilir. Hazır lohusa şerbetleri ise direkt tüketilmeye uygun olduğu için öne çıkar. Her iki türlü alışveriş esnasında avantaj kazanmak mümkündür.
Nöbet şekerinin tadı rafine şekerden daha tatsızdır. Rafine şekere alternatif olarak tatlılarda, içeceklerde nöbet şekeri kullanılabilir. Nöbet Şekeri Faydaları Nöbet şekeri içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve aminoasitler sebebiyle oldukça faydalıdır.
Lohusa şerbeti de anne sütünü artırıcı etkiye sahip bir içecektir. İçerdiği tarçın, karanfil, zencefil ve karabiber karışımı annedeki süt üretimini uyarır. Aynı zamanda sütün kalitesini de artırır.
Kaya Şekeri (Nöbet Şekeri), şeker kamışından üretilmiştir. Şeker ve suyun birlikte kaynatılarak eriyik kıvam aldıktan sonra ortalama bir hafta süre dinlendirilmesi ile bu sürede kristal hale gelir. Saf hali bozulmadan tamamen doğal olarak üretilmiş şekerdir. Rafine edilmemiş ve katkı maddesi eklenmemiştir.
Lohusa şerbeti içeriği gereği yüksek miktarlarda kaloriye sahip olabilir. 1 bardak lohusa şerbeti aşağı yukarı 360 kalori içermektedir. Protein içeriği bakımından düşük fakat karbonhidrat içeriği bakımından oldukça yüksek bir besindir. Bu da lohusa şerbetinin vücuda enerji sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Şimdiye kadar ki yapılan araştırmalar sonucunda nöbet şekerinin aşırı tüketilmemesi halinde, herhangi bir zararı görülmemektedir.
Örneklendirmek gerekirse, nöbet şekeri, ağız içerisinde çıkan rahatsız edici yaraların azaltılmasında ve giderilmesinde kullanılır. İnsanların büyük bir kısmında oluşan, çıktığı andan itibaren yaşam kalitesini ciddi manada düşüren aft yaralarına karşı doğal bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir.
Ekstra olan sıvıların içinde adı üstünde lohusa şerbetini deneyebilirsin. Diğer isimleriyle (kaynayarak pişmesinin yanında, kaynar kaynar içildiği için adını aldığı) kaynar veya kızamık şekeri olan bu şerbet bana güzel süt yapıyor mesela.
İkram ederken servis edeceğiniz bardakların üzerine ince çekilmiş badem veya ceviz serpebilir, lohusa şerbeti sunumunu güzelleştirebilirsiniz. Lohusa şerbetini ikram ederken yanına tatlı ya da kuru yemiş ikram etmekte uygun olabilir.
Doğum yapan annenin sütünü artırabiliyor ve anne sütünü bebek için çok daha lezzetli hale getirdiği söyleniyor. Son derece doğal ürünlerle hazırlandığında sütün kalitesini artırır. En güzel nedenlerden biri de bebekte gaz oluşmasının önüne geçmesidir. Şerbet, anneyi rahatlatır.
Kaynar (Lohusa Şerbeti) Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm tane ve kabuk baharatlar ayrı ayrı 4 veya beş parçaya ayıracak kadar iri dövülür, daha sonra dövdüğümüz malzemeleri suyu şekeri koyup 3 saat kaynatıyoruz daha sonra soğuyunca süzüyoruz. Sıcak olarak bardaklara koyulur. Üzerine iri dövülmüş ceviz serpilerek ikram edilir.
Nöbet şekeri kan dolaşımını arttırır. Boğaz ağrısı ve tahrişi durumunda oluşan geniz akıntısına faydalıdır aynı zamanda farenjiti de iyileştirir. Çocuk ve bebeklik döneminde tüketilmesi zeka gelişimini destekler. Mesane taşının düşürülmesine yardımcı olur.
Bronşit, astım, nezle gibi hastalıklarda üst solunum yollarını açan ve boğazdaki mukusu temizleyen bu şeker, çocuklarda gece ortaya çıkan öksürük nöbetleri için oldukça etkilidir. Pastil gibi ağızda emilerek tüketilen nöbet şekeri, ses kısıklığını da önlemeye yardımcı olur.
Nöbet şekeri, şeker kamışı ve palmiye ağacı özünden elde edilir ve günlük hayatta kullandığımız şeker kıvamına daha gelmemiş halidir. Diğer bir ismi kaya şekeri olarak da bilinir. Yani hiçbir işlem görmemiş rafine edilmemiş şekerdir. Şekli kristallere benzeyen küp şekillerindedir.
Kızamık şekeri, yapımında çoğunlukla tarçın, karanfil gibi aroma verici baharatlar, su, şeker, doğal gıda boyaları kullanılan ve sulandırılarak tüketilen bir şeker türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri