Meram ilçesi sınırları dâhilindeki Abdülaziz Mahallesi, Muzaffer Hamit Sokağı'nda, Konya Lisesinin kuzeyinde yer alan mescit ve türbe, halk arasında Tahir ile Zühre Mescidi olarak anılmasının yanında Arzu ile Kanber ve Dön Baba Mescidi, ayrıca banisine atfen Sahip Ata Mescidi olarak da bilinmektedir.
Vezir Sahip Ata'nın Konya'da Beyhekim Mahallesinde bulunan mescidi, “Dön Baba Tekkesi”, “Tahir İle Zühre Mescidi” veya “Arzu İle Kanber Tekkesi” gibi değişik isimlerle tanınır1. Mescit, bugün, Meram İlçesi, Beyhekim Mahalle- sinde Gazi Lisesinin kuzeyindedir.
Tahir ile Zühre, bir Türk anonim halk hikâyesidir. Padişahın kızı olan Zühre ile vezirin oğlu Tahir'in ölümle son bulan aşk yolculuklarını anlatır. İkilinin birleşmesi Zühre'nin annesi tarafından kati süratle engellenir. Sürgün edilen Tahir, Zühre'nin başka biriyle evlendirileceğini öğrenince geri döner.
Tahir ile Zühre Kitap Açıklaması
Tahir ile Zühre; hepimizin bildiği, toplum hafızasında yer eden, kuşaktan kuşağa aktarılan ve anlatıcısı genellikle ozanlar olan bir halk hikâyesidir.
Kıbrıs Türk halkı arasından derlenmiş çeşitli sözlü anlatmalar içerisinde halk hikâyeleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu halk hikâyelerinden bir tanesi de Tahir ile Zühre hikâyesidir.
İlgili 33 soru bulundu
Anadolu'da geçen Tahir ile Zühre hikâyesinde âşıklar birbirine kavuşamaz, efsane olurlar. Tahir, Kürt insan hakları mücadelesini Zühre'ye duyduğu aşkla yaptı, korkmadı, geri adım atmadı, haksızlığa karşı durdu.
Bir aşk hikâyesi ve destanı olan Tahir ile Zühre'nin konusu özetle şöyledir: Eski zamanda bir padişahın hiç çocuğu olmaz. Hekimler ve ilâçlar onun bu derdini tedavi edemezler.
Gafili, hikâyeyi, sazı olmadan, gezerek ve meddah usulü anlatmış, manzum kısımları da değişik ezgilerle terennüm etmiştir. Tahir ile Zühre hikâyesi, bilindiği gibi manilerle örülmüş bir halk hikâyesidir.
Tahir ile Zühre Kitap Açıklaması
Nesilden nesile günümüze kadar gelmiş olan Tahir ile Zühre, anonim halk hikâyesidir.
venüs anlamındaki arapca sozcuk. kadin ismi olarak kullanılır, ayrıca yunan mitolojisinde venus kadını ve dişiliği simgelediği için, bu sozcukte arap ve arap etkisi altındaki kültürlerde aynı işlevi görür.
Arzunun sır arkadaşı ise Kambere ulaşır ve Kamber eve döner. Amcası ise bu sırada Arzuyu almak için gelir. Arzu ise amcasına bütün bu olayları anlatır. Bunun üzerine de olay örgüsü Kamber ve Arzunun evlenmesiyle son bulur.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Ayşe Yazıcıoğlu Zühre giyim markası kurucu ortağı Erhan Yazıcıoğlu ile röportaj gerçekleştirdi.
Ne demiş Nâzım Hikmet: “Yani sen elmayı seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart mı? Yani Tahifi Zühre sevmeseydi artık yahut hiç sevmeseydi Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden?”
Halk hikayeleri daha uzun sürede anlatılır. Halk hikâyelerindeki nazım-nesir karışıktır; masallar ise nesirdir. Halk hikayeleri daha gerçekçidir; masal ise tamamıyla hayal ürünüdür. Halk hikayeleri aşk ve kahramanlık konularıyla sınırlı iken; masal konu bakımından daha zengindir.
Âşık Garip hikâyesi, Türk dünyasının sınırlarını aşan ve pek çok millet tarafından sevilip anlatılan aşk konulu bir halk hikâyesidir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan bu hikâye Ȃşık Garip ve Şahsenem adlı kahramanların etrafında gelişmektedir.
Tahir Elçi (1966, Cizre - 28 Kasım 2015, Sur), Kürt asıllı Türk hukukçu ve aktivisttir. Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğinde Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürmekteydi.
Tahir ile Zühre hikâyesinin kaynağı hakkında ileri sürülen çeşitli görüşler vardır. Pertev Naili Boratav'ın temsil ettiği ilk görüşe göre, Tahir ile Zühre, yaşadıkları rivayet olunan âşıkların romanlaşmış hikâyesidir.
Mesela bir barikatta dövüşerek mesela kuzey kutbunu keşfe giderken mesela denerken damarlarında bir serumu ölmek ayıp olur mu? Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da, hatta sevda yüzünden ölmek de ayıp değil. 8 Şiirin tam metni ve şiirden yapılan alıntılar için bkz. Nazım Hikmet Ran. (2008).
Uzaktan atlıların geldiğini gören anne, soluğu mezarlıkta alır ve ağlamaya başlar. Onu gören Kamber üvey annesine ne olduğunu sorar, Arzu'nun öldüğü cevabını alır. Bu acı haberle kendinden geçen Kamber kendini dağa taşa vurur.
Türk boylarının manevî kültürünün bir halka sı olan "Arzu ile Kamber" destanı, Türkmenistan folklorunda olduğu gibi, Türkiye folklorunda da çok vary antlıdır.
Anadolu ve Irak başta olmak üzere Balkanlardan Azerbaycan, İran ve Türkmenistan'a kadar anlatılan halk hikâyelerinden biri olan Arzu ile Kamber Hikâyesi'nin hem yazma eserlerde tespit edilen hem de sözlü gelenekten derlenen birçok varyantı vardır.
Kelime Anlamı: Zühre kelimesi, Arapça kökenli bir isim olup "Venüs" gezegenini ifade eder. Kökeni: "Zühre" kelimesi Arapça kökenlidir ve "زُهْرَة" (zuhra) kelimesinden türetilmiştir. Arapça'da Venüs gezegenini temsil eder.
Zühre isminin anlamı, Çoban Yıldızı ve Venüs demektir. Tüm isimler gibi Zühre isminin anlamı da merak edilmektedir. Zühre Arapça kökenli bir isimdir.
Astrolojide Zühre
Zühre, kaynaklarda Venüs, Kervankıran, Çoban Yıldızı, Tan Yıldızı, Kevkeb-i Seher, Kevkeb-i İ'şâ, Nâhid(e) gibi isimlerle anılmaktadır (And, 2000: 358). Zühre, gezegenlerin içerisinde Dünya'ya en yakın ve en parlak olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri