Emziren annelerin bu süreçte normal gereksinimlerinden daha fazla su tüketmeleri gerekir. Anne sütünü arttırıcı en temel öge kesinlikle bol miktarda sıvı alımıdır. Gün içerisinde 2,5- 3 lire su ve şekersiz sıvı tüketen annelerin süt verimi artmaktadır.
Anne süt üreterek bunu bebeğine verdikçe, vücudu bir yandan sıvı kaybeder. Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
Emzirenlerin yememesi gerekenler listesi şöyle: Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Sıvı alımının günde ortalama 3 litre (10-12 su bardağı) kadar olmalı ve özellikle hafif ve doğal içecekler (su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli komposto ve limonata, meyve suları, süt vb.) şeklinde tercih edilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır. Doğumdan 10 gün sonra hafif egzersizlere başlanmalıdır. Yeterince hareket ederek ve egzersiz yaparak, bağırsakların çalışması sağlanmalıdır.
Loğusa ve al basması
Doğumdan sonra loğusa kadının sütünün hemen gelmesi ve bol olması için tatlı ve sulu şeyler yedirilir ve içirilir. Loğusa kadına ağır işler yaptırılmaz ve üzüleceği şeyler söylenmez. Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz.
Doğumdan 6 saat sonra sıvı besinler alınabilir. Daha sonra katıya geçilecektir. Bebek sık sık emzirilmelidir.
Doğumdan sonra ilk 6 hafta, cinsel ilişkinin yasak olmasının sebebi ise doğumdan sonra genital organların kendini tamamen toparlaması, kanamaların son bulması, epizyotomi veya doğumda bir yırtık oluşmuşsa bunların iyileşmesi içindir. Bu dönemde ilişkiye girmek yasaktır.
Nescafe, doğum sonrasında anestezinin ve gazın atılmasını kolaylaştırır. Soğuk içeceklerden ve besinlerden bir süre uzak kalarak bağırsaklarınızın rahatlamasına yardım edebilirsiniz.
Doğum sırasında yemek yemek ve su içmek zararlı değildir. Kadınlar özgürce hareket edebilirler. Aslında kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre, doğumda yemek yemenin ve su içmenin herhangi bir fayda veya zararı görülmemiş. Güçsüz kalmanıza değmez, zaten canınız yemek yemek istemeyebilir, bu çok normal.
Gece terlemelerinin sebebi doğum sonrası değişen hormonlarınızdır. Gebelik boyunca östrojen ve progesteron hormonu yükselir. Doğum sonrası seviyeler düşer. Düşük östrojen menopazdaki gibi terleme, duygu bozukluğu ve vajinal kuruluk gibi belirtiler gösterir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.
Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
Anne sütünün yüzde 90'a varan kısmını oluşturan su, anne sütü üretiminin artması için önemli bir besin. Çünkü susuz bir vücutta süt üretimi de daha az oluyor. Emzirme döneminde günlük ihtiyacınızdan 1 litre daha fazla su içmeye özen gösterin.
Zaman zaman vücudu haz ve orgazma elverişli hale getirmek için masturbasyon gereklidir. Özellikle doğum sonrasında genital bölgenin hissiyatı ve hassaslık düzeyini algılamak için de etkili bir yönetem olarak kullanılabilir.
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır.
Biriyle sevişmek günah mıdır? Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur. Ancak sevişmek ile zina etmeden yapılan işlemler anlamında ise, o zaman zina olmamakla beraber Allah'ın yasakladığı bir iş olduğundan zina olmasa da yine haram işlenmiş olur.
Doğumdan sonra bir iki gün tuvalete çıkma gereksinimi duymayabilirsiniz. Doğumdan sonra ne kadar erken ayağa kalkıp yürürseniz bağırsak hareketleri de o kadar çabuk başlar.
Sırayla kanama kontrolü yapılarak 7 kat kesi yapılır. Önce cilt, cilt altı ,fasya,kaslar,dış karın zarı,rahim üstündeki zar ve rahimin kas tabakası sırayla ve dikkatli bir şekilde kesilir.
Karın bölgeniz ve dizinize kadar olan sahanın antiseptik solüsyonla silinmesi ve örtülmesi sonrası sezaryen operasyonuna başlanır. Bu işlemde karnınızın alt bölgesine yaklaşık 11-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır.
Kötü kokulu bir akıntı enfeksiyon belirtisidir. Özellikle beraberinde karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler de söz konusu olduğunda sıklıkla endomiyometrit (rahim ve rahim iç zarı enfeksiyonu) söz konusudur.
Geçmişten günümüze aktarılan birçok bilgi, çevre yönlendirmelerinin genç anne babaları ve bebeği zor duruma düşürdüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Erdel Yılmaz “Bebek 40 günü doldurmadan da dışarı çıkarılır, sarı giydirmenin sarılığa karşı hiçbir etkisi yoktur.
Eğer bir bebek kırkı çıkmadan dışarı çıkarılırsa hasta olacağına inanılır. Bu söylenti eskiden kalmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri