Lohusalığı sona eren kadının gusletmesi farzdır. Gusletmedikçe belirtilen ibadetleri edâ edemez. Cinsel ilişkinin cevazı için nifas kanı kesildikten sonra kadının gusletmesi veya Hanefîler'e göre bir namaz vakti kadar sürenin geçmesi gerekir.
Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Kuşkusuz ki sorunsuz sürdürülebilen cinsellik, değişen bedenine rağmen kadının kendini yeniden arzulanabilir, çekici ve beğenilir hissetmesini sağlamakta ve ruh sağlığını olumlu etkilemektedir. Bebek için de tutku, aşk, sevgi ve yakınlık içeren bir ortamda büyümek önemlidir.
Kırk gün dolmadan lohusalık kanaması kesilen kadın, boy abdesti alır ve ibadetlerini yapmaya başlar.
el Cevab: Lohusa kadınlar kanama bitince gusül abdesti alıp normal hayatlarını yaşarlar. Evlilik ilişkisi, namaz, oruç, hac fiilleri vs. fiilleri yapmaları caiz olur.
İlgili 30 soru bulundu
Sezaryenden sonra rahimden kan gelmezse kadın ilk fırsatta guslederek lohusalık (nifas) hâlinden temizlenir. Rahimden kan gelirse, kanın kesilmesinden sonra gusletmesi gerekir (Serahsî, el-Mebsût, 3/210; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/60-108).
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Lohusalıkta ilk günler adet kanamasına benzer devam eden kanama, ilerleyen günlerde pembemsi, kahverengi ile devam ederek sarımtırak ve beyaz bir görünüm alarak biter. Bu süreç genellikle doğumdan 20-25 gün sonraya kadar sürer.
Doğumdan kaç gün sonra eşler yakınlaşabilir? - Lohusalık hali en fazla 40 gün devam eder. Eğer kanama 40 günden fazla sürerse, fazla olanı istihazadır. (Yani dini açıdan ibadete ve cinsel yakınlığa engel olmayan bir kanama sayılır) bu kanama 40 gün önceden de kesilebilir.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
-Âdet hâlinden (hayızdan) ve kadının anüsünden uzak durduğu sürece- karı ve kocanın diledikleri şekilde cinsel yönden birbirinden faydalanabilirler.Dolayısıyla kocanızın eliyle tatmin olmanız, kocanızın da sizin elinizle tatmin olmasında bir sakınca yoktur.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Lohusalık olarak adlandırılan bu dönemde cinsel ilişki yasaktır. Altı haftanın sonunda anne fiziksel olarak cinsel birlikteliğe hazır olur ve ilk üç ayın ardından cinsel istek normale döner.
Çocuğun bulunduğu odada ilişkiye girmek çocuk uyuyor olsa bile günah mıdır? Hayır, öyle bir günah yoktur.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Gerek bu nedenlerden gerek de fiziksel ve duygusal anlamda yaşanabilecek sıkıntıların dışında dinen ne zaman eşle yakın temasta bulunulabileceği bilinmelidir. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır.
Doğum Sonrası Rahim
Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler.
Bu süre sezaryen de olsa, normal doğum da olsa yine 6 haftadır. Doğumdan sonra ilk 6 hafta, cinsel ilişkinin yasak olmasının sebebi ise doğumdan sonra genital organların kendini tamamen toparlaması, kanamaların son bulması, epizyotomi veya doğumda bir yırtık oluşmuşsa bunların iyileşmesi içindir.
' Sezaryen sonrası cinsel ilişki, serviks yani rahim ağzı kapanmadan gerçekleşirse riskli olabilir. Bu riski azaltmanın en iyi yolu, altı haftalık sürenin geçmesini beklemektir. Bebeğin doğumundan sonra cinsel ilişkinin güvenli bir şekilde devam etmesi için serviksin kapanması gerekir.
Lohusalık süresi, kanın kesilmesiyle son bulur. Lohusalığın asgarî süresi yoktur. Azamî süre ise kırk gündür. Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır.
Emziren kadınların fiziksel açıdan cinsel ilişkiye girmelerini engelleyecek herhangi bir neden yoktur.
Ölü Doğum Sonrası Bir Yıl İçinde Yeniden Hamile Kalmakta Sakınca Bulunmuyor. Lancet 'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ölü doğumdan sonra tekrar hamile kalmayı geciktirmek için hiçbir neden yok.
Hamileliğinizde bu gibi bir risk mevcutsa doktorunuz bilgi verecektir. Ayrıca amniyon suyunun gelmesi halinde de herhangi bir enfeksiyonun önüne geçmek için cinsel ilişkiye girilmemeli ve hemen hastaneye başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri