Uzun yıllardır kullanılan, aktarlardan kolayca temin edilebilen bu kırmızı renkli şekerin içindeyse, karanfil başta olmak üzere farklı baharatlar, şeker ve doğal boya bulunuyor. Bu şeker, şerbet yapımının dışında bazı tatlıların yapımında da renk vermesi amacıyla kullanılıyor.
Ekstra olan sıvıların içinde adı üstünde lohusa şerbetini deneyebilirsin. Diğer isimleriyle (kaynayarak pişmesinin yanında, kaynar kaynar içildiği için adını aldığı) kaynar veya kızamık şekeri olan bu şerbet bana güzel süt yapıyor mesela.
Kızamık şekerinin içerisinde musluk suyu, toz şeker, bazı renklendiriciler,, doğal aromalar ve sitrik asit gibi maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler, direk olarak kızamık şekeri farklı renklerinin ve farklı çeşitlerinin de olduğunu göstermektedir.
Şimdiye kadar ki yapılan araştırmalar sonucunda nöbet şekerinin aşırı tüketilmemesi halinde, herhangi bir zararı görülmemektedir.
Lohusa şekeri ise, içinde kızılcık ya da kızamık şekeri bulunan lohusa şerbeti şekeri adı ile de bilinen kırmızı renkli bir boyadır. İçinde doğal boya, zencefil, tarçın, pancar şekeri, karanfil gibi baharatlardan oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
-Kızamık şekerini, şekeri ve 15 bardak suyu kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra 25 dakika kısık ateşte kaynatın. -Diğer malzemeleri (havlucan, zerdeçal,zencefil, tarçın, karanfil ve muskat) ekleyin ve kısık ateşte 25-30 dakika daha kaynatın.
Kızamık şekeri, yapımında çoğunlukla tarçın, karanfil gibi aroma verici baharatlar, su, şeker, doğal gıda boyaları kullanılan ve sulandırılarak tüketilen bir şeker türüdür.
Lohusa şerbeti de anne sütünü artırıcı etkiye sahip bir içecektir. İçerdiği tarçın, karanfil, zencefil ve karabiber karışımı annedeki süt üretimini uyarır. Aynı zamanda sütün kalitesini de artırır.
Yaptığınız lohusa şerbeti yaklaşık 2 hafta içerisinde tüketilmelidir. Lohusa şerbetini uzun süre kullanabilmeniz için buzdolabında cam şişe içerisinde saklamanız gerekir.
Şekeri, lohusa şekerini ve suyu tencereye koyun. Çubuk tarçınları ortadan ikiye bölerseniz, daha çok aroma verir. Karanfili tarçını ve zencefili mutfak tülbentine sarın ve tencerenin içine atın. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakikaya yakın kısık ateşte tutun.
♡Lohusa şekerini, toz şekeri, ve suyu tencereye alalım. Tamamen isteğe bağlı karanfil, tarçın, zencefili bir tülbent parçasına sarıp tencerenin içine atın. Kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dk kadar kısık ateşte kaynamaya devam etsin. Sonra ocaktan alalım.
Lohusa şekeri, toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alın. Karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Orta ateşte tüm şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Kaynaya şerbetin altını kısın ve ortalama 30 dakika daha kaynatmaya devam edin.
İçindekiler:Su,beyaz şeker,aromalar(tarçın,karanfil), çeşidine göre renklendirici(e-122), natural blue (mavi mısır ekstraktı). Tarçın,karanfil içerir. Hazırlanışı:500 g ürün için 2,5 litre su ekleyip karıştırınız.
Mardin yöresine has olan mavi renkli badem şekerine, renk veren bölgede yetişen Lahor ağacından elde edilen kök boyadır. Bademler şeker eriğinden elde edilen şerbetin içerisine batırılır.
Nöbet şekerinin tadı rafine şekerden daha tatsızdır. Rafine şekere alternatif olarak tatlılarda, içeceklerde nöbet şekeri kullanılabilir. Nöbet Şekeri Faydaları Nöbet şekeri içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve aminoasitler sebebiyle oldukça faydalıdır.
Lohusa şerbeti genellikle misafirlere soğuk olarak ikram edilir. Annelerin soğuk içmemesi tavsiye edilir ve oda sıcaklığında tüketmesi faydalı olacaktır. İkram ederken servis edeceğiniz bardakların üzerine ince çekilmiş badem veya ceviz serpebilir, lohusa şerbeti sunumunu güzelleştirebilirsiniz.
Lohusa şerbetinin bilinen ciddi bir zararı yok, bu yüzden rahat olabilirsiniz. Ancak tabii ki yapımında genel olarak şeker kullanıldığı için başta diyabet hastalığı olanlar olmak üzere kronik ve ciddi bir rahatsızlığı bulunanların mutlaka ölçülü bir şekilde tüketmesi, doktorlarına danışarak hareket etmesi önemli.
Kaynar (Lohusa Şerbeti) Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm tane ve kabuk baharatlar ayrı ayrı 4 veya beş parçaya ayıracak kadar iri dövülür, daha sonra dövdüğümüz malzemeleri suyu şekeri koyup 3 saat kaynatıyoruz daha sonra soğuyunca süzüyoruz. Sıcak olarak bardaklara koyulur. Üzerine iri dövülmüş ceviz serpilerek ikram edilir.
Kardiyovasküler sistemin çalışmasına olumlu etkisi olan kızılcık suyunun hamileler tarafından düzenli tüketilmesi önerilir. Hamilelikte düzenli kızılcık suyu tüketimi, bebeğin gelişimi açısından olan zaruri olan karoten, folik asit, A, K,E, H, PP gibi vitaminleri ve fosfor, demir gibi sayısız mineralleri içerir.
Geleneksel bir içecek olan bu lezzetli şerbeti doğum yaptığınız mevsime göre misafirlerinize sıcak ya da soğuk olarak ikram edebilirsiniz. Lohusa şerbeti hem hastane hem de eve gelen misafirlerinize gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz.
Hazır ya da şeker halinde satın alınan şerbetler arasında da fiyat farklılıkları gözlemlenir. Lohusa şekerleri evde yapıldığı için daha taze bir şekilde tüketilebilir. Hazır lohusa şerbetleri ise direkt tüketilmeye uygun olduğu için öne çıkar. Her iki türlü alışveriş esnasında avantaj kazanmak mümkündür.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Kahverengi Pirinç
Bazı araştırmalar kahverengi pirincin anne sütünü artırmada etkili olduğunu söylüyor. Süt üretimini sağlayan hormonları uyarır. Enerji vererek anneye de büyük yarar sağlar. Yanında sebzeyle pilav ya da lapa olarak yenilebilir.
Geleneklerimize işlemiş bu tadın ana malzemesi lohusa şekeri ise yemeklere renk vermek için dahi kullanılıyor. Lezzetini arttırmak için yaparken içine çubuk tarçın ve karanfil de eklemeyi ihmal etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri