Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir.
Bebeklerin kemik ve kas gelişimi için faydası yüksek olan peynir, aynı zamanda annenin hamilelikte yaşadığı sağlık sorunlarını da tolere eder.
İlgili 32 soru bulundu
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Ana ve ara öğünler kaçırılmamalı, Protein bakımından zengin gıdalar tüketilmeli, yağ ve karbonhidratlı gıdalar ölçülü tüketilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır. Doğumdan 10 gün sonra hafif egzersizlere başlanmalıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peynir bebeğe gaz yapar mı? Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Akşam Yemeği:
8 yemek kaşığı sebze yemeği. 1 kase yoğurt / 1.5 bardak ayran / 1 kase cacık. Bol yeşillikli salata. 2 ince dilim tam buğday/çavdar/kepek ekmeği veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı
Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
Kırklı kadınların ve çocukların yanında gece ve gündüz daima bir insan bulundurulur ve yatırılır ve bu müddet içersinde ışık katiyen söndürülmez. Yalnız bırakıldığı veya ışık söndürüldüğü takdirde “al basmasından” loğusanın ve çocuğun boğulup öldürülmesinden korkulur.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
1- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor. 2- Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Lohusalık, doğum eylemi bittikten sonra plasenta ve zarlarının ayrılmasından sonraki 6-8 (42 gün) haftalık dönemi kapsar. Bu sürenin sonunda gebelikte meydana gelen tüm değişiklikler gebelik öncesine döner. Lohusalık döneminde anne ve bebeğin hastalıklardan korunması için özenli bir bakıma ihtiyacı bulunmaktadır.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
”40 gün sonra 3 kapı gezerek 40 uçurması yapılması”
Niğde Dr. Doğan Baran Doğum ve Çocuk Sağlığı Hastanesi'nde Elif Su adlı torunu ile ilgilenen Sabır Kılınç (58), torunu kırk günü doldurduğunda ”kırk uçurmasını” yani evden dışarı çıkartacaklarını, bunun gelenek ve görenekleri olduğunu ifade etti.
Bu süreç hastalığın nekahat dönemine benzer. Lohusalık dönemi içerisindeki bir kadına en az yeni doğan bebek kadar özen göstermek gerekir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit eder boyutta olabilir. Bunun için halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü kullanılır.
Doğum sonrası terleme, doğumdan sonraki birkaç hafta ve ilk bir aya kadar devam edebilir. Emziren annelerde östrojen seviyesi daha düşük olacağı için terleme biraz daha uzun sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri