Emziren anneler arasında, “Emziriyorum, bu nedenle hamile kalamam.” gibi bir görüş yaygındır; fakat bu, nispeten yanlış bir görüştür. Her ne kadar emziren bir annenin hamile kalma ihtimali belli bir süreye kadar düşse de emzirmek bir korunma yöntemi değildir.
Halk arasında sezaryen doğum sonrasında daha uzun süre cinsel yasaklama olduğu düşünülüyor. Ama bu çok yanlış bir bilgi ve inanıştır. Normal doğumda olduğu gibi sezaryen doğum sonrası da 6 hafta yani 40 gün beklenmesi yeterlidir.
Şunu unutmamak gerekir anne bebeğini emzirmiyorsa doğumdan 4-6 hafta sonra yumurtalık fonksiyonları geri döner ve yumurtlama meydana gelebilir. Bu nedenle eğer yeniden hamile kalınması planlanmıyorsa mutlaka korunmak gerekir.
Emzirme olsun veya olmasın, gebelikte baskılanan yumurtlama, doğum sonrası ortalama 42. Günde geri gelir ve başlar. Emziren annelerde ise emzirme süresince yumurtlama başlamayabilir. Bu adet görmeye de yansır. Emziren anne 2 ay kadar erken bir dönemde adet görmeye başlayabilirken, 18. Aya kadar görmeyebilir de.
İlgili 18 soru bulundu
Doğum sonrası ilk cinsel ilişkide gebe kalınabileceği unutulmamalıdır. Çiftler, doğurganlığın düzenlenmesi konusunda danışmanlık alarak yöntem kullanmaya başlamalıdır.
Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra başlayabilir. Yumurtlama ise ortalama doğum sonrası 6. Haftada geri gelir.
Her kadın doğum sonrası lohusalık yani toparlanma süreci içine girer. Bu dönem içinde cinsel ilişkiye girmek çok zorlu bir süreç olur. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Bunun için şunu söyleyebilirim, adet döneminden bir hafta öncesi ve adet dönemi dahil ve adet döneminden bir hafta sonrası en koruyucu olan dönemdir. Bu dönemlerde gebe kalmanız hemen hemen imkansız denebilir.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür.
Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur. Anne ve bebek, doğum sonrası 40 gün süreyle birçok hastalığa ve mikroba açık hâldedir. Bu gelenek ile her ikisi de kırklanarak bu süreci üzerlerinden atarlar.
Doğum sonrası 6-8 haftalık yumurtlamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra adet kanaması görülür. Adetlerin kadınlarda düzenli hale gelmesi de birkaç kez adet dönemi yaşanmasını gerektirir. Emziren anneler, emzirmeyenlere göre daha da geç adet kanaması yaşar.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Çocuğun bulunduğu odada ilişkiye girmek çocuk uyuyor olsa bile günah mıdır? Hayır, öyle bir günah yoktur.
Loğusa kadına ağır işler yaptırılmaz ve üzüleceği şeyler söylenmez. Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Emzirmeyen annelerin adeti en erken 2 hafta, en geç 6 haftayla başlar. Eğer bu süre daha çok uzarsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Emziren annelerde ise bebeğinizi emzirmeyi ne zaman bırakırsanız adetiniz de hemen hemen o zamanlarda başlayacaktır veya düzene girecektir.
Doğumdan sonra adet kanaması ne zaman olur? Yeni annelerin önemli bir bölümü doğumdan sonra hemen adet olmayacaktır. Doğum sonrası adet düzensizliği endişe verse de anne adaylarının korkması gereken bir durum değildir. Yeni doğan bir kadında adet kanamasının yeniden başlaması 8-16 hafta arasında sürecektir.
“Ertesi gün hapı” iki değişik ilaç olarak vardır. Bunlardan biri, cinsel ilişkiyi takiben en fazla 72 saat (3 gün) içerisinde etkilidir ve diğeri cinsel ilişkiyi takiben en fazla 120 saat (5 gün) içerisinde etkilidir. “Ertesi gün hapı”nı eczaneden reçetesiz alabilirsiniz.
Doğum kontrol hapları kadının yumurtlamasını engelleyerek gebeliği önler. Doğum kontrol yöntemleri içinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Haplar düzenli kullanılırsa gebelikten korunmada %99 etkili olur.
Hamilelik sonrası annede meydana gelen hormonsal değişimler 6 hafta yani 40 gün sonunda normale döneceğinden, lohusalık dönemi boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir. Doğumdan sonraki 6 haftada genital organlar eski haline geri döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri