Geleneksel bir içecek olan bu lezzetli şerbeti doğum yaptığınız mevsime göre misafirlerinize sıcak ya da soğuk olarak ikram edebilirsiniz. Lohusa şerbeti hem hastane hem de eve gelen misafirlerinize gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz.
Lohusa şerbetinin sunumu içinse şık bir karaf ve özel kadehler kullanabilirsiniz. Doğum sonrası ikramlıklarının olmazsa olmaz bir diğer ürünü ise bebek şekeri ve çikolatasıdır.
Bebek çikolatası doğum sonrasında hastaneye veya eve gelen misafirlere ikram edilir. Çikolata ikramı hem nezaket açısından hem de bebeği görmeye gelen misafirlere tatlı bir şey ikram edilmesi açısından da oldukça önemli bir geleneğimizdir.
Lohusa şerbeti aynı zamanda bebeği ve anneyi ziyarete gelen misafirlere özel şerbet bardaklarıyla ikram edilir. Bu geleneğin Osmanlı saraylarına dayandığı bilinmektedir. Padişahın çocukları doğduğunda,özelikle doğumdan sonraki üçüncü gün sadrazama şerbet yollanırdı.
Yaptığınız lohusa şerbeti yaklaşık 2 hafta içerisinde tüketilmelidir. Lohusa şerbetini uzun süre kullanabilmeniz için buzdolabında cam şişe içerisinde saklamanız gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Lohusa şerbeti Osmanlılarda lohusa döneminde saraya gelen misafirlere verilen tatlı bir içecektir. Günümüzde de bebeği yeni doğanlar akrabaya, eşe, dosta bu şerbetten dağıtırlar. Lohusa şerbetinin anne sütünü arttırdığı ve daha kaliteli hala getirdiği söylenmektedir.
Lohusa şerbeti de anne sütünü artırıcı etkiye sahip bir içecektir. İçerdiği tarçın, karanfil, zencefil ve karabiber karışımı annedeki süt üretimini uyarır. Aynı zamanda sütün kalitesini de artırır.
Doğum yapan annenin sütünü artırabiliyor ve anne sütünü bebek için çok daha lezzetli hale getirdiği söyleniyor. Son derece doğal ürünlerle hazırlandığında sütün kalitesini artırır. En güzel nedenlerden biri de bebekte gaz oluşmasının önüne geçmesidir. Şerbet, anneyi rahatlatır.
Çoğu yörede karşımıza çıkan “Lohusa şerbeti” Trakya yöre mutfağında da doğum gelenekleri çerçevesinde hazırlanan bir içecektir. Yeni bebeği olan annelerin sütünün çoğalması için hazırlanan şerbet, bebek görmeye gelenlere ve bebek mevlidi sırasında ayrıca ikram olarak sunulur.
Lohusa şerbeti, hem doğumdan sonra bebek görmeye gelen misafirlere ikram edilmesi amacıyla hem de doğum yapan kadınların sağlığı açısından faydalı bir şerbettir. Lohusa şerbetinin birçok faydası bulunmakla birlikte en önemli faydalarından birinin; anne sütünü daha kaliteli hale getirmesi ve arttırmasına faydalıdır.
Doğumdan sonra ziyarete giderken hediye götürmek yaygın olarak uygulanan bir gelenektir. Anne babanın mutluluğuna ortak olmak için çiçek, tatlı ve benzeri ikramlar götürülür. Bunun yanı sıra bebeğe özel olarak hediyeler de alınır.
İnanışa göre; lohusa kadınların, kırmızı kurdele takarak "al basması"ndan korunması amaçlanıyor. Al basması; anneye zarar verebileceği düşünülen kötü varlıklar ve kötü enerji demek oluyor.
Hazır ya da şeker halinde satın alınan şerbetler arasında da fiyat farklılıkları gözlemlenir. Lohusa şekerleri evde yapıldığı için daha taze bir şekilde tüketilebilir. Hazır lohusa şerbetleri ise direkt tüketilmeye uygun olduğu için öne çıkar. Her iki türlü alışveriş esnasında avantaj kazanmak mümkündür.
- Eğer şerbet elbiseye değilde halının üzerine döküldüyse yapmanız gereken çok kolay. Bunun için ılık su ve şampuan kullanmanız gerekir. Halının üzerine ılık su ve şampuan koyun ve temiz bir bezle silin. - Şerbet lekesini çıkarmak için sodada kullanabilirsiniz.
Bebek hastanede yattığı süre boyunca düzenli muayenesi, tartı takibi yapılır ve anne sütü ile beslenmesi konusunda gerekli destek verilir. Ayrıca sarıklık açısından da yakından takip edilir. Taburculuk sonrası da rutin kontrollerle tartı alımı ve sarılığı takip edilir.
Yurdakul, E. (2017).Lohusa Şerbeti/ Şifa Çayı /Kaynar Tarifi.
Kaynar (Lohusa Şerbeti) Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm tane ve kabuk baharatlar ayrı ayrı 4 veya beş parçaya ayıracak kadar iri dövülür, daha sonra dövdüğümüz malzemeleri suyu şekeri koyup 3 saat kaynatıyoruz daha sonra soğuyunca süzüyoruz. Sıcak olarak bardaklara koyulur. Üzerine iri dövülmüş ceviz serpilerek ikram edilir.
Bu dönemde kilo vermeye yönelik diyet yapılması önerilmez. İnanılanın aksine, baklava ve lokum gibi şeker miktarı yüksek besinlerin, mayalı hamur işlerinin süt artırıcı etkisi bulunmamaktadır. Bu gıdalar yalnızca kilo alımına yol açar.
Lohusa sepeti hazırlamak kolay. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sepetinizde olmazsa olmaz sayılan lohusa pijama, lohusa gecelik, lohusa sabahlık, lohusa terliğii ve tacı ve bebek kıyafetleri ile lohusa şerbeti de sepetiniz içinde yer almalıdır.
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Aşırı şeker ve şekerli gıda tüketimi süt yapımından daha çok annenin gereksiz kilo alımına neden olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül anne için en iyi tatlı alternatiflerinin sütlü tatlılar, hafif pekmez veya bal ile tatlandırılmış meyve tatlıları, hoşaf ve kompostolar olduğunu söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri